Denúncia electoral per la presentació d'ERC de la comissaria de barris en campanya

La normativa electoral estableix que queda prohibit realitzar qualsevol acte d'inauguració d'obres o serveis públics mentre duri la campanya

Som Valldoreix ha denunciat l’anunci de la nova comissaria de Valldoreix a la Junta Electoral aquest dimarts, 23 de maig, així com "l'ús electoralista dels recursos públics per part dels partits que governen l’Ajuntament de Sant Cugat, ERC, PSC i CUP".

Més info: Valldoreix tindrà una Comissaria de barri a tocar de l’estació de FGC

Respecte la presentació del nou equipament, la candidata a presidir l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix, Susana Herrada, ha explicat al TOT Sant Cugat que “ens ha sorprès molt veure els cartells aquest matí. Ningú no ens havia dit res. Portem quatre anys demanant aquesta comissaria i demanant informació i res. Aprofitar un projecte institucional de l’Ajuntament per fer-lo servir com a propaganda electoral d’ERC ens sembla com a mínim poc ètic".

El PDeCAT també ho ha denunciat a la junta electoral, i ho ha titllat “d’inapropiat”: “Ha estat la guinda d’una acomulació d’accions que porten fent aquests dies, deixant per la campanya tot el que no han fet aquests quatre anys” ha anunciat l’alcaldable del PDeCAT a Sant Cugat, Mayte Pérez, en un acte per formalitzar el seu suport a Som Valldoreix. Ha aprofitat per posar èmfasi en què 7 persones de la llista del partit son de Valldoreix.

Herrada considera aquest anunci, en plena campanya electoral, una manca de respecte institucional cap a l’EMD de Valldoreix: “No entenc com un partit com ERC, que està al govern de Sant Cugat, no ens avisa al govern de l’EMD per dir que faran aquesta operació”.

L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, en ser preguntada per l’assumpte durant la presentació de la comissaria ha tirat pilotes fora: “Aquest és un anunci d’ERC i portem tota la campanya fent anuncis... Que facin el que considerin. Jo mai no entro a opinar sobre el que decideixen els altres”. L’alcaldessa de Sant Cugat ha estat acompanyada del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, quan ha anunciat el nou equipament.

Altres casos, denunciats per Junts

El partit liderat per Josep Maria Vallès ha posat en una nota de premsa diversos exemples en què consideren que les institucions públiques s'estan fent servir per fer campanya i han posat els fets en coneixement dels serveis jurídics del partit, com el de la campanya anomenada "Sant Cugat del Futur" sobre el barri de Ca n'Ametller, "una campanya en què l’encara actual govern Tripartit fa publicitat, mitjançant renders idíl·lics, d’un projecte sobre el qual està tot per decidir, com si fos obra feta, amb profusió de talls de vídeo de l’alcaldia i de determinades regidories i altres càrrecs del govern". Junts exigeix saber-ne el cost.

Els altres casos que denuncia el partit han estat durant la campanya electoral, com l'anunci de la construcció d'un equipament sanitari per part del conseller Balcells i l'alcaldessa, Mireia Ingla (ERC); el compromís del conseller Juli Fernández, també d'ERC, amb els intercanviadors de Volpelleres i Hospital General; l'estrena d'un nou parquet a la sala d'expressió del Casal Torreblanca i la visita institucional del delegat socialista del govern espanyol Carlos Prieto.

La norma en campanya

Cal recordar que, segons la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) està prohibit fer actes d’inauguració o propaganda institucional per a difondre obra de govern. L’article 50 de la llei explicita el següent: “Des de la convocatòria de les eleccions i fins a la celebració de les mateixes queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades a les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions.

Així mateix, durant el mateix període "queda prohibit realitzar qualsevol acte d'inauguració d'obres o serveis públics o projectes d'aquests, sigui quina sigui la denominació utilitzada, sens perjudici que les obres o serveis esmentades puguin entrar en funcionament en aquest període”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem