Què hauran de pagar els santcugatencs per l'entrada a la zona 1?

El nou impost pot suposar un recàrrec de l'IBI superior als 200 euros pels santcugatencs i santcugatenques

A partir de l'1 de gener de 2019, Sant Cugat gaudirà de les tarifes de la zona 1 del transport públic de l'Àrea Metropolitana i els preus dels tiquets per anar fins a Barcelona i la resta de municipis de l'Àrea Metropolitana serà més barat. Tot i això, Sant Cugat continuarà sent oficialment zona 2, per tant el preu per anar a Sabadell, Terrassa o Rubí no augmentarà i es mantindrà com fins ara.

Més info: Així canviaran els preus per anar a Barcelona amb la nova tarifa de zona 1

A canvi de les noves tarifes, els santcugatencs i santcugatenques hauran de pagar un nou impost, el Tribut Metropolità. Un impost que s'inclou dins de l'Impost de Béns Immobles (IBI), es calcula en base al valor cadastral dels habitatges i que els ciutadans hauran de pagar a partir de 2019.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, no va voler avançar la xifra que hauran de pagar els propietaris i va comentar, en declaracions al TOT: "Exigim que aquesta mesura, que és positiva, contempli la concreció de la fórmula de càlcul d'aquest tribut, que ha d'incloure topalls i bonificacions". La qüestió encara s'està negociant.

Tot i això, l'Àrea Metropolitana ja va aprovar el tipus del Tribut Metropolità pel 2019 i que hauran de pagar els 16 municipis que a partir de l'1 de gener gaudiran de les tarifes de la zona 1, inclòs Sant Cugat. Un tribut que té per objectiu finançar els serveis prestats en l’àmbit de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, especialment relacionats amb medi ambient (Collserola, platges, etc) i mobilitat (transport públic).

Com es calcula el que s'haurà de pagar?

La base imposable és el valor cadastral, que és la suma del valor del sòl i del valor de construcció dels immobles. A Sant Cugat, la mitjana de valor cadastral dels habitatges és de 137.007 euros. Aquesta quantitat s'ha de multiplicar pel tipus impositiu del Tribut Metropolità, que pel 2019 s'ha fixat en un 0,159%.

Tenint en compte la mitjana, en el cas de Sant Cugat, es multiplicaria 137.007 euros per un 0,159%. El resultat és que de mitjana els santcugatencs amb una propietat pagarien 218 euros anuals a través del nou Tribut Metropolità i que s'afegiria a l'IBI, que a Sant Cugat ja és dels més cars de Catalunya. L'IBI el paguen els propietaris dels habitatges, tot i que pot acabar també repercutint en la quota dels llogaters.

Quantitat a pagar de Tribut Metropolità = valor cadastral * 0,159 / 100

Podeu consultar el valor cadastral del vostre immoble en aquest enllaç.

Bonificacions i exempcions

L’ordenança del Tribut Metropolità estableix l’execepció dels habitatges de primera residència i que no superin el valor cadastral de 45.389,47 euros.

A més, la quota pot quedar reduïda per reduccions o bonificacions, com pot ser el cas de família nombrosa o altres supòsits que ara s'han de negociar i plantejar. En aquest sentit, l'alcaldessa de Sant Cugat va demanar aplicar bonificacions per tal de reduir l'impacte pels santcugatencs.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem