El Parlament declara la independència

S'insta el Govern a iniciar immediatament la creació i construcció de la República catalana desplegant la llei de transitorietat jurídica

11 de setembre de 1714- 27 d'octubre de 2017. 15.27h. 303 anys després, Catalunya ha iniciat el procés de recuperació de les seves llibertats. I ho ha fet al Parlament de Catalunya aprovant una proposta de resolució de l'independentisme que declara la independència i la construcció de la República, i que insta el Govern a que faci entrar en vigor la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República -aprovada el 7 de setembre- i desplegui totes les mesures necessàries perquè Catalunya es converteixi en un estat independent en forma de república i busqui el reconeixement internacional.

Amb el vot a favor de 70 diputats i 10 en contra i 2 vots en blanc, el Parlament ha donat llum verda a la votació més important de la seva història: "El Parlament acorda, instar el Govern a dictar totes les resolucions necessàries per al desenvolupament de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República". Ras i curt, el Parlament ha aixecat la suspensió de la declaració d'independència i per tant, revoqui la petició que el president Puigdemont va fer a la cambra el passat 10 d'octubre per iniciar un procés negociació, ja fallit, amb l'Estat. Alguns dels diputats de CSQP han ensenyat la seva papereta amb el vot negatiu. 

La votació s'ha fet de forma secreta -per crida i amb urna-, a petició de JxSí i la CUP-, un sistema excepcional que es produeix d'acord amb l'article 77 del reglament del Parlament, i que els independentistes han decidit fer per tenir més protecció jurídica davant de la repressió judicial que l'Estat ja ha anunciat, i que pot comportar detencions i imputacions de delictes de rebel·lió.

73 diputats -JxSí, CUP, Germà Gordó i un diputat de CSQP- hi han votat a favor d'aquest sistema de vot i 8 ho han fet en contra. La CUP ha explicat que dóna suport al vot secret per "cultura antirepressiva. Sabem molt bé què són les amenaces, les tortures i les querelles, no podem fer altra cosa que donar-hi suport, si bé no és la nostra cultura política", ha dit Anna Gabriel.

Els grups parlamentaris del PP, C's i el PSC han abandonat el ple quan ha començat la votació de la resolució d'independència. 

Llegiu aquí la resolució aprovada sobre la independència de Catalunya 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem