La CUP retira una moció per fer habitatge públic a Sant Cugat per les esmenes del Govern

La formació volia garantir que el 30% de les noves promocions i rehabilitacions integrals fos de protecció oficial, però l'equip de govern ha introduït esmenes per treure aquest punt, entre altres

La CUP ha retirat la moció que havia presentat al Ple de gener per garantir el 30% d'habitatge protegit a les noves promocions d'habitatge i rehabilitacions integrals. Ho ha fet perquè, segons ha dit el regidor portaveu, Marco Simarro, no poden seguir presentant mocions que després han de votar en contra perquè l'equip de govern en canvia el sentit a través d'esmenes. I ha demanat que les esmenes "afinin", però que no "capgirin". Això ho ha dit en referència a les anteriors mocions presentades com la del ple de desembre sobre la regulació del preu del lloguer.

Més info: La moció de la CUP per regular el lloguer tira endavant amb les esmenes del Govern

Segons ha explicat Simarro, aquesta moció responia al fet de garantir el dret a l'habitatge i a la "necessitat imperiosa de controlar els vaivens del mercat" amb "polítiques per reduir aquesta problemàtica". I ho feia per instar que els promotors destinessin el 30% dels habitatges construïts a promoció pública tal com es recomana en un planejament del Pla General Metropolità. Però, amb les esmenes del govern, la CUP ha considerat que la moció ha quedat "desdibuixada".

Les esmenes de l'equip de govern a la moció de la CUP per construir més habitatge protegit

L'equip de govern, format per Junts per Sant Cugat i ERC, ha introduït diverses esmenes a la moció de la CUP que eliminava les referències a garantir el 30% de l'habitatge protegit i per iniciar les feines d'anàlisi i propostes d'una nova modificació del planejament per tal de mantenir l'àrea de tanteig i retracte i impulsar l'habitatge protegit en noves promocions d'habitatge i rehabilitacions integrals.

A més, una altra esmena feia referència a un nou acord que demana que l'Ajuntament presenti dins l'actual termini d'al·legacions del Pla Director Urbanístic Metropolità en tràmit, un escrit sol·licitant a l'AMB que incorpori, en clau normativa, propostes efectives de caràcter metropolità per incrementar el parc d'habitatges vinculats a les polítiques socials.

I una altra feia referències al fet que el juny de 2020 es va aprovar una Modificació puntual del Pla General Metropolità per a la implantació de mesures per l'increment del parc d'habitatge protegit amb els objectius de, a través de la delimitació de l'àrea de tanteig i retracte incrementar el parc d'habitatges vinculats a polítiques socials, incrementar el patrimoni municipal de sòl i habitatge, facilitar la conservació i rehabilitació d'edificis, evitar l'expulsió d'ocupants i fer front als processos especulatius.

Durant la presentació de les esmenes al Ple, el regidor d'habitatge i participació, Francesc Duch (ERC), ha explicat que el Govern és conscient que el tema de l'habitatge neguiteja als santcugatencs i ha afegit que és un assumpte que també preocupa l'equip de govern i que no es cansaran de parlar-ne. I ha recordat que en l'anterior govern de l'alcaldessa, Mireia Ingla, ja van detectar la importància del problema i van treballar per revertir la situació. En aquest sentit, ha defensat que l'anterior govern va explicar que l’habitatge és un dret, va ajudar a mediar als llogaters amb els propietaris i va fer el pla d’habitatge assequible com a full de ruta per trobar sol per fer promoció pública, entre altres iniciatives. I ha subratllat que aquest govern "vol seguir avançant en aquestes línies de treball" i que només ha fet esmenes per "ajustar el text a la situació actual".

PSC i En Comú Podem, a favor de la moció de la CUP amb les esmenes de l'equip de govern

D'altra banda, Ramon Gutiérrez (En Comú Podem) ha advertit que la modificació del 2018 del planejament del Pla General Metropolità es va redactar malament i no es va aplicar correctament.  Aquell planejament parlava del dret de tanteig i retracte per a aquelles promocions que no apliquessin la llei de construir el 30% d'habitatge protegit en les promocions privades. A més, ha criticat l'acció de govern en matèria d'habitatge de poc ambiciosa. Però, tot i això, ha anunciat que haguessin aprovat la moció si no s'hagués retirat.

I el PSC, a través del regidor, José Gallardo, ha celebrat la moció de la CUP perquè defensa el dret a l’habitatge, el que per a la seva formació és el "principal problema social i de cohesió i viabilitat de Sant Cugat". Tot i això, ha expressat que el text originari de la CUP tenia "falta de rigor". Després d'això, ha defensat que per al PSC la qüestió per resoldre el problema de l'habitatge està en com la ciutat pot "disposar de més patrimoni públic de sol". "Mentrestant, les mesures de tanteig i retracte són benvingudes", ha afirmat. I li ha etzibat a l'equip de govern que "és el moment que treballi per presentar propostes en aquest sentit".

La posició de PP i VOX

El regidor del PP, Alfredo Bergua, ha comentat que per a ell el principal problema de l’habitatge és la falta d’oferta i que la mesura que proposa la moció no és "efectiva", ja que, segons ha assegurat, ha reduït els pisos construïts.  En aquest sentit, ha demanat deixar de banda aquestes mesures i cercar polítiques de col·laboració publicoprivada i fomentar la iniciativa privada.

Jordi Guirado, regidor de VOX, ha dit que aquesta moció de la CUP ensenya la cara més "totalitarista i intervencionista" de la formació.

Tot i el debat que ha suscitat la moció presentada per la CUP, aquesta ha estat retirada.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem