La Zona de Baixes Emissions fa reduir la contaminació a Sant Cugat, segons l'Ajuntament

La Zona de Baixes Emissions va afectar un 3,6% dels més de 20.000 vehicles que circulaven habitualment al centre de Sant Cugat

Les partícules i els gasos contaminants es van reduir a Sant Cugat entre l'abril i el desembre de 2021. Les dades sorgeixen d'unaestimació realitzada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Cugat ho atribueix a la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions, que va limitar l'accés als vehicles més contaminants al centre de la ciutat.

"La Zona de Baixes Emissions ja comença a donar els primers resultats positius en relació a la qualitat de l’aire de Sant Cugat", destaca el Consistori en un comunicat. Segons l'estimació de l'Àrea Metropolitana, s'ha detecat una reducció global del 17% de les emissions contaminants i gairebé un 12% del diòxid de carboni que generen els vehicles a motor.

Més info: L'Ajuntament no canviarà la Zona de Baixes Emissions per l'anul·lació de la de Barcelona

Segons assenyala l'Ajuntament, la tendència a la baixa de la contaminació es va accentuar a partir del mes de novembre, quan van entrar en vigor les sancions de la Zona de Baixes Emissions. "Amb molta probabilitat les dades del 2022 continuaran confirmant aquesta tendència a la baixa, ja que el proper mes de maig s’iniciarà el període sancionador per a les furgonetes, camions i autocars", afegeix.

Reducció de gasos contaminants a l'aire de Sant Cugat, segons una estimació de l'Àrea Metropolitana

Captura de Pantalla 2022 04 12 a les 14.59.51

Menys vehicles contaminants

Segons l'Ajuntament, aquesta reducció de la contaminació en la mobilitat estimada per l'Àrea Metropolitana "és el resultat directe de la disminució dels vehicles més contaminants que circulen per la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat". "Per una banda, els vehicles sense etiqueta pràcticament ja no accedeixen al centre de la ciutat", assegura el consistori.

En concret, al mes d’abril del 2021, just abans de l’inici de la normativa, un 3,6% dels 20.434 vehicles detectats per les càmeres circulant per aquesta àrea no tenien etiqueta (736 vehicles en total). Així, la Zona de Baixes Emissions afectava menys del 4% dels vehicles que circulaven habitualment pel centre. Al mes de febrer del 2022, només un 0,2% dels 23.525 vehicles no tenien etiqueta ambiental (47 vehicles en total). És una reducció d'aquesta tipologia de vehicles de pràcticament el 94%.

D’altra banda, també s’observa una evolució a la baixa dels vehicles sense etiqueta ambiental al parc mòbil de Sant Cugat i a l’alça dels vehicles ECO i 0 emissions. En aquest mateix període (abril 2021-febrer 2022) s’ha registrat la següent evolució dels vehicles empadronats al municipi:

  • Vehicles sense etiqueta: -12% (de 10.484 a 9.234 vehicles)
  • Vehicles B: -6’6% (de 16.332 a 15.240 vehicles)
  • Vehicles C: +5’2% (de 26.520 a 27.911 vehicles)
  • Vehicles ECO: +27’2% (de 1.819 a 2.313 vehicles)
  • Vehicles 0 emissions: + 48’7% (de 680 a 1.011 vehicles)

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem