Sant Cugat demana el traspàs immediat del servei de Rodalies de Catalunya a la Generalitat

ERC ha mantingut la moció, tot i l'acord entre ERC i PSOE pel traspàs de Rodalies perquè no se'n "refien" del PSOE

El Ple de l'Ajuntament de Sant Cugat ha votat per majoria a favor d'exigir al govern de l'Estat el traspàs "immediat" de Rodalies. Han votat a favor ERC, grup que ha presentat la moció, Junts per Sant Cugat, CUP i En Comú Podem. S'ha abstingut el PSC. En contra, PP i VOX.

La regidora Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació, Gemma Aristoy (ERC), ha presentat la moció proposada pel seu grup municipal d'exigir el traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya i ha recordat que, encara que ERC ha arribat a un acord amb Pedro Sánchez, "no se'n refien" i ha assegurat que "continuaran insistint i estan amatents". Tot i això, ha celebrat l'acord com a "històric" i ha anat subratllant els principals punts de l'acord com que la gestió la farà una empresa catalana o que el govern espanyol dotarà del finançament necessari per poder fer-se el traspàs. "Serà una sessió de sobirania sense precedents", ha exclamat Aristoy que també ha qualificat Rodalies com a'"estructura d’estat".

Suport de Junts, CUP i En Comú Podem

Jordi Puigneró, quart tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital de Junts per Sant Cugat, ha donat suport a la moció perquè "parla d’una cosa que preocupa als catalans" i s’ha referit a l’enquesta del Govern de la Generalitat, CEO, per defensar la postura. “Estem davant d’un tema que preocupa la gent i es pregunta d’on està el problema per no votar la moció”. I ha comparat la línia de Lleida i Pobla de Segur de FGC i la de Vic i Puigcerdà de Rodalies per defensar la bona gestió de la Generalitat.

Ramon Gutiérrez, regidor de En Comú Podem ha valorat com “molt a bona notícia” l’acord d’investidura d’ERC i PSOE i ha aprofitat la intervenció per referir-se que aviat començaran els estudis previs pels intercanviadors de Volpelleres i Hospital General. "Sempre estarem defensant les polítiques que suposin millores en el transport públic col·lectiu", ha afirmat Gutiérrez que ha afegit que només falta que aquest servei sigui el que la ciutadania es mereix.

Marco Simarro, regidor de la CUP, ha comentat que el traspàs de Rodalies fa temps que "clama el cel" i ha dit que genera un "greuge" a les persones que el fan servir, destacant també el "greuge comparatiu" de les inversions d’infraestructures de l’Estat. Tot i això, també ha advertit que "caldrà veure si aquesta transferència de competències de Rodalies funcionarà millor".

Abstenció del PSC

José Gallardo, regidor del PSC, ha defensat l’abstenció a la moció perquè, segons el seu grup, el contingut de la mateixa ja està a l’acord d'investidura entre ERC i el PSOE i l'ha qualificada de "gesticulació excessiva" i no la veu com a "necessària". També ha alertat que quan tinguem les competències, a veure si millora la gestió. També s’ha referit a VOX, defensant-se d'una crítica feta en la seva intervenció, dient que es preocupi dels seus votants, ja que, segons ha assegurat "cada vegada van a menys". També els ha qualificat d’"egoistes" perquè per al seu grup el traspàs no significa "enfrontar-se" amb l’Estat.

En contra, PP i VOX

Alfredo Bergua, regidor del PP, ha criticat la moció d’ERC perquè per al seu grup no té gens d'interès per la ciutat i ha afegit que aquest partit es limita a fer el paper de "comparsa de Junts". També s’ha referit a les vegades que Raquel Sánchez, del PSC, es va negar al traspàs de Rodalies en el passat per criticar l’acord entre ERC i PSOE. I s’ha referit al fet que el Tribunal Constitucional ja es va posicionar en un traspàs de competències de Rodalies al País Basc i atès això justifica votar-hi en contra.

Marcos Rodríguez, portaveu de VOX, s'ha referit al fet que a la moció li "manca de sentit" i ha qualificat l’acord ERC-PSOE d’"humiliant" i l'ha qualificat de una cessió del partit socialista per traslladar el conflicte dels catalans a la resta de la població espanyola. També ha protagonitzat una picabaralla amb el regidor José Gallado perquè aquest ha parlat de les seves pràctiques religioses.

Més info: Picabaralla entre VOX i PSC al ple de Sant Cugat: "Vostès estan fent un cop d'estat"

Acord ERC-PSC pel traspàs de rodalies

El PSOE i ERC van tancar un acord el passat 2 de novembre per al traspàs de Rodalies. Es tracta d'una de les carpetes pendents per arribar a un pacte global sobre la investidura de Pedro Sánchez. Els republicans van assegurar aleshores que el document pactat fa referència a un "traspàs integral" per fases i inclou vies, trens i recursos. De fet, que hi hagués un traspàs "integral" era una condició que ha posat ERC al llarg de la negociació i que el partit no pensava rebaixar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem