Sant Cugat i Collserola, en alerta màxima pel risc d'incendis aquest estiu

La falta de pluja i les altes temperatures preveuen una temporada d'estiu amb molt risc d'incendis a Collserola

"Estem especialment preocupats per la situació de sequera i la manca de litres d'aigua". És l'advertència d'Alba Gordó, regidora de Sostenibilitat de Sant Cugat, durant la presentació de la campanya contra els incendis forestals. La falta de pluges i l'augment de la temperatura viscuda durant les darreres setmanes ha fet saltar les alarmes sobre el perill que Collserola pateixi un incendi important durant aquest estiu.

L'àrea de Collserola ha registrat un augment de dos graus de temperatura durant el 2020 en relació al recull històric. Concretament, la mitjana de temperatura entre el 1914 i el 2019 ha estat de 14,8º, mentre que al 2020 s’ha arribat als 16,8º. A més, enguany s'han registrat 150 litres d'aigua per metre quadrat de menys respecte anys anteriors. "Màxima alerta de cara la campanya d'incendis", ha resumit Gordó.

INCENDIS 1

Presentació de la campanya contra els incendis a Sant Cugat i Valldoreix FOTO: Laura Gómez

Preocupació als Bombers

Els Bombers de la Generalitat també han mostrat la seva preocupació per la situació actual. "La campanya no comença bé. Fa molta calor. Ja hem tingut incendis de quatre o cinc hectàrees i els especialistes ens diuen que pot anar a pitjor. Si no plou, podem passar de manera ràpida a incendis de 20 i 30 hectàrees i ja es complicaria", ha reconegut el cap de Bombers del Parc de Rubí-Sant Cugat, Manuel Pardo de Roa. De fet, en les últimes setmanes ja s'han registrat cinc focs a Collserola.

Més info: Un incendi crema unes 10 hectàrees de Collserola

Pardo de Roa ha advertit que el bosc està molt sec i la vegetació està predisposada a cremar ràpidament si hi ha un incendi. A més, ha advertit que Collserola no està tant neta com hauria. "Els incendis s'apaguen a l'hivern", ha insistit.

Prevenció i prudència

El cap dels Bombers ha emfatitzat la importància de la prevenció i de l'actitud de la ciutadania. El fet d'estar en una zona poblada, espera que pugui servir per detectar els incendis de manera ràpida i poder actuar en l'inici. "Si bolquem tots els mitjans en els primers minuts de l'incendi, estarem a temps", ha reconegut. Si no, l'estat del bosc complicaria l'actuació i l'incendi es podria descontrolar.

L’Ajuntament i l’EMD de Valldoreix demanen col·laboració ciutadana perquè tothom tingui una actitud cívica i per avisar als serveis d’emergència a través del 112 en cas de visualitzar una columna de fum. "La lluita contra el foc és molt important per nosaltres, és una prioritat, és treballar per preservar el nostre entorn i el model de vida de la ciutadania, tan a tocar del bosc", ha explicat Susana Herrada, vocal de Medi Ambient de l’EMD.

"Apelem més que mai a la responsabilitat ciutadana perquè no es faci foc a cap zona propera al bosc", ha demanat Alba Gordó, que també ha demanat prudència durant la celebració de Sant Joan. Cal recordar que des del 15 de març no es pot fer foc al bosc ni tampoc es poden llençar petards i coets en zones properes al bosc.

ADF, Protecció Civil i Policia Local

El Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat compta amb 14 efectius durant l'estiu, enfocats a actuar en els primers minuts dels focs. Però Manuel Pardo de Roa destaca la tasca d'ADF i Protecció Civil: "No estem sols. Tenim un ADF i una Protecció Civil molt potents, funcionen molt bé i hi ha coordinació amb nosaltres".

Francesc Carol, regidor de Seguretat, ha destacat també el paper de la Policia Local en la detecció d'actituds incíviques. "Sant Cugat té un 40% de zona forestal i és molt susceptible a aquests incendis", ha advertit.

L'Ajuntament de Sant Cugat ha destinat 200.000 euros a tasques de neteja del bosc i fer franges de protecció. Per la seva banda, l'EMD de Valldoreix hi ha destinat 24.000 euros. A més, un ramat de cabres fa manteniment del bosc periòdicament a la zona de Can Monmany, mentre que l'Ajuntament treballa per poder tenir un ramat a Sant Cugat en les pròximes setmanes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem