Sant Cugat ha viscut 39 nits tropicals aquest estiu

Entre el 10 i el 26 de juliol el termòmetre no va baixar en moment dels 20 graus a Sant Cugat

Dormir amb temperatures superiors als 20 graus és cada vegada més habitual a Sant Cugat. El canvi climàtic està fent augmentar les temperatures arreu del món. Sense anar més lluny, el planeta va registrar la seva setmana més calorosa de la història aquest juliol. I Catalunya va viure el seu any més càlid el 2022. També a Sant Cugat es baten rècords, com va passar el 18 de juliol, quan es van fregar els 41 graus.

Més info: Els termòmetres freguen els 41 graus a Sant Cugat i igualen el rècord històric

Una de les conseqüències és que les nits cada vegada són més caloroses i no refresquen tant. Des del 21 de juny, Sant Cugat ha viscut 39 nits tropicals, que són aquelles en què no es baixen dels 20 graus. De ben segur que els santcugatencs ho han patit a l'hora d'intentar conciliar el son i els ventiladors o aires condicionats han funcionat més que mai. Una tendència que anirà a més.

Del 10 al 26 de juliol va ser el període més calorós i el termòmetres no va baixar cap dia dels 20 graus a Sant Cugat.

Cap nit tòrrida a Sant Cugat, sí a Barcelona

Així, de les 59 nits  entre el 21 de juny i el 18 d'agost, només en una vintena s'ha baixat dels 20 graus. Tot i això, en cap cas s'ha viscut una nit tòrrida, que és quan els termòmetres es queden per sobre dels 25 graus. Una situació que sí que s'ha viscut a Barcelona: en una de cada tres nits de l'estius els termòmetres no han baixat dels 25 graus.

La nit més calorosa a Sant Cugat va ser la del 19 de juliol, amb 24,4 graus de mínima. Cal apuntar, però, que aquestes dades estan registrades a l'estació meteorològica del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat, fora del nucli urbà. Per tant, podria ser que al centre de Sant Cugat la temperatura hagi estat més elevada per l'efecte illa de calor de les ciutats, on el ciment i la falta d'espais oberts fa disparar els termòmetres. 

Dies calorosos

D'altra banda, és cada vegada més habitual tenir jornades amb termòmetres per sobre dels 35 graus. En aquest estiu ja hi ha hagut set dies a Sant Cugat per sobre d'aquesta temperatura. A més, del 6 al 25 de juliol la temperatura màxima es va mantenir sempre per sobre del 30º. Des del 8 d'agost, els termòmetres també han superat cada dia els 30º.

Variació de la temperatura mitjana de cada estiu a Catalunya en comparació a la mitjana del periode entre 1961 i 1990. Quan les barres són vermelles, vol dir que la mitjana és superior.

Captura de Pantalla 2023 08 19 a les 12.27.00

 

Poca pluja

I a les altes temperatures se li ha d'afegir un altre fenomen que fa molts mesos que afecta Catalunya i Sant Cugat: la sequera. El país fa més d'un any que viu episodis de sequera, agreujats en alguns moments d'encara menys precipitacions. Les restriccions i recomanacions fa temps que formen part del dia a dia en moltes activitats, com les agràries o de jardineria.

Una situació que es constata durant aquest estiu. Si bé és cert que entre finals de maig i principis de juny les precipitacions van ser abundants, des de l'inici de l'estiu han tornat a ser escasses. Des de l'1 de juliol, a Sant Cugat han caigut 4,2 litres per metre quadrat d'aigua. Una xifra totalment insuficient pels boscos i que ha fet disparar el risc d'incendi a Collserola.

Més info: Alerta i preocupació per un possible incendi a Collserola

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem