El govern de Sant Cugat proposa un increment de l'IBI

El govern municipal de Sant Cugat ha presentat la seva proposta de taxes i impostos per l'any 2020

El govern municipal d'ERC-MES, PSC i CUP ha proposat una pujada del 3% del tipus impositiu de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) per l'any 2020, que passarà del 0,513% al 0,528%. També es preveu un augment de l'IBI vinculat en comerços, oficines, aparcaments i indústria. Cal recordar que l'IBI, que paguen els propietaris d'un immoble, es calcula a partir del valor cadastral i és la principal font d'ingressos de l'Ajuntament.

L'elevat valor cadastral de Sant Cugat pel preu de l'habitatge fa que els santcugatencs paguin un dels rebuts d'IBI més elevats. Tot i això, el tipus impositiu, que és el que decideix directament l'Ajuntament, es troba molt per sota del màxim permès.

Més info: El rebut de l'IBI en "immobles mitjans" augmentarà entre 25-30 euros, segons el govern

Així, el Ple Municipal ha aprovat provisionalment les Ordenances Fiscals, a l'espera de poder incloure modificacions durant les pròximes setmanes i fer-ne l'aprovació definitiva. Ho ha fet amb els vots de l'equip de govern, l'abstenció de Junts per Sant Cugat i el vot negatiu de Ciutadans.

A aquest increment de l'IBI se li haurà d'afegir el nou Tribut Metropolità que cobrarà l'Àrea Metropolitana de Barcelona als santcugatencs per, entre altres motius, l'entrada a la tarifa plana (zona 1) del transport.

Els motius de l'augment

El tinent d'alcalde d'Economia, Pere Soler, ha assegurat que s'han vist abocats a augmentar l'IBI a conseqüència de tres factors: l'increment de la massa salarial dels funcionaris de l'Ajuntament, l'estancament dels ingressos provinents de l'Estat i l'amortització de diversos préstecs previstos pel 2020.

"Els serveis de qualitat que volem, es paguen i han de sortir d'algun lloc. L'IBI és el principal ingrés per fer front a aquests serveis", ha justificat Pere Soler, que dirigint-se a Ciutadans ha afegit: "Si volen més seguretat, s'haurà d'incrementar la partida de seguretat i els diners han de sortir d'algun lloc".

"Hem d'incrementar els nostres ingressos per poder fer front a les despeses", ha resumit el tinent d'alcalde d'Economia.

"Un govern d'esquerres apuja els impostos"

El regidor de Junts per Sant Cugat i anterior regidor d'Economia de l'Ajuntament, Carles Brugarolas, ha posat en dubte els motius esgrimits pel govern per haver pujat l'IBI: "Els tres motius que ha donat ja havien passat i no s'havia incrementat". A més, ha recordat que en els últims anys l'IBI havia estat congelat i que, fins i tot, en algun exercici s'havia reduït.

Així, Brugarolas atribueix l'augment a una "decisió política": "Que tres grups d'esquerra es posin d'acord per pujar l'IBI, es diu i no passa res". "Quan governen les esquerres és normal que pugin els impostos", ha emfatitzat.

"Estrènyer els ciutadans"

Des de Ciutadans s'han mostrat molt crítics amb la decisió del govern municipal d'incrementar l'IBI. "Valorem molt negativament l'increment de l'impost, és estrènyer encara més al contribuent", ha assenyalat el regidor Sergio Blázquez, afirmant que l'IBI que paguen els santcugatencs ja és "el més car de Catalunya". Un argument que ha rebatut Carles Brugarolas, atribuint aquest fet a què hi ha rebuts molt alts que fan augmentar la mitjana i que Sant Cugat té un dels valors cadastrals més elevats.

Per Blázquez, l'increment de l'IBI tindrà un efecte directe en el preu de l'habitatge i "enfortirà l'efecte expulsió" dels veïns de Sant Cugat. "Contribuirà a l'increment del preu de l'habitatge i del lloguer", ha assegurat. Així mateix, ha alertat que tindrà consequències per la ciutadania, que perdrà capacitat "de consum, estalvi i inversió".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem