Sant Cugat referma el seguiment de les polítiques ambientals de l'Ajuntament

Tots els partits del Ple de Sant Cugat, excepte VOX, han donat suport a una moció del PSC amb esmenes de l'equip de govern per garantir el seguiment de les polítiques de reducció de CO₂ del consistori

Sant Cugat substituirà l'antiga comissió de seguiment del Pla d'Acció de l'Agenda 21 Local per la comissió de seguiment del PAESC 2021-2030 de nova creació. Això hauria de garantir el seguiment de les polítiques ambientals de l'Ajuntament de Sant Cugat. Aquest acord s'ha votat per una moció presentada pel grup municipal socialista amb motiu de la celebració del Dia Internacional per la Reducció de les Emissions de CO₂ el passat 28 de gener. Han votat a favor de la moció amb esmenes del govern, els partits de l'equip de govern, Junts per Sant Cugat i ERC i els partits de l'oposició PSC, En Comú Podem, Cup i PP. VOX ha votat en contra. Les esmenes del Govern han volgut evitar haver de formar una nova comissió amb nous integrants i la celebració d'un ple monogràfic anual.

Més info: El PSC vol controlar les emissions de CO₂ dels equipaments municipals

Compromís per la reducció de les emissions de l'Ajuntament de Sant Cugat

El regidor de Junts per Sant Cugat, Albert Salarich, ha assegurat que més enllà del dia internacional i de la moció el que s'interpel·la en el text proposat pels socialistes és el "compromís" d’aquest Ajuntament per la reducció d'emissions. Un compromís que ha recordat que es remunta a dècades. I en aquest punt ha anat repassant les diferents mesures que s'han anat impulsant en els últims 20 anys fins a arribar al Pla d'emergència climàtica aprovat el darrer mandat per tots els grups del consistori. Fruit d'aquest pla aprovat, el regidor ha afegit que es va crear una comissió amb els seus membres, però que no es va fer efectiva. Per això, ha defensat l'esmena de l'equip de govern a la moció del PSC i crear una nova comissió que substitueixi l'anterior.

D'altra banda, s'ha referit al compromís de l'equip de govern per les qüestions mediambientals i ha donat pinzellades del Pla d'energia amb el que estan treballant i que augmentarà substancialment la captació solar a les taules municipals i els punts de recàrrega de vehicles elèctrics, entre altres qüestions com la possible introducció de punts d'hidrogen.

Per la seva banda, el regidor del PSC, José Gallardo, ha donat suport a l'equip de govern i ho considera un canvi necessari perquè comenci a funcionar el seguiment del PAESC. A més a més, durant la presentació ha recordat els objectius europeus per reduir les emissions de cara al 2030 i el sentit del PAESC per combatre l'emergència climàtica.

Suports de CUP, En Comú Podem i PP però amb crítiques

Ramon Gutiérrez, portaveu d'En Comú podem, ha defensat el vot favorable de la seva formació perquè qualsevol proposta que acosti a "un futur més net" és important. Tot i això, ha criticat els projectes que ha defensat el partit socialista en l'àmbit català o estatal i que a parer seu van en contra del canvi climàtic com Eurovegas o l'ampliació de l'aeroport del Prat. I a l'equip de govern li ha criticat, sobretot, que es remet a un Pla de mandat que encara no han presentat.

Ariadna Sierra, regidora de la CUP, ha mostrat l'acord de la seva formació amb les mesures que afavoreixin la moció i creuen que és necessari un canvi de model. Però, ha demanat al PSC que traspassi a l'àmbit nacional aquests compromisos locals perquè, lluny d'això, els socialistes catalans han donat suport a, Hard Rock, els Jocs Olímpics d'hivern i el quart cinturó.

Tot i el suport, Àlvaro Benejam, portaveu del PP, ha estat crític amb la moció del PSC perquè creu que demana coses innecessàries com la creació de la comissió de seguiment o la necessitat d’un debat monogràfic sobre les mesures dutes a terme per l'Ajuntament. I ha conclòs dient que les mesures per combatre el canvi climàtic s'han de lligar amb l’activitat econòmica i no poden entorpir-la.

Refús de VOX

Marcos Rodríguez, regidor de VOX, ha mostrat dades d'un informe de l'Ajuntament sobre els punts més contaminants de la ciutat i ha dit que només Rius i Taulet i Francesc Moragas tenen més partícules en suspensió del que haurien de tenir i ha atribuït això a l'eliminació del segon carril de circulació en aquesta zona per instal·lar el carril bici de l'anella verda. I ha posat l'accent a la contaminació a l'AP-7 i als túnels de Vallvidrera, però no a la ciutat de Sant Cugat. "Deixin de criminalitzar als habitants de Sant Cugat", ha expressat.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem