CiU aprova, amb crítiques de l'oposició, els sous de regidors i càrrecs de confiança

Un ple extraordinari ha aprobat el nou cartipàs polític i directiu amb una reducció de la massa salarial del 13,87% respecte el darrer mandat

Convergència i Unió ha aprovat, en solitari i entre crítiques de l'oposició, les retribucions dels regidors i dels càrrecs de confiança de l'Ajuntament de Sant Cugat. La nova estructura municipal de càrrecs electes i de confiança té un cost salarial d'1,65 milions d'euros anuals, un 13,87% menys que durant el darrer mandat, on el volum total era d'1,92 milions d'euros anuals.

La reducció es deu a la disminució dels càrrecs de confiança i directius eventuals, que passen de 17 a 13. Les retribucions dels càrrecs de confiança i regidors es mantenen congelades un any més.

Tot i això, l'oposició s'ha mostrat crítica amb l'estructura presentada per l'alcaldessa, Mercè Conesa, ja que la consideren sobredimensionada i amb uns sous massa elevats. De fet, els sous s'han aprovat pel vot de qualitat de l'alcaldessa, ja que hi ha hagut deu vots a favor i deu en contra.

Les retribucions dels regidors del govern

L'equip de govern s'ha reduït de quinze a onze regidors, el que ha provocat que la massa salarial total disminueixi un 14% respecte al passat mandat, passant de 687.667 euros anuals a 590.435 euros.

Tot i això, el sou mitjà dels membres del govern augmenta de 45.844 euros bruts anuals a 53.655 euros. Aquest augment es deu al fet que s'han incrementat de tres a cinc les tinències d'alcaldia en dedicació exclusiva i ja no hi ha regidors sense cartera.

A aquesta taula es poden veure els salaris dels càrrecs amb responsabilitat de govern. El salari que es veu i la modificació respecte l'anterior mandat (entre parèntesis) és respecte al càrrec en si, no respecte a la persona en concret. Per exemple, Joana Barbany cobra més ara que abans, ja que té més funcions; però el salari posa que es manté igual perquè ja hi havia un regidor amb acumulacions de funcions i que percebia aquella quantitat.

Les retribucions del regidors de l'oposició

Els regidors de l'oposició no cobren un salari pròpiament dit, sinó que perceben indemnitzacions per assistència a plens, comissions informatives... La taula d'indemnitzacions, en quantitats netes, és la següent:

  • Assistència a plens (un al mes): 500 euros
  • Assistència a plens extraordinaris: 540 euros
  • Comissions informatives (màxim 2): 470 euros
  • Comissió Informativa especial de Comptes: 300 euros
  • Junta de Portaveus (una al mes): 350 euros

Paral·lelament hi ha les retribucions als grups municipals: 9.000 euros anuals per cadascuna de les set formacions polítiques i 6.000 euros anuals extres per cada regidor que tingui cada partit. A més, hi ha els secretaris municipals de cada grup (CiU en té dos) que percebran un salari de 26.440 euros bruts anuals.

Els càrrecs de confiança

Mercè Conesa ha decidit disminuir el nombre de càrrecs de confiança i directius, passant de 17 a 13 persones.  Els directius passen de 12 a 9, fet que suposa un estalvi de 195.000 euros (23,89% menys) respecte al passat mandat. Els càrrecs de confiança passen de 5 a 4, amb un estalvi de 27.000 euros (10,48 menys). Tretze càrrecs d'aquest tipus és la meitat del que permet la llei.

  • Cap de Gabinet d'Alcaldia: 75.593€ anuals bruts
  • Cap de protocol: 48.000€ anuals bruts
  • Cap de Secretaria d'Alcaldia: 45.961€ anuals bruts
  • Cap de Premsa i Comunicació: 61.000€ anuals bruts
  • Gerent: 83.277€ anuals bruts
  • Directors d'Àmbits (n'hi ha 5): 70.000€ anuals bruts
  • Sots Director d'Innovació i Sots Director de Districtes: 61.000€ anuals bruts
  • Director OAMCC: 65.942€ anuals bruts

Entre crítiques

Ciutadans, que s'estrenava al Ple, s'ha mostrat crític amb l'estructura política. FOTO: Lali Puig

L'alcaldessa Mercè Conesa ha presentat les retribucions dels regidors i dels càrrecs de confiança, posant el focus en l'estalvi assolit i recordant la congelació de salaris: "Hem fet un esforç".

Tot i això, l'oposició s'ha mostrat crítica amb l'estructura presentada per l'alcaldessa. Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) ha denunciat que "els sous de l'equip de govern són excessius". En la mateixa línia s'ha pronunciat Núria Gibert (CUP-PC): "Els sous de l'equip de govern i càrrecs de confiança estan extremadament allunyats de la realitat". Mercè Conesa ha assegurat que "les retribucions no difereixen en comparació a regidors d'altres municipis" i que no són sous "allunyats de la realitat".

Aldo Ciprián (C's) no s'ha mostrat convençut per les reduccions: "Han perdut un 20% dels regidors però el volum salarial només baixa un 5%). A més, tant ell com Gibert han denunciat la duplicitat de càrrecs gerencials i polítics. Conesa ha respòs la crítica: "El model gerencial no és exclusiu de Sant Cugat i és una aposta per l'eficiència dels serveis públics".

Mireia Ingla (ERC-MES) ha argumentat que s'hauria de promocionar gent de la casa i no buscar gent de fora a l'hora de contractar càrrecs de confiança. Pere Soler (PSC) ha celebrat la reducció de la despesa salarial però ha considerat que encara hi ha camp per corre i s'ha mostrat desconcertat per alguna pujada de sou de càrrecs de confiança.

Tant Soler com Álvaro Benejam (PP) també han lamentat l'augment de comissions de treball, ja que consideren que en ser un sol regidor en surten perjudicats. Segons els dos, alguns partits tenien interès a poder col·locar més regidors en diferents escenaris.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem