Ciutadans proposa abaixar l'IBI i unes Ordenances Fiscals que "ajudin al comerç local"

La formació taronja aposta per unes Ordenances Fiscals amb abaixades d'impostos i amb bonificacions a l'alça

Ciutadans proposa una baixada del 5% de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) en les Ordenances Fiscals del 2020, allunyat de l'increment del 2,9% sobre aquest impost que va anunciar el Govern municipal en el ple del mes d'octubre. Així, proposen unes ordenances amb impostos més baixos, i bonificacions en els seus pagaments a l'alça: "Es presenta com un any força carregat d'impostos per als contribuents", ha iniciat el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Aldo Ciprián, posant com a exemple el nou Tribut Metropolità, així com diferents augments en impostos com el del clavegueram, el de residus, etc: "Sembla que per a l'any que ve, el Govern d'esquerres està preparant una bona pujada d'impostos per amortitzar els seus sous i el dels càrrecs de confiança que està afegint indiscriminadament", ha dit amb to crític Ciprián.

Més info: El govern de Sant Cugat proposa un increment de l'IBI

"Reduir l'impacte econòmic, sobretot als comerços de Sant Cugat"

En aquest sentit, el portaveu taronja, ha explicat que la proposta de Ciutadans pel que fa aquestes Ordenances Fiscals tenen per objectiu "reduir l'impacte econòmic, sobretot als comerços de Sant Cugat", afegint que "es fan obres indiscriminadament, que impacten directament en el comerç i en la seva facturació".

Els "eixos estratègics de Ciutadans"

El regidor de Ciutadans Sergio Blázquez ha estat l'encarregat de desgranar les propostes de la formació: "Proposarem una baixada de l'IBI del 5%, com hem estat fent en els darrers anys", ha iniciat Blázquez, que ha afegit que el grup taronja vol "augmentar la capacitat adquisitiva dels ciutadans, perquè consumeixin, perquè inverteixin o perquè estalviïn".

"Una bateria de mesures per ajudar a potenciar el comerç local"

A més, Ciutadans vol aplicar "una bateria de mesures per ajudar a potenciar el comerç local", "intentar que no hi hagi impostos que repercuteixin en el preu de l'habitatge, com l'IBI, però també l'ICIO" i "ajudar a les capes més desafavorides amb alguns ajustaments que es podrien fer amb les bonificacions".

Les bonificacions

IBI

A banda d'una "caiguda lineal del 5%" de l'IBI, actualment hi ha una bonificació del 70% per a famílies nombroses amb uns ingressos que comprenen dels 12.000 fins als 18.000 euros anuals, i d'un 90% si aquests ingressos no arriben als 12.000 euros anuals: "Nosaltres proposem que fins als 18.000 euros anuals, s'apliqui aquesta bonificació del 90%". A més, també en relació amb l'IBI, Ciutadans proposa que els comerços que hi ha en zones on hi ha hagut alguna obra civil recent, com per exemple ara a l'avinguda de Cerdanyola, hi hagi una reducció del 50% de l'IBI en els 4 mesos següents.

ICIO

La formació taronja també aposta per canvis i bonificacions en l'ICIO, un altre impost que "repercuteix en el preu de l'habitatge", segons Sergio Blázquez. Per això, el grup municipal de Ciutadans exigeix una baixada d'aquest impost que "Sant Cugat té al màxim permès per llei, al 4%", i deixar-lo al 3,60%. Blázquez ha explicat que també aposten per "augmentar del 50% al 75%" les bonificacions per aquest impost.

Impost d'Activitats Econòmiques

En l'àmbit del comerç també existeix l'Impost d'Activitats Econòmiques, i Ciutadans demana que si aquests locals han estat afectats per processos d'obres, com en el cas de l'IBI, se'ls apliqui una bonificació del 50%. Cal destacar que els comerços de Sant Cugat no paguen el mateix import, sinó que se'ls hi calcula amb un coeficient en funció de la zona on siguin (n'hi ha 5). En aquest sentit, Blázquez assenyala que volen "ajudar al comerç que s'està ubicant a Volpelleres, o en determinades zones de Can Mates". Per això, proposen passar d'un coeficient de 3,170 a 2,5 en la categoria 4, i de 1,5 a 1 als de categoria 5.

A més, també proposen que, per aquells establiments que mantinguin el nombre de treballadors, tot i tenir pèrdues en l'exercici en qüestió, hi hagi una bonificació del 30%.

Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana

Actualment existeix una bonificació en les Ordenances Fiscals de Sant Cugat, que detalla que en les transmissions per mort de pares a fills o de fills a pares de locals d'activitat econòmica, si es manté l'activitat, serà del 75%. En aquest sentit, els taronges proposen que aquest 75% s'augmenti al 95%.

 
Comentaris

Destaquem