Centenars de persones recorren Sant Cugat recordant les víctimes del 1714

La ciutat ha celebrat la 4a edició de la Marxa de Torxes la nit d'aquest 10 de setembre, recordant també lespersones preses i exiliades

Centenars de persones han tornat a recórrer els carrers de Sant Cugat del Vallès la nit d'aquest dilluns, 10 de setembre, participant de la Marxa de Torxes en homenatge a les víctimes de 1714. Una marxa, organitzada per Òmnium, que arribava enguany a la quarta edició, superant el nombre de participants de l'any anterior, quan es van esgotar les 350 torxes disponibles.

D'aquesta manera, enguany eren 400 les torxes disponibles, que pràcticament s'han esgotat, a més d'un alt nombre de participants que ha fet el recorregut sense portar-ne, com ha explicat el president d'Òmnium Sant Cugat, Lluís Bonet. "La imatge parla més del que poguem dir. La participació és magnífica, un any més", ha afirmat.

La Marxa de Torxes ha recorregut Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

La Marxa de Torxes ha recorregut Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet



Els participants s'han aplegat cap a les 20 hores a la plaça de Rafael Casanova per adquirir les torxes que facilitava Òmnium Cultural. Des d'allí, a les 20.30 hores, s'ha iniciat el recorregut pels carrers de la ciutat amb les formacions polítiques i les entitats socials al capdavant de la comitiva. Un cop a la plaça d'Octavià, s'ha fet lectura del manifest per part de Jaume Angerri, membre d'Òmnium Cultural. Un manifest en què s'han recordat les víctimes del 1714, però també les persones preses i exiliades que hi ha en l'actualitat.

"Ens hem reunit per retre homenatge i fer memòria de totes les persones que han lluitat i fins i tot lliurat la seva vida en defensa de la llibertat de Catalunya", ha apuntat, afegint que "enguany vivim la commemoració de l'Onze de Setembre en unes condicions ben excepcionals. Bona part dels nostres líders socials i polítics estan empresonats o a l'exili. L'actuació de les institucions de l'estat espanyol és d'una manifesta injustícia". "La injustícia la combatem amb l'exemple de fermesa i dignitat dels nostres presos polítics o exiliats, de les seves famílies i dels seus amics", ha afegit.

Jaume Angerri ha fet lectura del manifest. FOTO: Bernat Millet

Jaume Angerri ha fet lectura del manifest. FOTO: Bernat Millet


En aquest context, s'ha fet una crida a la unitat. "Hem après que el valor més gran que tenim és la unitat. En els grans moments anem barrejats", ha dit. "Fem el camí barrejats, no defallim, siguem fidels i persistents, treballant dia a dia, feinejant amb les eines que tenim a l'abast, llaurant la ruta que ens ha de portar a la plenitud nacional, a la república catalana", ha encoratjat.

"Aquest serà el millor homenatge que podrem oferir als nostres herois, als nostres caiguts per la llibertat, als presos, als exiliats, i a nosaltres mateixos. Per a república catalana, visca Catalunya lliure", ha sentenciat.

La Marxa de Torxes s'organitza simultàniament a nombrosos municipis d'arreu del territori la nit prèvia a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem