L'estació de Les Planes recuperarà el seu aspecte modernista

L'estació de Les Planes, entre Barcelona i Sant Cugat, es va començar a construir el 1916

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya restaurarà l’edifici de l’estació de Les Planes de la línia del Vallès per tal de recuperar la seva fesomia tal com era en el seu estat d'origen, l'any 1916. La companyia durà a terme un seguit d’actuacions en diferents elements i espais de l’edifici, que ha sofert canvis amb el pas del temps i l’han allunyat de l'estil modernista inicial. Tot i que part de Les Planes pertany a Sant Cugat, l'estació està al terme municipal de Barcelona.

Més info: Fotos històriques: L'estació de FGC de les Planes als anys 30

Així, per tal de recuperar aquest aspecte original, s’eliminarà la marquesina de l’edifici, un element que no constava en l’edificació original i que es va afegir per protegir de les inclemències meteorològiques les persones usuàries que s’esperaven a l’andana. Un cop es va construir l’andana central de l’estació, la marquesina de l’edifici va perdre la seva funcionalitat principal i per tant, actualment, és un element prescindible pel bon funcionament de l’estació. 

Edifici de l’estació de les Planes als anys trenta. Fons: Gaspar Fuster Bassas

Edifici de l’estació de les Planes als anys trenta. Fons: Gaspar Fuster Bassas

Recuperar l'aspecte original de 1916

Amb la mateixa intenció de recuperar l’aspecte originari, s’actuarà sobre les fusteries i acabats exteriors. Pel que fa a la sala interior, que fa les funcions de vestíbul de l’estació, es recuperarà l'aspecte que tenia originalment i s’actuarà sobre els totxos de l’arc de la paret, les rajoles i el paviment. També es durà a terme un estudi cromàtic de tots els components de l’edifici amb l’objectiu de descobrir les policromies originals amagades sota les diferents intervencions que s’han realitzat.

D’altra banda, el projecte licitat també contempla treballs de millora al conjunt de l’estació. Aquestes actuacions consisteixen bàsicament en la reparació de les zones de la coberta de l’edifici, la substitució i arranjaments d’elements de fusteria, la millora de l’accessibilitat a l’edifici i les andanes i la instal·lació d’una nova pavimentació a les andanes laterals. 

Posar en valor el patrimoni arquitectònic 

Aquesta actuació s’emmarca en la voluntat de Ferrocarrils per millorar la divulgació del seu patrimoni històric i apropar-lo a la ciutadania. En un comunicat, el president d'FGC, Toni Segarra, destaca que l’edifici de Les Planes és una “peça destacada del patrimoni immoble de Ferrocarrils” i que restaurar-lo contribueix a “posar en valor la història de Ferrocarrils".

"Moltes de les nostres estacions són centenàries i són peces clau de la història ferroviària del país i testimonis a la vegada de l’evolució econòmica, social i cultural d’aquest país”, afegeix.

La història de l'estació de Les Planes

L’estació de Les Planes, inaugurada el 1916 i finalitzada completament el 1917, es construeix en el context expansionista del paratge idíl·lic de la ciutat jardí de Collserola per a les classes mitjanes de Barcelona, tant per a viure-hi com per al lliure dominical. 

Amb aquesta premissa es construeix una estació d’estil modernista tardà que flirteja amb un noucentisme incipient i que es projecta amb una idea d’una certa representativitat però amb la voluntat de passar desapercebuda entre la resta de construccions de ciutat jardí que s’espera que es vagin creant al seu entorn durant els anys consecutius.

El 1946 s’amplia el nombre d’andanes a tres i, tret d’intervencions secundàries, no és fins al 1983 que l’estació es rehabilita integralment en la línia de les intervencions corporatives de la dècada. El 1998 l’arquitecte Albert Viaplana en fa la gran remodelació amb passarel·la de connexió entre andanes amb ascensors i escales fixes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem