Alerta i preocupació per un possible incendi a Collserola

Activat el nivell 2 del pla alfa contra els incendis a Sant Cugat

Les altes temperatures i la falta de pluja durant les últimes setmanes deixen Collserola i Sant Cugat en una situació difícil pel que fa al risc d'incendi. Els cossos d'emergència han extremat les precaucions davant de l'onada de calor de la setmana del 21 d'agost. De fet, la Generalitat ja ha establert restriccions a Sant Cugat per aquesta situació.

Més info: Alerta per risc d'incendi: prohibicions a Sant Cugat i 400 municipis més

La calor va en augment des del 20 d'agost i durant la setmana del 21 d'agost s'espera una onada de calor amb temperatures per sobre els 35 graus. Uns ingredients que fan saltar les alarmes. De fet, Protecció Civil ha activat el nivell 2 del Pla Alfa contra els incendis a Sant Cugat i al Vallès Occidental des d'aquest diumenge, el que suposa un risc molt alt d'incendis. Fins i tot hi ha una setantena de municipis amb perill extrem i s'ha tancat l'accés als parcs naturals del Garraf, el Montsant, el Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i la Baronia de Rialb.

Més info: L'onada de calor dispara els termòmetres per sobre els 38 graus a Sant Cugat

Quina és la situació de Collserola?

"Venim d'un moment complicat, fa molts dies que no plou de manera important i es va acumulant. Cal estar molt atents", explica Iñaki Ferreira, Coordinador Operatiu de l’ADF Sant Cugat. Durant aquest cap de setmana activaran els voluntaris per fer front al risc d'incendi. 

"La vegetació ja està molt castigada pel dèficit d'aigua i portem uns dies de temperatures altes", afegeix Ferreira, que emfatitza: "Estem en un escenari on se'ns dispara el perill d'incendi i caldrà estar atent".

El coordinador operatiu d'ADF recorda que Collserola és un espai natural que rep molta afluència d'usuaris, a més dels barris que hi conviuen, com a La Floresta o les Planes.

Ferreira: "El risc d'incendi és molt alt"

"El risc d'incendi és molt alt", ha recalcat Ferreira, que ha demanat prudència i responsabilitat a la població: "Cal ser molt curosos. Un descuit, per petit que sigui, amb la vegetació tan seca, pot ser un inici d'incendi". Així demana ser molt prudents amb activitats com barbacoes o feines amb radials o segadores. .

En aquest sentit, destaca que la ciutadania és molt conscient: "Estem veient una resposta exemplar de la ciutadania, es nota que cada vegada és més sensible". Un fet bàsic, insisteix, és trucar al 112 de manera immediata quan es detecta una columna de fum.

Sense aigua a l'agost

Des de l'1 d'agost, a Sant Cugat han caigut 2,3 litres per metre quadrat d'aigua repartits en quatre dies, segons dades de l'estació meteorològica del Meteocat al Centre d'Alt Rendiment. La situació encara va ser pitjor durant el juliol, on només es van registrar 1,9 litres per metre quadrat. Una dada totalment insuficient per revertir la situació d'un bosc, el de Collserola, molt sec i vulnerable davant d'un possible incendi. A més, les temperatures en alguna jornada han superat els 36 graus.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem