Cortés: "És la ciutadania la que ha de decidir quines són les prioritats en equipaments"

El nou president de l'EMD Valldoreix, Juanjo Cortés (Valldoreix Plural), parla sobre els reptes de futur per Valldoreix en aquest nou mandat

Juanjo Cortés va ser elegit nou president de Valldoreix amb 1.282 vots amb la candidatura Valldoreix Plural (ERC, PSC, CUP i En Comú Podem i entitats veïnals). Ara, liderarà un govern en minoria amb un vocal d'ERC, un de CUP i un del PSC. A l'altra costat hi té 3 vocals de Junts, un del PP i un de VOX.

Quina és la seva prioritat?

La prioritat és buscar el consens. Partim d'un govern en minoria. Les urnes han fet que hi hagi un president d'un color i una majoria al plenari plural, diversa. I, igual que el mandat passat o el mandat de Turu, ens trobem en una situació on el president compta amb uns partits que li donen suport, però no té majoria. Per tant, la prioritat és el diàleg i trobar el consens amb la major part del plenari possible.

Buscar-lo vol dir incorporar Junts, per exemple, al govern?

Aquest diàleg vol dir diàleg, parlar i consensuar els temes. A dia d'avui no vol dir res més.

De seguida li he parlat de Junts, perquè em sembla més difícil que puguin arribar a consensos amb PP i VOX.

En el discurs de constitució vaig parlar de consens i de diàleg en general amb tothom, i aquesta recerca existirà sempre. Ara bé, avui dia, no ens plantegem fer un govern de coalició amb cap altra força política. Entre altres coses, perquè hem de partir dels missatges previs que s'han enviat per part dels partits que estan a l'oposició. Junts va fer unes declaracions que tenia dues línies vermelles: VOX i la CUP. I la CUP és un dels partits que dona suport a Valldoreix Plural.

Les esquerres que donen suport a Valldoreix Plural aposten per fer un cordó sanitari a VOX.

El que cal és dialogar, res més. Ens agradi o no ens agradi, Vox té una representació en el plenari. Podem parlar. Per què t'has de negar a parlar? La informació pública l'han de tenir, tenen el dret a tenir-la si formen part del plenari. Això no vol dir res més que això. Si consideren que la proposta que fem del tema que sigui encaixa amb el seu posicionament, votaran el que creguin.

"Vox té una representació en el plenari. Podem parlar. Per què t’has de negar a parlar?"

A banda de buscar aquest consens, hi ha d'haver projectes de Valldoreix que estan acabats o que s'han d'iniciar. Quin creu que seria el primer que s'hauria de tractar?

Tenim entre mans el Baixador. És un projecte bastant avançat en la seva tramitació. Per tant, és un tema que hem d'entomar, però no ho podem fer exclusivament des de la competència de Valldoreix. Tota la part financera d'aquest projecte requerirà tenir un conveni amb l'Ajuntament de Sant Cugat. També tenim el pla d'equipaments. Valldoreix té un gran dèficit d'equipaments i això requereix aprovar un pla d'equipaments que està treballat, però que no està fet amb consens amb la ciutadania. Per tant, haurem de fer un procés de participació. I també és necessari saber quin dèficit d'equipaments tenim, fer una radiografia de tot això, i establir un full de ruta per avançar. És evident que un dels més reclamats per la ciutadania és la centralitat.

I Can Monmany?

Tenim Can Monmany, que és un edifici compartit amb l'Ajuntament de Sant Cugat, un equipament públic que necessita prioritzar les inversions, algunes d'elles aturades des de fa temps i que són requerides per ampliar el ventall d'activitats que es poden fer allà. Per tant, hi ha moltes coses a fer i diria que en l'àmbit del què serien infraestructures i equipaments, aquests serien temes que hem d'abordar des del minut zero.

Juanjo Cortés president de EMD Valldoreix 5

Juanjo Cortés al seu despatx FOTO: Bernat Millet


Altres prioritats?

Tenim pendents la renovació dels convenis, tant el competencial com l'econòmic, que requereixen recuperar en quin estadi estaven, tot i que els interlocutors han canviat per les dues bandes. Però el sentiment i el punt de vista general serà compartit, per tant, cal posar-ho sobre la taula i arribar a un acord. Igualment, tenim també caducat al conveni de gestió conjunta de Can Montmany entre les dues administracions.

“Valldoreix té un gran dèficit d’equipaments”

Sobre equipaments, Junts ha apostat per la nova escola de música. Per vosaltres quina és la prioritat?

Els recursos de l'EMD són limitats i tenim una capacitat d'endeutament condicionades per les lleis. En el cas de l'EMD, si trenquem la regla de despesa ens tanquen. Per tant, no podem permetre'ns el risc de trencar les regles de la despesa, perquè això significaria el tancament de l'EMD i no m'agradaria ser el president que portés a arruïnar l'EMD. Hem de ser, doncs, molt curosos amb la despesa. No és viable plantejar tots els equipaments alhora. S'han d'anar treballant en paral·lel i s'han d'iniciar i, fins i tot, la centralitat serà inabastable d'una sola taca. Haurà de ser un projecte forçosament per fases. No tindrem mai el finançament per abordar-ho tot de cop.

Quina és la prioritat?

Nosaltres hem de ser receptius a l'escolta de la ciutadania, de les entitats, a l'hora de prioritzar els equipaments, com l'escola de música. El col·lectiu de l'escola diu que fa molts anys que estan amb una certa precarietat i amb unes instal·lacions deficitàries. També portem molts més anys amb tot el teixit associatiu, cultural i social. L'any 2009 es va fer una participació ciutadana sobre la centralitat, es va fer un concurs d'idees, hi havia una base d'un projecte i fins fa menys d'un any no s'havia fet absolutament res sobre aquest tema. El que sí que ha de quedar clar és que és la ciutadania la que ha de decidir quines són les prioritats en equipaments.

I l'escola de música?
Va haver-hi la voluntat d'una escola de música perquè era una necessitat per Valldoreix i es va crear. L'escola de música amb la seva qualitat pedagògica i el seu equip de mestres és un valor que tenim en compte i que hem de cuidar, però aquest èxit ha desbordat la seva capacitat, prestant un servei d'àmbit municipal i això requerirà posar-nos d'acord amb l'Ajuntament de Sant Cugat. Si nosaltres estem prestant aquest servei de l'Ajuntament de Sant Cugat, doncs, que participi del finançament d'aquesta escola i de les necessitats del futur que significarà un edifici nou. El projecte de l'escola de música requerirà aprovar un cofinançament d'una prestació d'àmbit municipal que estem fent des de Valldoreix. 

L'antic govern no ho havia plantejat així?
El primer que ho ha plantejat públicament he estat jo. No em consta que en cap moment això es plantegés.

Així també s'haurà d'escoltar la ciutadania per veure quines són les seves prioritats. Pot passar per ser una consulta?
La participació té molts models. Encara no ho puc avançar perquè tampoc hem decidit quin model de participació farem. Crearem aquests àmbits on la ciutadania pugui participar i dir la seva. I a partir d'aquí, del que surti d'aquest procés de participació, establirem les prioritats.

Parlant de participació, recuperarà el Consell de la Vila?

Recuperarem un organisme de participació i no ho puc avançar, perquè això tampoc depèn de mi. Generem alguna cosa similar al Consell de la Vila, sí.

Juanjo Cortés president de EMD Valldoreix 2

Juanjo Cortés durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet

En habitatge? 
Ho haurem de fer conjuntament amb Sant Cugat. Nosaltres no som competents,però sí que tenim la voluntat política d'impulsar habitatge públic respectant el model urbanístic de Valldoreix. Si vas per Valldooreix, veuràs que hi ha molts habitatges de planta baixa més dos, que és el que et permet actualment la llei. Per tant, aquest mateix model de planta baixa més dos també permet fer habitatge públic sense que sigui un model del que s'ha venut sempre, el model de pisos.

Ja té data per reunió amb Sant Cugat?

Home, deixem-los uns dies. A més a més, es troben de ple dins d'una Festa Major

Em pensava que deia en plena negociació de pacte.
No, jo aquí no hi entro, però algun rumor he sentit, sí.

Com a president de l'EMD li agradaria que hi hagués pacte amb Esquerra, que és un dels partits que forma part de la seva candidatura? Creu que facilitaria les coses?
M'hauria agradat un govern d'esquerres, plural.

Repetir el tripartit?
Al passat mandat no hi havia els comuns i han entrat amb dos regidors. Per tant, m'hauria agradat un govern plural a Sant Cugat, un govern progressista i plural a Sant Cugat. Però l'escenari ha estat un altre i no es pot repetir. A partir d'aquí, amb la realitat actual i veient, m'agradaria que el govern de Sant Cugat fos un govern fort, que pogués treballar i que tingués també un contrapunt progressista dintre.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem