Benejam (PP): “Hi ha hagut una mala praxi de la gestió econòmica del govern del tripartit”

Advocat i regidor del PP del 2011 al 2019, Álvaro Benejam es presenta per segona vegada després de quedar fora del Ple el 2019

El 2019 van quedar fora del ple municipal. A què creu que va ser degut?

Principalment, al fraccionament del vot del nostre espectre electoral. Havien sortit partits que van tenir molts vots, com Cs i VOX. Ens van treure vots a nosaltres i la possibilitat de treure regidor, que és el que va passar finalment. Som el partit més ben posicionat per atraure aquest vot que va marxar cap a altres partits i que abans era netament nostre.

El 2011 van treure 4 regidors. El 2015, un. Sembla que se'ls va quedar Cs aquests regidors. Poden recuperar terreny?

Ara estem en un moment amb més impuls, també a les portes d’unes generals. Tenim unes expectatives més bones. La nostra candidatura no és constitucionalista de per si, és una candidatura municipalista. Nosaltres treballem per Sant Cugat, ens voti qui ens voti i treballarem per tothom, no només pels que ens votin. I no volem que només ens votin les persones que de manera natural voten al PP, sinó també altres persones. Hem fet un programa perquè ens pugui votar qualsevol persona que vulgui que la ciutat vagi a millor.

Tenen arrelament santcugatenc i creuen que tenen gent que els vota i que no vota el PP en altres eleccions?

Serà difícil, però no impossible. Hi ha molta gent a Sant Cugat que s'adona que el PP i l'opció política que representa a àmbit municipal vol el millor per Sant Cugat i que, a més, fa gala de la seva neutralitat institucional. Quan hi ha eleccions municipals la prioritat ha de ser Sant Cugat, i el nostre programa electoral és transversal, el pot votar tothom, no és ni de dretes ni d'esquerres i no és ni independentista ni no independentista. És de gestió per Sant Cugat.

"Hi ha molta gent a Sant Cugat que s'adona que el PP i l'opció política que representa a àmbit municipal vol el millor per Sant Cugat"

S'ha passat pantalla del tema de la independència a àmbit municipal? Es va treure la pancarta de suport dels presos, mocions de caràcter independentista se n'han presentat ben poques...

El tripartit va prendre la decisió de no encaminar-se en aquesta via i centrar-se en temes de Sant Cugat, però després no ho han fet bé. La capacitat de gestió ha brillat per la seva absència.

Com ha vist el govern aquests 4 anys? Per exemple, Ciutadans ha dit que sí que creia que era necessari que es canviés de governs convergents, però que havia decebut aquest govern. Com han vist el govern, era necessari aquest canvi?

La continuïtat de 32 anys amb governs de CiU no va ser bona per a la ciutat. Amb això no vull dir que tot el que es feia estava malament, es feien coses bé, i tenien un model de ciutat molt més semblant al que nosaltres tenim al cap per Sant Cugat, que no el del govern actual, però hi havia una manera de fer com un rodet que trepitjava tot el que hi havia davant, fins i tot els grups de l’oposició. Des d’aquest punt de vista, sí que veig que el canvi va ser bo perquè entrés aire fresc. Però el govern d’esquerres del 2019, al final, per la seva pròpia manera de fer ha fet bo a l’anterior. Totes les coses bones que hi havia se les han carregat i han creat problemes nous on no n’hi havia.

"La continuïtat de 32 anys amb governs de CiU no va ser bona per a la ciutat"

L’oposició es queixa del mateix d’aquest govern.

No és el tarannà del tripartit, sinó de les persones que estan liderant aquest govern de la CUP, PSC i ERC. No tenen una actitud oberta a propostes i la discussió política és impossible; al principi semblava que ho tenien, però després ha derivat a una actitud contrària. I és veritat que en aquest govern hi ha tics autoritaris, quan es talla la paraula a partits polítics, als ciutadans que intervenen al ple i quan imposa criteris que no són unànimes com si ho fossin. S’ha retrocedit en qualitat democràtica en l’àmbit municipal.

Això qui ho fa?

Esquerra, principalment, que és qui domina el tripartit.

Hi ha alguna cosa que hagin fet bé?
Segur, però no llueixen. Jo no dic que els governs hagin de ser perfectes, però s'han d'acostar el màxim possible a la perfecció, i aquest govern se n'ha allunyat molt. Han fet coses malament i es reafirmen amb les seves decisions, ja que n'hi ha moltes que s'ha vist que no són adients. 

Diu que no han fet coses bé, però potser vist des de la seva perspectiva més de centredreta, xoca amb la visió d'un govern d'esquerres. Aquí les ideologies xoquen?

Sí, això està clar i no es pot negar que tenim punts de vista molt diferents amb moltes coses, i potser també estarem d'acord amb moltes altres. Però ara estem molt allunyats amb els nostres postulats en l'àmbit municipal. Ells han fet servir aquest mandat per fer experiments a Sant Cugat, quan et carregues coses que funcionaven bé per fer coses noves que no acaben de funcionar...

Per exemple?

El tema del manteniment de les zones verdes, deixar créixer les zones verdes no és una cosa positiva amb l'excusa de fer entrar la natura a la ciutat... Sant Cugat té moltes zones verdes, per tant, al centre no cal deixar de tallar la gespa o les plantes. Són experiments.

Girona ho fa també i governa Junts, per exemple.

Pitjor per ells.

Precisament Junts fa servir sempre aquesta paraula. L'experiment del tripartit.

Doncs no ho sabia. Em deuen copiar (riu).

Álvaro Benejam a Can Trabal FOTO: Bernat Millet

Álvaro Benejam a Can Trabal FOTO: Bernat Millet

Quines són les seves prioritats programàtiques?

Seguretat n’és una. No som com altres municipis, però Sant Cugat és Sant Cugat i no ens hem d’emmirallar amb municipis que estan pitjor, i que tenen una tipologia social diferent. No estarem mai satisfets amb els nivells que tenim ara. Voldríem que arribéssim a zero, que ja sabem que és una quimera, però és qüestió de posar presència policial al carrer.

Com s’incrementa aquesta presència si l’Ajuntament no pot contractar més policies?

Habilitant places que es quedin lliures a l’administració.

Canviar llocs?

Clar. Si l’Administració no pot contractar-ne més perquè té el còmput complet, doncs que quan quedin lliures altres places de l’Ajuntament, s'amortitza i se’n crea una nova de la policia. 

Álvaro Benejam  FOTO: Bernat Millet

Álvaro Benejam  FOTO: Bernat Millet 

Com ha de ser la mobilitat a Sant Cugat?

S’han d’arreglar moltes coses, però no hem de fer la guerra contra el cotxe, com propugnen els partits d’esquerra i que Junts tampoc hi lluita. És compatible el cotxe amb les bicicletes, VMP, vianants... No s’ha de fer passar tant sí com no un carril bici, de més de dos metres d’ample, pel carrer de Francesc Moragas. Per l’únic carrer on els cotxes poden circular lliurement, has de fer passar el carril bici i amb la perillositat que això implica? No crec. Aquest carril es podria haver posat en altres carrers semivianatitzats del costat. No es pot circular per allà, hi ha molts embussos. En aquesta via tornarem als dos carrils, traurem el carril bici d’allà i el posarem a un altre lloc. En el cas de Lluís Companys s’hauria de fer un estudi de mobilitat.

"No hem de fer la guerra contra el cotxe"

El Pla de Mobilitat de l'Ajuntament de Sant Cugat diu que s'ha de vianantitzar també Quatre Cantons.

Vam votar en contra. Estem d'acord en avançar en la reducció de contaminació al centre, però no a qualsevol preu. La gent ha de poder anar al centre, els comerços han de poder rebre gent, i si no cuidem els negocis del centre, la cosa no anirà bé.

L’economia ha estat notícia pel dèficit del pressupost de l’Ajuntament. El govern diu que hi ha d’haver una contenció de 7,7 milions.

Això és un eufemisme per no dir retallada. No voler dir-li retallades és incoherent, ja que quan les fan altres governs sí que són retallades, però quan les fas tu perquè ho has fet malament, aleshores dius ajust. Hi ha hagut una mala praxi de la gestió econòmica del govern.

Per què mala praxi?

El pressupost en tres anys ha augmentat 20 milions d’euros gairebé. O vas augmentant els ingressos o no pots augmentar el pressupost, si tu creus que ingressaràs més ja estableixes unes partides on els gastaràs, però si al final no els ingresses, aleshores gastes més del que tens. I així ve el dèficit. Es van calcular els ingressos de les plusvàlues com si la llei no hagués canviat i van fer el pressupost amb uns ingressos irreals, com si no hagués canviat la llei.

"Nosaltres no provocarem mai cap forat a l'Ajuntament"

Quina política econòmica que portaran a terme per reverir aquesta situació? Vostès estan a favor d'abaixar impostos. Com es combat el dèficit?

Primer objectiu: Equilibri pressupostari. No has de comptar amb diners que no tindràs en el pressupost. T'enganyes a tu i a la ciutadania. Has de mirar què tens, els que recaptes les transferències de l'estat, de la Generalitat, impostos, els vehicles, els immobles, els aparcaments... i Sant Cugat recapta molt, no té problema per recaptar diners. Nosaltres no provocarem mai cap forat a l'Ajuntament, al contrari, farem un pla per reduir el deute financer de l'Ajuntament amb bancs i per abaixar impostos. La recepta és gastar en funció del que tens i del que tindràs realment. No pots estirar més el braç que la màniga. I si s'han de fer ajustos s'hauran de fer.

No és el que s'està gent?
Però nosaltres ho farem racionalment, no ho farem retallant en serveis, ni manteniment, sinó en altres qüestions que sí que es pot retallar i no tindran un efecte per les persones.

En què, per exemple? En serveis socials, que és on ha augmentat el pressupost?

No ha augmentat en una quantitat que hagi pogut generar aquest forat. Ja ho veurem a on. No tenim la partida de despeses diàries de l'Ajuntament, però quan la tinguem farem una auditoria. Crearem una oficina fiscalitzadora del tot el pressupost per veure on es pot retallar despesa supèrflua. No s'ha de retallar en serveis socials, però sí en altres temes. Hi ha molt camp per córrer.

"No s'ha de retallar en serveis socials, però sí en altres temes"

El manteniment de la ciutat ha estat un tema del mandat també.

El manteniment general deixa molt a desitjar. L’alcaldessa sap que és veritat i el volum d’obres que s’han fet aquest mandat han estat fa uns mesos, en any electoral, perquè es vegi que estan fent alguna cosa. No es podia haver fet abans?

Álvaro Benejam PP 9

Álvaro Benejam  i Àgata Guinó durant l'entrevista a Can Trabal FOTO: Bernat Millet

Quin seria un bon resultat electoral pel PP? No em digui que guanyar, que sembla difícil...

Entrar amb dos o tres regidors és un objectiu assequible. Ens agradaria més i creiem que la nostra candidatura val la pena per tenir molts més regidors.

"No ens volem plantejar a qui donarem suport o no"

Es veuen donant suport des de dins o des de fora a un possible govern de Junts?

No. De moment no ens volem plantejar a qui donarem suport o no. El que hem d’esperar és treure el millor resultat possible per veure quines possibilitats d’influir en el govern tenim. La influència del PP serà positiva.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem