Collserola va rebre gairebé 5 milions de visitants el 2018

És la primera vegada que es fa un estudi en profunditat per esbrinar la xifra real de visitants del Parc Natural de Collserola

El Parc Natural de Collserola va rebre 4.725.000 visitants durant el 2018. És la principal conclusió d'un estudi de l'Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, que per ara només ha cobert el 60% de la superfície de la serralada. Aquest 2019 finalitzarà la investigació i les dades assenyalen que el volum total d'usuaris anuals se situarà al voltant dels 5 milions.

És la primera vegada que es fa un estudi en profunditat del Parc Natural de Collserola per aproximar-se a una xifra real dels visitants que rep aquesta àrea verda de més de 8.000 hectàrees i en la qual Sant Cugat és el municipi amb més extensió. Fins ara, les dades fetes públiques parlaven de menys de quatre milions d'usuaris.

"Els 4,7 milions de visitants no suposen que hi hagi més gent que abans, sinó que estan més comptats. Amb la tercera fase, que comencem aquest any, esperem tenir una xifra global d'usuaris que es pot aproximar als 5 milions", explica la professora Estela Inés Farías, una de les responsables de l'estudi. Fins ara s'han analitzat els usuaris de les zones de Barcelona, Sant Cugat i Cerdanyola.

Sant Cugat, entre les zones amb més afluència

L'estudi ha comptabilitzat una trentena d'accessos al Parc i ha determinat que la carretera de les Aigües és la zona amb més afluència. En segon lloc, segons Estela Inés Farías, hi ha les entrades de Sant Cugat del Vallès.

Cada vegada hi ha més bicic elèctriques

"Una de les dades que sorprèn és que hi ha un percentatge molt important de ciclistes", afirma la professora, que també fa referència a un volum destaca de persones que fan activitat esportiva. "Això obre les funcions dels parcs periurbans, que no només serveixen per sortir a passejar, sinó que afavoreixen l'activitat esportiva i física dels usuaris", afegeix.

Un fet a destacar és que està incrementant la presència de bicis elèctriques, el que suposa que aquests ciclistes facin molts més quilòmetres per l'espai natural amb les conseqüències pel medi ambient i la convivència amb altres usuaris que comporta.

Farías també assenyala l'alta freqüència amb què els usuaris visiten el parc. És a dir, no és que hi hagi 4,7 milions de persones que han passejat per Collserola, sinó que hi ha persones que hi accedeixen de manera força freqüent.

Preservació davant la massificació

Els cinc milions d'usuaris anuals posen de manifest la gran afluència que rep Collserola. De fet, la massificació s'ha posat damunt la taula els últims anys i el Consorci del Parc ha impulsat diverses campanyes per tal de reduir l'impacte ambiental que implica i fer-ho compatible amb la preservació de la biodiversitat i l'ecosistema. També s'ha treballat per millor la convivència entre usuaris i, per exemple, Sant Cugat ha estat pioner en establir una normativa per regular l'ús de la bicicleta a Collserola.

Més info: Collserola engega una campanya informativa pels visitants per promoure el civisme

'Collserola, territori vital' és la iniciativa que vol posar de manifest la importància de l'espai natural per la biodiversitat i el medi ambient. Els principals eixos són reforçar el missatge de la importància del Parc Natural com una peça clau per a la qualitat de vida de les persones que viuen al voltant i que la ciutadania es faci seu el repte de conservació i preservació de Collserola. A més, també s'ha posat límit a determinades activitats multitudinàries.

En aquest sentit, un dels motius pel qual és important conèixer en detall l'afluència d'usuaris, el seu perfil i les zones més concorregudes és per poder tirar endavant campanyes de sensibilització més dirigides i poder determinar si tenen èxit i ressò en els visitants.

Què hi diuen els usuaris?

Més d’un 25% de les persones enquestades per l'estudi valora de forma negativa els nivells de massificació de l’espai, al mateix temps, que un 24% posa en evidència la presència de certs tipus de conflictes, en relació amb determinats tipus de pràctiques, especialment bicicleta tot terreny (BTT) i amb el comportament incívic d’algun d’ells.

El perfil genèric de visitants es caracteritza per tenir entre 35 i 54 anys (52%), ser home (67%), residir a Barcelona (35%), tenir estudis universitaris (56%) i un elevat nivell de coneixement sobre l’estatus de protecció de Collserola (88%).

6 de cada 10 usuaris visiten el parc cada setmana

6 de cada 10 usuaris visiten setmanalment Collserola. La durada mitjana de la visita és de 2,7 hores, amb un recorregut d'uns 23 quilòmetres. Únicament un 16% de les persones enquestades considera que l'activitat que dur a terme al parc natural pot produir algun tipus d’efecte/canvi/alteració sobre el medi natural.

Entre les principals motivacions de la visita identificades destaquen les motivacions vinculades a la relaxació i la desconnexió, l’oportunitat de fer alguna activitat física a l’aire lliure i el gaudi de la natura.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem