Convergència, PP i PSC rebutgen declarar persona non grata a Felip VI

Sant Cugat no declararà persona non grata al monarca de l'estat espanyol

El Ple municipal de Sant Cugat va rebutjar la petició d'ERC-MES de declarar el rei Felip VI persona non grata al municipi. Convergència, PP i PSC es van mostrar contraris a la proposta i els republicans, la CUP-PC i ICV-EUiA van votar-hi a favor. "És surrealista en ple segle XXI existeixi la monarquia", va lamentar Mireia Ingla, d'ERC-MES.

"El rei Juan Carles va ser escollit directament per Franco. És una monarquia legitimada per un dictador", va denunciar Ingla, que va recordar que la casa reial "té un pressupost de vuit milions d'euros per anar a caçar elefants i comprar capricis a les amants".

El debat principal va sorgir arran del vot negatiu dels convergents, que així va argumentar la tinent d'alcalde Carmela Fortuny: "No som partidaris de faltar al respecte a ningú ni declarar persona non grata a ningú". Tot i això va reconèixer que Convergència "no té una simpatia especial" amb la figura de Felip VI, però que això no justifica "pagar-ho amb la mateixa moneda".

 

"Estan votant al costat del PP i del PSOE", va criticar Ingla, que va afegir: "Lamento que no tinguem el suport del govern de la ciutat. És molt difícil d'entendre i hauran de donar moltes explicacions". Carmela Fortuny va recordar en aquest puny que l'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, d'ERC, es va abstenir en una moció similar.

Ciutadans abandona

El grup de Ciutadans va tornar a abandonar el ple en l'inici del debat de la moció, que considera "un insult a la convivència" a Sant Cugat.  Álvaro Benejam, del PP, va trobar lamentar haver de votar aquesta moció i va afirmar que "el període irregular va ser la dictadura, no la monarquia".

Des d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana va donar suport a la iniciativa, ja que considera que "la monarquia i els seus representants és una institució que no representa les nostres concepcions de democràcia i igualtat". Ignasi Bea, CUP-PC, va recordar que els Borbons han fet "innombrables" coses negatives contra Catalunya: "És evident que és una figura medieval mantinguda amb els diners de tot".

 

Finalment, el socialista Pere Soler va defensar la figura del rei: "Nosaltres ens definim com a republicans, però això no vol dir que menystinguem la figura del rei de l'estat".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem