Carol: "El policia ha de vigilar la seguretat, i el regidor la sensació de seguretat"

El regidor de Seguretat, Francesc Carol, repassa en aquesta entrevista els principals reptes i projectes en matèria de seguretat que té la ciutat actualment

La percepció de seguretat ha millorat. A què és deu?
Hi ha unes bones dades de seguretat, però això no sempre ha d’anar acompanyat d’una sensació de seguretat millor. No només cal que baixin les dades, si no cal comunicar-les. És important per trencar segons quins mantres que diuen que Sant Cugat no és segur. El cap de policia ha de vigilar la seguretat i el regidor la sensació de seguretat, que no necessàriament han d’anar conjuntes.

Actualment, quina és la problemàtica que hi ha?
La problemàtica d’ara és de convivència ciutadana i de vandalisme. Problemàtiques en diferents zones de bars amb els veïns, alguns actes vandàlics... ens estem concentrant amb això.

Com estan les càmeres de seguretat de Valldoreix?
Estaran en zones importants pel trànsit, per exemple, a can Cadena i a altres places de Valldoreix, ja que són càmeres pel trànsit, però al mateix temps de seguretat. Estaran ubicades a punts calents de mobilitat, que a més seran els punts d’entrada de gent amb intenció delinqüencial. Començarem amb la instal·lació de dues. El que faran serà una feina de recull de dades que es derivaran o cap a seguretat o cap a trànsit, la qual cosa ens permetrà detectar cotxes que puguin estar en llistes negres.

Francesc Carol i Alférez, regidor de Seguretat Ciutadana, Esports i Benestar Animal. FOTO: Bernat Millet

Francesc Carol i Alférez, regidor de Seguretat Ciutadana, Esports i Benestar Animal. FOTO: Bernat Millet

I la comissaria de barris? 
Estem treballant en la comissaria per intentar tenir-la a final de mandat, com a mínim, perquè comenci a arrencar amb unes funcions molt bàsiques. Per nosaltres és bàsica aquesta aposta. Ja tenim el local.

S’està adaptant ja el local?
No encara, ja tenim els plànols fets.

Per final de mandat falta poc.
Ja, però el departament d’urbanisme és un. La intenció és que comenci a operar a escala mínima.

Què vol dir a escala mínima?
Que es facin gestions de denúncia en horari diürn i a partir d’aquí anirem ampliant els tipus de serveis en aquesta subcomissaria. Serà molt similar al que fan els policies adscrits a l’EMD, que ara estan en un despatx a l’EMD i que aniran a la subcomissaria.

Volien posar en marxa una app de seguretat. Com està el projecte?
Ho estem treballant. Pensàvem que podríem fer-ho amb un concurs de licitació curt, però ens han dit que no, que ha de ser un concurs recurrent i estem acabant aquesta licitació. Hem vist moltes apps diferents i tenim una idea de què volem. La traurem en aquest any o començaments del que ve.

I què volen?
Una app que sigui senzilla d’utilitzar, tant per la ciutadania, com per al policia. No volem una app que generi més feina inútil per la policia, sinó que els hi faciliti la feina i que la gent pugui fer un ús ràpid, amb botó del pànic amb contacte directe. I des d’on també la policia/Ajuntament pugui comunicar. Una app senzilla que vagi directament a la problemàtica concreta.

"Volem una app amb la qual la gent pugui fer un ús ràpid, amb botó del pànic amb contacte directe"

Quants policies locals hi ha ara mateix?
En aquest moment hi ha 92-93 policies locals. En falten deu pels 102. Ara d’aquestes deu places lliures aviat sortiran a concurs dos de sergents i 4 de caporals. En el moment que sis persones de dins agafin aquestes comandàncies quedaran sis llocs buits i podrem treure les deu places. Estan a punt de publicar-se les bases i es deixaran lliures 6 places d’agent. Fan falta 2 sargents més, perquè ara en tenim dos d’operatius. Doncs treureim aquestes places conjuntament amb les de comissions de serveis que tenim cobertes. Per tant, podrem treure una convocatòria entre 10 i 14 places.

I quan?
La publicació de les bases de concurs de sergent i caporal serà ara al juliol o al setembre. Un cop tretes ja podrem començar a treballar pels agents, així que calculo que a finals d’any o principis les tindrem.

Una de les problemàtiques va ser el tancament de la comissaria una nit durant les festes de Nadal. Ha tornat a passar?
Era època d’onada de covid. A més de dues baixes, no hi havia molta gent que s’apuntés per la guàrdia. Va ser la nit del 30 al 31 de desembre, que no la de Cap d’Any, quan la comissaria va estar tancada de les 1:30 a les 5:00... Són circumstàncies que no es poden preveure, ja que de cop i volta tens aquestes baixes. Es va allargar un torn i l’altre va entrar abans. A més, aquestes 4 hores eren de confinament nocturn.

Francesc Carol en una entrevista pel TOT. FOTO: Bernat Millet

Francesc Carol en una entrevista pel TOT. FOTO: Bernat Millet

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem