Comença el judici contra l'exalcalde Joan Aymerich per presumptes irregularitats

La justícia determinarà si el llavors alcalde de Sant Cugat va cometre irregularitats urbanístiques per afavorir la implantació de Boehringer el 1993

El judici contra qui va ser alcalde de Sant Cugat, Joan Aymerich, acusat de prevaricació continuada per presumptes irregularitats urbanístiques comeses fa 23 anys, ha començat aquest dilluns, dia 3 d'octubre, als jutjats de Terrassa. La justícia determinarà si l'exalcalde va cometre irregularitats urbanístiques el 1993 per afavorir la farmacèutica Boehringer Ingleheim en la seva implantació a la ciutat, en perjudici d'altres propietaris. L'exalcalde, ja retirat de la política, s'enfronta a una possible pena de cinc anys d'inhabilitació. Una pena, segons informa El Mundo, tres vegades més baixa que si el procés judicial no s'hagués allargat durant més de deu anys.

Joan Aymerich va ser acusat per la jutgessa d'instrucció número 4 de Rubí per cometre suposadament, almenys, cinc irregularitats urbanístiques en la requalificació d'uns terrenys a Can Mates per afavorir l'assentament de la multinacional farmacèutica Boeringer Ingelhem durant el seu mandat als anys noranta (va ser alcalde de CiU entre el 1987 i el 1999), en detriment d'altres propietaris.

L'origen de les presumptes irregularitats es remunta a un conveni de compravenda-permuta signat l'any 1993 entre l'Ajuntament i Boehringer, en el qual, segons la instructora, es va prescindir de la publicitat registral i es van ignorar els drets dels altres propietaris, actuant així de forma arbitrària. A més, el Ministeri Públic, segons El Mundo, apunta que l'Ajuntament de Sant Cugat va fer seus uns plans urbanístics dissenyats per l'arquitecte contractat per la farmacèutica i que afavorien a Boehringer.

A banda d'Aymerich, també estan acusats el llavors cap d'àrea d'Urbanisme Juan Francisco Borrás, l'exresponsable del servei jurídic d'Urbanisme, Eduard Graells, l'exarquitecte municipal Vicente Tort i el Tècnic de gestió urbanística José María Casanovas. Els cinc acusats s'afronten a una possible fiança de 5,5 milions d'euros, de la qual hauria de respondre l'Ajuntament de Sant Cugat de forma subsidiària.

8,5 milions

Els tràmits urbanístics per l'arribada de Boehringer, sigui com sigui, van provocar les denúncies de molts veïns, que se sentien perjudicats per l'actuació municipal, ja que l'Ajuntament els va obligar a assumir uns costos milionaris per fer obres d'urbanització a la via pública. Després d'anys de judicis, el 2015 Tribunal Suprem va tombar la reparcel·lació del Turó de Can Mates, el Programa d’Actuació Urbanística i el Pla Parcial del Sector Est del Turó de Can Mates.

Aquest context va obligar l'Ajuntament a arribar a un acord amb els propietaris i es va comprometre a pagar una indemnització de 8,5 milions d'euros, per la qual ja s'ha endeutat. Un acord que també va comportar que l'acusació particular s'hagi retirat del judici començat aquest 3 d'octubre. Això també està obligant al Consistori a refer la reparcel·lació urbanística de Can Mates.

Dues hores de declaració

Joan Aymerich ha reiterat en declaracions al TOT la seva innocència: "No s'ha fet res il·legal, estem exemps de qualsevol culpabilitat". En la primera sessió del judici aquest dilluns, l'exalcalde va declarar durant dues hores, així com també ho van fer altres dos acusats. Aymerich ha mantingut sempre que la seva actuació es va mantenir dins de la llei i avalat per informes tècnics i jurídics de diferents nivells.

Aquest divendres s'acaba el judici i hi haurà les conclusions del jutge.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem