Més de 1.500 gats de carrer a Sant Cugat: l'estratègia per reduir la població

Sant Cugat està a l'espera de disposar d'una gatera municipal per gats de carrer i abandonats

A Sant Cugat hi ha entre 1.500 i 2.000 gats vivint al carrer. És habitual trobar-ne en qualsevol racó de la ciutat, vivint en colònies de diversos individus. És una estimació de l'Ajuntament de Sant Cugat, ja que es fa difícil saber la xifra exacta dels individus de les colònies. Francesc Carol, regidor de Benestar Animal, ho considera una "gran problemàtica". Fa temps que Sant Cugat treballa per reduir aquesta població, principalment a través de l'esterilització dels gats per frenar la reproducció. També hi ha diverses entitats, com La Ciutat dels Gats o el Cau Amic, que fan un treball voluntari imprescindible per alimentar aquests gats i col·laborar en el seu benestar. 

Més info: Els àngels de la guarda dels gats a Sant Cugat

L'Ajuntament de Sant Cugat fa temps que aboca recursos a aquesta situació. Ara, ha multiplicat els fons per impulsar campanyes d'esterilització massiva entre els gats de carrer, passant de 20.000 a més de 40.000 euros anuals. Així, el Consistori ha adjudicat a Veterinos els serveis de captura, trasllat, identificació, esterilització, assistència veterinària i retorn a les colònies de gats de carrer de Sant Cugat, per al seu control poblacional i sanitari. Per Francesc Carol, la solució per frenar la població de gats de carrer és "l'esterilització massiva". Així, es destinaran 92.000 euros en dos anys perquè Veterinos dugui a terme aquesta funció.

"L’objectiu principal d’aquest control és evitar problemàtiques de salut pública, molèsties a la ciutadania i afavorir la reducció progressiva de la població de gats assilvestrats de carrer atès l’impacte que aquests tenen sobre la biodiversitat urbana, concretament, sobre les poblacions de rèptils, amfibis, ocells i altres vertebrats autòctons protegits i en perill de conservació", exposa l'Ajuntament de Sant Cugat. La idea és que s'esterilitzin al voltant de 500 gats l'any.

La vida del gat de carrer

Més enllà d'aquests inconvenients, els gats també pateixen la vida al carrer i conviuen amb molts riscos i perills. Per començar, un gat domèstic pot viure més de 15 anys, mentre que un felí en una colònia no acostuma a passar dels quatre o cinc. Encara és més greu la situació pels gats domèstics que són abandonats en colònies, ja que no estan acostumats a buscar-se la vida i conviure amb altres animals i acaben morint normalment en pocs mesos.

Els atropellaments, enverinaments, les baralles amb altres gats, l'exposició a paràsits i malalties greus o l'atac de gossos són alguns dels perills que es troben aquests gats. 

La gatera municipal

Una altra via per millorar la situació del benestar dels gats és el projecte d'una gatera municipal, un compromís del govern municipal que s'ha d'ubicar a la zona de la Guinardera, tot i que arriba amb retard. Francesc Carol ha explicat que estan estudiant quina és la gestió més idònia. Per una banda, acollirà gats domèstics abandonats i que puguin ser adoptats. D'altra banda, haurà d'atendre de manera temporal gats de carrer que necessitin atenció veterinària per ferides, malalties o esterilitzacions i que, un cop recuperats, se'ls tornarà a les colònies. I és que un gat de carrer és molt complicat que pugui ser adoptat i aprengui a conviure amb persones. També hi ha d'haver espais tancats per gats que hagin d'estar en quarantena.

Més info: Sant Cugat tindrà una gatera municipal

"Hauria de ser la primera de moltes gateres que es facin", va afegir Carol, explicant que la voluntat és impulsar diversos d'aquests espais per tot el municipi. Per la gatera de la Guinardera es preveu una superfície 360 metres quadrats i un pressupost de 48.000 euros.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem