Així és el nou govern de Junts i ERC a Sant Cugat

Junts controlarà les àrees de mobilitat, economia i gestió urbana, mentre que els republicans mantenen habitatge i seguretat

Junts i Esquerra Republicana han presentat l'acord per governar plegats a Sant Cugat durant els pròxims quatre anys. Un pacte que dona als dos partits la majoria absoluta, gràcies als 9 regidors de Junts i als 4 d'Esquerra. L'alcalde, Josep Maria Vallès (Junts), i el portaveu d'ERC, Bernat Picornell, han rubricat l'acord de govern aquest dimarts a l'Ajuntament i han justificat el pacte, després de quatre anys on les dues formacions s'havien intercanviat retrets i dures crítiques.

Més info: Junts i ERC governaran junts a Sant Cugat després de pactar

Junts assumeix tres tinències d'alcaldia i tindrà el lideratge d'àrees de pes com Urbanisme, Mobilitat, Esports, Cultura o Economia, en les quals havia estat molt crític amb la gestió del tripartit. Els republicans, que tindran una tinència d'alcaldia, seguiran al capdavant de Seguretat i Habitatge i en controlaran altres com Drets Socials. A més, hi ha regidories de nova creació com una de Política Lingüística o d'Energia.

Vallès: "Vam ser molt crítics amb el tripartit, però ara estem parlant d'un partit concret"

"Potser una part de la ciutadania no entén com podem pactar amb Esquerra després d'estar a l'oposició i ser crítics amb el govern", ha reconegut Vallès, que ha justificat el pacte: "Vam ser molt crítics amb el tripartit, però ara estem parlant d'un partit concret. Esquerra és la segona força de la ciutat i amb qui estem més propers. Vam mirar els dos programes i no hi ha grans diferències". Per això, l'alcalde ha assegurat que no ha sigut difícil tancar un pacte de govern, assolit després de "moltes hores" de reunions i treball conjunt.

Picornell: "El nostre objectiu és ser al govern de la ciutat en un moment on es decidirà el futur de Sant Cugat"

Des d'Esquerra, Bernat Picornell ha justificat el pacte per "garantir" que es continuin afrontant emergències com l'habitacional i assegurar que "la gent que vulgui, pugui viure a Sant Cugat". "El nostre objectiu és ser al govern de la ciutat en un moment on es decidirà el futur de Sant Cugat", ha destacat Picornell, que ha recalcat: "Els propers vuit anys seran claus pel desenvolupament futur de la ciutat i hi volem ser". Segons el portaveu republicà, "no hi ha hagut renúncies" i "no hi ha hagut conflicte" per posar-se d'acord. 

3edb794b fbbb 4eed 83af dbbba7a9094b

Els presidents de Junts i ERC, Albert Mendoza i Oriol Cisteró, han signat el pacte de govern FOTO: Ajuntament

Ragull Centre i l'Anella Verda

Els dos partits han signat un pacte de govern amb 16 eixos programàtics i 14 acords programàtics concrets. "La ciutat té molts reptes, no en podem destacar un. L'habitatge, la mobilitat, l'esport, la cultura... hem de treballar en molts àmbits", ha explicat Vallès. Per la seva banda, Picornell ha reivindicat la importància d'afrontar reptes com l'habitatge, l'emergència climàtica o la mobilitat. 

Dues qüestions que han enfrontat Junts i Esquerra els últims quatre anys són el Ragull Centre i l'Anella Verda, dos dels grans projectes del tripartit. Els juntaires havien defensat que aturarien el Ragull Centre i buscarien una alternativa al carril bici dels Quatre Cantons fins a tenir un nou pla de mobilitat. En tots dos casos predominarà la visió de Junts. "El projecte de Ragull Centre no es farà tal com està plantejat, però això no vol dir que no farem habitatge assequible", ha assenyalat. Pel que fa a l'Anella Verda, ha insistitat en la seva idea: "Cal buscar una solució alernativa al carril bici que passi per un altre lloc".

Bernat Picornell ha reconegut que estan oberts a "millores" en l'Anella Verda o la Zona de Baixes Emissions, sempre que s'avanci cap a la sostenibilitat i la lluita contra l'emergència climàtica. Sobre Ragull Centre, l'acord estableix que s'haurà de desenvolupar un nou planejament per l'àmbit de Can Magí. 

Nous equipaments

Pel que fa a equipaments, el pacte de govern preveu la construcció de la Biblioteca Central Urbana, un pavelló esportiu-firal a l'avinguda de Roquetes, el pavelló de rítmica a la Guinardera i una piscina al barri de Sant Francesc. 

El nou govern

El cartipàs presentat per Junts i Esquerra preveu un govern integrat per quatre tinents d'alcaldia (tres de Junts i un d'ERC). Pel que fa a les àrees principals, Junts controlarà Urbanisme, Mobilitat, Gestió Urbana, Economia, Esports i Cultura. Els republicans dirigiran Seguretat, Habitatge, Promoció de la Ciutat, Participació, Drets Socials, Feminismes o Cicle de Vida. 

Una de les novetats del cartipàs és una nova regidoria de Política Lingüística per defensar i promocionar el català. A més, desapareix el comissionat per l'emergència climàtica i s'estrena un comissionat per a persones amb discapacitat, que dependrà directament d'alcaldia. Per ara no s'han negociat les retribucions i no se sap el cost que tindrà el nou govern.

"Avui no presentem el govern d'ERC i de Junts, sinó que presentem el govern de Sant Cugat. No sóm socis, som companys de govern. Tinc la plena confiança amb totes les perosnes que integren el govern", ha assegurat Vallès, que ha defensat que mantindran l'aposta pel diàleg tot i ser majoria absoluta: "Governarem dialogant i buscant el màxim consens. No actuarem com un rodet".

Captura de Pantalla 2023 06 27 a les 14.01.25

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem