Centenars de santcugatencs s'apleguen a Octavià per celebrar la república

La crida l'ha fet l'Assemblea Nacional Catalana aquest divendres a la nit

Centenars de santcugatencs s'han citat a la plaça d'Octavià per celebrar la proclamació de la república per part del Parlament de Catalunya aquest divendres, 27 d'octubre, a partir de les 21 hores.

Els santcugatencs han acudit a la crida feta per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, amb el suport de la Mesa pel Sí. Una concentració de la qual també han participat el Comitè de Defensa de la República, així com representants polítics del PDeCAT, CUP i ERC-MES, i diferents entitats de cultura popular i tradicional, com els Castellers de Sant Cugat, que han fet un pilar de celebració.

En l'acte festiu, no hi han faltat els parlaments. Josep Lliberia (ANC) ha començat la seva intervenció amb paraules per Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. També per "una persona que ara mateix segur que estaria molt contenta d'estar aquí celebrant aquestes coses", en referència a Muriel Casals.

Lliberia ha dit que "tot és molt maco", però ha demanat "tranquil·litat i paciència". "Venen moments molt durs, però hem de tenir paciència. Tenim una cosa, que és la base, que és poble. És un procés que l'ha portat el poble, i com a poble l'hem d'acabar", ha recordat, i ha demanat paciència en el reconeixement internacional, demanant "humilitat i generositat pels que no pensen com nosaltres".

Lluís Bonet (Òmnium) ha afirmat que "avui és una nit de joia, i de joia legítima. Com es diu ara, ens ho hem currat", i s'ha sumat a l'homenatge als Jordis, "aquests homes que s'han posat al capdavant d'Òmnium i l'ANC i han lluitat d'una manera impressionant. Es mereixen sobradament aquest aplaudiment", ha dit.

També ha fet un reconeixement "a les formacions polítiques que han escrit amb línies tortes la línia recta que ens ha portat fins aquí", i ha cridat a la calma. "Vindran dies difícils, tots ho sabem; bastir el que cal bastir costarà déu i ajuda, però hem de tenir esperança", ha reivindicat, demanant "convicció amb l'estil que és el nostre, de respecte, de complicitats, de no violència, d'acceptació de les diferències".



Per part de l'Associació de Municipis per la Independència ha parlat la tinent d'alcalde Carmela Fortuny, qui ha començat la seva intervenció cridant "benvinguts a la primera festa de la república catalana", i "que ens sentin a Madrid i ens sentin a Europa". Fortuny ha fet un símil amb el món casteller, cridant a fer pinya, recordant que demà els Castellers de Sant Cugat portaran el seu primer castell de nou a Sant Cugat. "No serà fàcil, però seguirem, ens mantindrem ferms, caminarem pas a pas. Som i serem gent catalana, tan si ells volen com si no volen. I defensarem fins al final els nostres drets", ha reivindicat, exigint, també la llibertat dels Jordis.

El torn de paraula l'ha tancat Aina Serra, en representació del Comitè de Defensa de la República. Serra ha fet una "oda a la mobilització popular", recordant la mobilització de l'1 al 3 d'octubre. "És aquesta la xarxa que volem reivindicar, i que pensem que serà imprescindible per defensar aquesta república". Igualment, ha fet una crida a la unitat. "Venen dies complicats, potser tenim por, i la manera de passar aquesta por és estar unides".

L'acte ha finalitzat amb el cant d'Els Segadors. Cava i petards, i ambient festiu a la plaça.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem