La justícia anul·la la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

Sant Cugat també té la seva pròpia Zona de Baixes Emissions

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat l'ordenança de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona que prohibeix als vehicles més antics entrar al perímetre delimitat per les dues Rondes per tal de reduir la pol·lució atmosfèrica. La sentència, que es pot recórrer, considera que l'ordenança municipal es va aprovar el desembre del 2019 amb deficiències en la seva elaboració, falta d'informes determinants i un excés en l'àmbit geogràfic d'aplicació i en el tipus de vehicles exclosos, entre d'altres. Les sentències donen la raó a la Plataforma d'afectats per les restriccions circulatòries, l'Associació de famílies nombroses de Catalunya, els gremis de tallers de reparació de vehicles i de transportistes. 

Segons fonts jurídiques, la suspensió de la Zona de Baixes Emissions ja és efectiva. Tot i això, el tinent d'alcaldia d’Emergència Climàtica de Barcelona, Eloi Badia, ha dit que, la ZBE es manté vigent perquè la sentència no és ferma, de manera que continuaran multant els cotxes contaminants que hi entrin

Cal recordar que Sant Cugat va aprovar la seva pròpia Zona de Baixes Emissions, que limitava el pas dels vehicles més contaminants en una àrea de quatre quilòmetres quadrats del centre. Va entrar en funcionament l'1 d'abril de 2021, tot i que les sancions pels vehicles particulars es van activar a partir de l'1 de novembre.

Més info: Comencen les sancions de la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat

Els motius

La sentència considera que el distintiu ambiental de la DGT per descartar els vehicles que poden circular per dins de la ZBE és un sistema "rígid" i no permet un "sistema alternatiu perquè els vehicles obtinguin o progressin en el distintiu ambiental". Així, els vehicles sense distintiu han de ser renovats, cosa que està subjecta a la capacitat econòmica del seu propietari, sigui una persona o una empresa, diu l'escrit. En aquest sentit, considera que l'ordenança no valora suficientment les conseqüències econòmiques de la regulació ni valora possibles mesures alternatives o menys restrictives. A més, creu que les moratòries i autoritzacions puntuals, deu a l'any, no estan prou justificades.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem