Anticorrupció investiga l'adjudicació d'una promoció d'habitatge públic a Sant Cugat

L'actuació està dins el marc de l'operació que investiga el pagament de comissions del 3% de la constructora Teyco a CDC

Els agents sortint de Promusa. FOTO: JM Vallès98 Els agents sortint de Promusa. FOTO: JM Vallès98
Agents de la Guàrdia Civil custodiant la seu de Promusa. FOTO: À. Guinó Agents de la Guàrdia Civil custodiant la seu de Promusa. FOTO: À. Guinó

La Guàrdia Civil ha confiscat un expedient d'una promoció de Promusa, empresa municipal d'habitatge, aquest divendres, 28 d'agost, en el marc de l'operació 'Petrum', que investiga el pagament de comissions del 3% de la constructora Teyco, propietat de la família Sumarroca.

Els agents de la Guàrdia Civil primer han anat a l'ajuntament a buscar la documentació, però s'han hagut de traslladar a l'edifici de Promusa, lloc on es trobava l'expedient. Tot i això, els agents han hagut d'anar fins a l'arxiu que Promusa té al camí de Can Minguet, ja que aquí es trobava la part de la documentació que fa referència a les empreses que es van presentar al concurs públic per aquesta obra 

La demanda interposada per la Fiscalia Anticorrupció es concreta en un expedient d'unes obres licitades en règim d'habitatge municipal protegit durant el 2008, essent alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, i tinent d'alcalde d'Urbanisme, Mercè Conesa. 

En concret, es tractaria, segons ha explicat l'alcaldessa, Mercè Conesa, de l'edifici situat a la plaça dels Rabassaires, a Volpelleres, una promoció en règim de lloguer. La societat municipal d’habitatge, Promusa, va adjudicar a Teyco la construcció de la promoció de la plaça dels Rabassaires el 2008 després que fes fallida l’empresa que havia guanyat la licitació de les obres el 2005.

Tal com ha explicat la mateixa Conesa, aquesta promoció consta d'uns 72 habitatges i és l'última obra pública que l'empresa investigada ha fet a Sant Cugat. Conesa també ha explicat que una quinzena d'empreses van optar a l'adjudicació d'aquests treballs, els quals es van adjudicar per una quantitat d'entre 4 i 5 milions d'euros. Tot i això, Conesa ha dit que no podia concretar més, ja que no recorda tots els detalls de l'expedient i que el cas està sota secret de sumari.

No s'ha efectuat cap detenció. La investigació la porta el jutjat d'instrucció número 1 d'El Vendrell i la Fiscalia Especial Contra el Crim Organitzat i la Corrupció. També han escorcollat el domicili de l'extresorer de CDC, Daniel Osácar, i altres ajuntaments de Figueres, Lloret de Mar i Sant Celoni, a més de la seu de la fundació de CDC, Catdem  i la seu de CDC al carrer de Còrcega de Barcelona. 

Conesa veu exagerada l'actuació

Conesa donant explicacions. FOTO: Àgata Guinó

Un cop els agents de la Guàrdia Civil han abandonat la seu de Promusa, a l'avinguda de Torreblanca, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha atès als mitjans. Entre altres, Conesa ha dit que la demanda era només d'un únic expedient i ha destacat que considera desproporcionada l'actuació. "Ens han demanat un expedient, si ens l'haguessin sol·licitat per escrit l'haguéssim donat, el jutge ha enviat la Guàrdia Civil, ell sabrà perquè, al meu entendre és exagerat", ha sentenciat.

Més sobre el cas

Moment del registre a l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: À. Guinó i L. Grau

L'operació de la Guàrdia Civil ha començat a les 8.45h del matí, tot i que l'escorcoll a la fundació CatDem no s'ha iniciat fins a les 10.15, quan ha arribat el fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo, acompanyat de la comitiva judicial. Han arribat amb nombroses caixes per recollir la possible documentació.

A Sant Cugat, cap a les 11 hores del matí l'alcaldessa accidental de l'Ajuntament, Carmela Fortuny, l'interventor, Francesc Carulla, el regidor d'economia, Carles Brugarolas, i la regidora de Comunicació, Joana Barbany, han acompanyat a cinc agents de la Guàrdia Civil a Promusa, a l'avinguda de Torreblanca, per seguir amb l'escorcoll. Conesa ha interrumput les seves vacances per ocupar el seu càrrec i ser a la seu de Promusa. Prop de les 12 hores els agents han marxat (vídeo).

En la primera fase de l'operació 'Petrum', que es va produir el passat 23 de juliol, s'haurien trobat documents que demostrarien que va haver-hi pagaments de Teyco del 3% a la fundació CatDem com a comissions per adjudicació d'obra pública.

Les obres s'haurien ubicat en els municipis de Figueres, Lloret de Mar, Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès (Volpelleres).

En la primera fase de l'operació es va detenir Jordi Sumarroca, conseller delegat de Teyco i fill del fundador de Convergència Democràtica de Catalunya, Carles Sumarroca, i dos membres més de la seva família. A més, també es va detenir l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, i el gestor, Marià Júdez.

El jutjat número 1 d'El Vendrell porta el cas i ha obert una peça separada per l'operació d'aquest divendres en el marc de l'operació 'Petrum'

La promoció investigada per anticorrupció. FOTO: Josep Maria Vallès
Més informació
 
Comentaris

Destaquem