Siscu López (policia): "Sant Cugat sempre ha tingut la mobilitat complicada"

Entrevista a Siscu López, de la Policia Local, el qual ha fet classes d'educació viària a 69.000 infants d'escoles de Sant Cugat

En Siscu López és conegut a Sant Cugat per fer les classes d'educació viària a les escoles. Generacions d'infants del municipi el reconeixen pel carrer, perquè és qui els hi ha explicat les normes de mobilitat de ben petits. Aquest curs ha sigut l'últim d'en Siscu a les escoles, ja que aquest agost es jubila després de 32 anys com a Policia Local de Sant Cugat. Ha donat classes a 69.000 infants.

Quan va decidir que volia ser policia?

Vaig tenir l'oportunitat de poder entrar a la policia fa 32 anys. Era en un moment que estava una mica delicada la cosa del treball i vaig fer l'oposició. El meu ofici no era anar per policia, sinó per delineant.

I com va parar Sant Cugat?

Soc de Barcelona i visc a Barcelona. Va ser una oportunitat que va sortir. Un amic em va dir que aniríem a unes oposicions i vam venir junts. Jo sí que vaig entrar i ell, no.

Va ser policia abans en algun altre lloc?

No. Abans de ser policia havia treballat en una tèxtil, tal com estava el tèxtil en aquella època, va tancar, i després de tancar és quan em va sortir l'oportunitat de poder venir aquí a Sant Cugat a fer les proves de policia.

Siscu López Policia Local Bernat Millet

Siscu López ha sigut Policia Local a Sant Cugat els darrers 32 anys. FOTO: Bernat Millet


32 anys de policia a Sant Cugat. Fa les classes d'educació viària.

Actualment, fins ara he fet per parvularis, escoles bressol, primàries, concertats, privats, públics, totes les escoles, totes, exclusivament a Sant Cugat. No han participat totes les escoles, però sí una gran part d'elles. Vaig començar amb nens de cinquè de primària, amb 350 alumnes. Ara aquest curs n'he fet 3.900. En total he fet classes a 69.000 alumnes.

Com va començar?

Als inicis com a policia era anar a patrullar amb moto o amb cotxe. Després el cap em va dir si volia portar aquesta secció, perquè havia quedat bacant, i em va agradar la idea. I clar, si t'agrada un programa i hi creus, surt fantàstic.

I què explica a la mainada?

Cadascun del dels cicles té els seus objectius. Amb els més petits es tracta de jugar una mica, els ensenyes el que és un policia, les llums del semàfor, que s'han d'agafar sempre de la mà... Després ja comencem amb P5, amb els passos de vianants, que amb el cotxe com has d'anar assegut, i amb el cinturó. El cicle de cinquè de primària és un cicle que és molt agraït pels nens, perquè toquen la part teòrica i posteriorment la pràctica, ja que fan l'activitat d'educació viària amb cars i bicicletes. També hi ha l'activitat estrella que es fa al Teatre-Auditori que és el Canvi de Marxa, que s'ha fet durant 11 anys, ja que només es va deixar de fer l'any de la pandèmia.

"Vaig començar amb nens de cinquè de primària, amb 350 alumnes. Ara aquest curs n'he fet 3.900. En total he fet classes a 69.000 alumnes"

El Canvi de Marxa com el fan?

És el cicle rei, és una activitat audiovisual, en la qual participen també actors de teatre. Una parella rep una trucada d'una germana que diu que ha tingut un accident, però són testimonis reals, volem crear un impacte sobre els nens i les persones adultes, per veure quins són els problemes que es poden trobar quan tu estàs conduint sota els efectes de l'alcohol. Hi ha nens que surten tocats i plorant, i això vol dir que els hi ha arribat. I no només surten impactats els nens, sinó els adults.

I quin és l'objectiu?

Que els nens vagin aprenent a poc a poc, des de la primària fins al quart d'ESO, perquè quan estiguin al carrer siguin autònoms i tinguin respecte. Ara el gran problema que hi ha, i això m'ho han dit alguns companys, és el tema del patinet, que per moltes teòriques que nosaltres fem a les escoles...

Com veu la mobilitat a Sant Cugat? Per què és un dels principals problemes que diuen els ciutadans?

Sant Cugat sempre ha sigut un municipi amb la mobilitat complicada. No ve d'avui, són de molts anys. Ha augmentat el tema de la població que també ha influït amb la problemàtica de conduir, els carrils bici. El carril bici (Anella Verda) està molt bé, però crec que s'hauria d'haver fet un altre estudi de forma millor. Estàs traient d'una via principal dos carrils que hi havia.

Siscu López Policia Local Bernat Millet

Siscu López fa classes d'educació viària a les escoles de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet


Com viu això d'haver-ho de deixar ara?

A mi em coneix molta gent, molts nens, gent que està casada ja i se'n recorden de mi. Com ho porto? Encara no ho tinc assumit. Però sé que és una etapa que s'ha acabat i ja està, ha d'haver-hi un canvi com tot.

Alguna anècdota?

Hi ha un mal costum amb les persones adultes que és que quan anem amb els nens petits a vegades fem coses malament. Si tu vas sol i ho fas malament, ets gran ja, però si vas amb els nens has de saber que ells t'estan copiant el que estàs fent tu. Als nens de la segona primària els dic que "vosaltres quan aneu pel carrer amb els pares, amb els avis, si us fan creuar el semàfor amb vermell, doneu-les-hi una puntada al cul, perquè sàpiguen que està malament". Doncs m'ha vingut alguna mare a recriminar-m'ho i els hi he dit que aprenguin que això està malament. Si un nen et renya, ho diu tot.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem