Som 10 milions: les estacions d'FGC de Sant Cugat baten rècords

L'estació de Sant Joan és l'única de Sant Cugat que ha perdut usuaris respecte el 2019

Les set estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de Sant Cugat van sumar més de 10 milions de passatgers durant el 2023 i van assolir el seu rècord històric d'usuaris. Concretament, les estacions de Sant Cugat, Valldoreix, Mira-sol, La Floresta, Hospital General, Volpelleres i Sant Joan van registrar 10.074.041 passatgers. És un 15% més que el 2022 (8.757.435 passatgers).

A més, s'ha superat per primera vegada el volum d'usuaris d'abans de la pandèmia, ja que al 2019 van haver-n'hi un 9,8 milions. El 2020, en plenes restriccions per la pandèmia, el número d'usuaris va caure a mínims i només se'n van comptabiltzar uns 5,3 milions. 

Quina és l'estació més utilitzada a Sant Cugat?

L'estació del centre és la que acumula més passatgers a Sant Cugat. Concretament, en va sumar uns 4,2 milions durant el 2023. Valldoreix (1,34 milions) i Volpelleres (1,32 milions) són les altres dues que superen el milió de passatgers). En comparació el 2022, totes les estacions han guanyat passatgers i Volpelleres (+21,6%) és la que ha crescut més. En canvi, Valldoreix és la que menys ha augmentat (12,1%).

Sant Joan és l'única estació que ha perdut usuaris respecte el 2019. En ser una zona eminentment empresarial i econòmica, tot indica que la tendència al teletreball ha fet reduir el trànsit de passatgers. El 2019 tenia 1,3 milions i el 2023 es va quedar en els 900.000. De fet, Sant Joan ha passat de ser la segona a la cinquena estació amb més trànsit. En canvi, l'Hospital General és la que més ha crescut des del 2019, amb un increment del 24,5%.

Més puntualitat i més satisfacció

En el conjunt de la línia Barcelona-Vallès es van registrar 64,9 milions de passatgers, un 13,7% més que al 2022 però encara per sota del 2019, quan en van ser 66,3 milions. D'altra banda, l’Índex de Puntualitat de Ferrocarrils també ha crescut en relació a l’any passat i se situa per sobre del 99% a totes les línies, sent d'un 99,6% a la línia Barcelona-Vallès. 

Finalment, les persones usuàries de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya han puntuat amb un 79 sobre 100 la qualitat del servei ofert per la companyia l’any 2023 a les Línies Metropolitanes (Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia). Es tracta de la valoració més alta dels últims anys.

El futur dels Ferrocarrils

Aquesta recuperació dels usuaris coincideix amb l'avenç d'alguns dels projectes que busquen augmentar la capacitat i freqüència del servei dels Ferrocarrils al Vallès. Ja amb la posada en marxa dels nous trens que van permetre una freqüència de pas de dos minuts i mig en hora punta a Sant Cugat per anar a Barcelona, la infraestructura va arribar al seu límit de capacitat. 

Ara, la Generalitat de Catalunya ha encarregat un estudi per a la construcció d'un segon túnel de Ferrocarrils entre el Vallès i Barcelona, que enllaçaria Sant Cugat i la capital catalana a través de Collserola. El projecte permetria donar resposta a la futura demanda davant la "saturació" de l'actual infraestructura. L'obra tindria un cost de 900 milions d'euros i permetria reduir en uns 15 minuts el trajecte entre Sabadell i Terrassa i la capital catalana. Les dues opcions més probables són un túnel que arribi a Plaça Catalunya o fins a Arc del Triomf passant per Lesseps.  L'obra suposaria multiplicar per 2,5 la capacitat actual de transport i passar de de 60 a 150 milions de viatgers anuals.

Més info: Pas endavant per construir el nou túnel de FGC entre Sant Cugat i Barcelona

D'altra banda, ja han començat les obres per unir les línies de Ferrocarrils del Vallès i de Llobregat-Anoia a Barcelona i la construcció de tres noves estacions a la zona de l'Eixample de la capital catalana.

Més info: Comencen les obres per unir les línies de Ferrocarrils del Vallès i de Llobregat-Anoia

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem