Ciutadans vol crear un cens d'ADN caní per lluitar contra els excrements del carrer

La formació santcugatenca portarà la proposta al Ple Municipal, que tindrà lloc el 20 de juny

Ciutadans proposarà al Ple Municipal, del 20 de juny, crear un cens d'ADN de gossos per promoure el civisme entre els propietaris d'aquests animals. 

En concret es tracta d'una moció que pretén, tal com destaca la regidora de Ciutadans a l'Ajuntament, Múnia Fernández-Jordán, "eradicar els excrements de gossos a la via pública. Doncs aquests comporten un risc per la població infantil, per a gent gran i dones embarassades, pel que fa als paràsits que generen".

La iniciativa, que ja s'està duent a terme a altres municipis de l'estat, com Huelva, Cadis o Xàtiva, consistiria en aprofitar quan els propietaris censen els seus gossos, fer-los una anàlisi d'ADN. D'aquesta manera, en cas de trobar un excrement al carrer es podria fer una anàlisi d'aquest i detectar el propietari incívic i aplicar-li la sanció pertinent. 

Pel que fa al cost d'aquest cens, Ciutadans calcula que podria tenir un cost de 18 euros per cada análitca. En aquest sentit, el regidor de Ciutadans, Sergio Blázquez, ha afegit que "el cost no volem que el pateixin els amos dels gossos cívics, que són prop del 99%. El que volem amb aquesta moció és lluitar contra l'1%- 5% no cívics i que no recullen els excrements. Intentaríem que quan es posés en marxa aquesta ordenança no hi hagués un cost per part de l'amo del gos i així fer que el cens es fomentés i augmentés. Ara bé, en cas que es detectés un excrement i en analitzar-lo es trobés a l'amo, aquest hauria de pagar el cost de l'anàlisi i la sanció pertinent".

Actualment a Sant Cugat es calcula que hi ha una població d'entre 10.000 i 13.000 gossos. D'aquests, segons Ciutadans, hi ha més d'un miler censats a l'Ajuntament. Pel que fa a la creació d'aquest cens, Fernández-Jordán detalla que "intentarem que tota la part baixa de la piràmide s'arregli, és a dir, si realment hi ha 1.000 i pico gossos censats el que cal fomentar és la necessitat de registrar tota la resta i que això és un benefici per a tots. A partir d'aquí durant el servei de cens seria quan s'informaria sobre els beneficis de registrar l'ADN".

La moció, que també pretén poder localitzar els amos de gossos abandonats, com cadells petits, entre altres, ha estat presentada a la Plataforma Animalista de Sant Cugat, la qual, segons Sergio Blázquez "els ha agradat molt i han donat idees. Els sembla molt acceptable i eficaç".  

Més informació
 
Comentaris

Destaquem