El desenvolupament urbà sostenible, prioritat del Govern Municipal

L'Ajuntament de Sant Cugat vol assegurar un desenvolupament urbà sostenible i un territori interconnectat i segur

L'Ajuntament de Sant Cugat va presentar el passat dilluns 27 de juliol durant el Ple Municipal el seu Pla d'Actuació Municipal 20-23, un pla que compta amb 8 objectius estratègics per part de l'ens municipal, d'entre els quals destaca l'objectiu de prioritzar i democratitzar les polítiques d’educació, cultura, esports i lleure com a eixos per a la transformació social.

Més info: El Govern aprova el seu pla de mandat amb l'habitatge i l'emergència climàtica al centre

L'equip de govern vol repensar el municipi per fer-lo més accessible, còmode i sostenible i vol posar èmfasi en crear entorns segurs i respectuosos amb el medi ambient, que alhora permetin mantenir i fer valdre el patrimoni urbà.

Asseguren que la mobilitat a Sant Cugat seguirà criteris d’eficiència i sostenibilitat, a la vegada que afegeixen que la seguretat al municipi basarà la seva transformació en la proximitat, la prevenció i la no discriminació.

Com en la resta d'àmbits d'actuació del PAM, les primeres mesures proposades en aquest document estan dirigides a donar resposta a la crisi de la COVID-19.

Mesures COVID-19

En aquest apartat el PAM contempla crear una partida extraordinària per donar suport a l’increment dels serveis de neteja, recollida municipals i manteniment del municipi, donar suport i ajut en matèria de seguretat i protecció civil i impulsar una exempció del pagament del transport urbà per facilitar el desplaçament a aquelles persones que estiguin realitzant tasques essencials.

En el document també s'estableix una partida específica per a l’augment d’hores de disposició dels serveis essencials en matèria de seguretat i protecció civil.

Impulsar un desenvolupament i planejament urbà sostenible

En aquest àmbit l'equip de govern vol crear un Pla estratègic de desenvolupament urbà i confeccionar un nou Pla d’Equipaments Locals 2019-2030, impulsar el servei d’Habitatge i estratègies de ciutat i estudiar futurs intercanviadors ferroviaris del municipi.

Es proposa també repensar, conjuntament amb Cerdanyola del Vallès, l’urbanisme de la franja limítrof entre els dos municipis, elaborar un pla de millora dels terminis de les llicències d’obres i activitats, millorar la informació urbanística, elaborant la refosa del Pla general Metropolità a Sant Cugat i crear l'Oficina de supervisió de projectes municipals.

A més es marca com a objectiu presentar un nou Pla de Millora de l’Espai Públic 2019-2030, centrat en tres pilars bàsics: qualitat, sostenibilitat i xarxa d’espais verds, aprovar una nova ordenança reguladora de terrasses i millorar els entorns dels centres educatius perquè siguin segurs i respectuosos amb el medi ambient.

Arranjament i manteniment de la ciutat, entorn i patrimoni

Dins d'aquest àmbit l'equip de govern es proposa una sèrie d'actuacions com construir un nou espai per ubicar els serveis de la brigada de parcs i jardins i d’obres de l’Ajuntament, rehabilitar Can Monmany, vianantitzar el carrer d’Anselm Clavé (davant la Unió), continuar amb la reurbanització de l’avinguda Cerdanyola, adequar la Masia de Can Rabella, instal·lar una passera i accessos al Bosc de Volpelleres i construir una nova rotonda d’accés a Can Barata.

Vol també reurbanitzar l’últim tram del camí escolar i avinguda d’Emeterio Escudero, millorar les rieres, reurbanitzar l’últim tram del carrer de Sant Francesc d’Assís i impulsar la segona fase del pla integral del barri Sant Francesc i arranjar el Carrer Verònica de Les Planes.

Canvis en la mobilitat amb criteris de sostenibilitat, eficiència i accessibilitat

L'equip de govern planteja en el PAM actualitzar el Pla de Mobilitat i avançar en la consolidació de l'Anella Verda i la connexió amb els barris i districtes i ampliar la xarxa de carrils bici i donar-li continuïtat, connectant tots aquells punts que encara no ho estan.

Inclou també aprovar l’ordenança de Bicicletes i VMP de la qual en el darrer ple de juliol es va aprovar el text inicial, aprovar el Reglament d’Estacionament Regulat, implantar la Zona 30 a tot el municipi i crear un bitllet especial de transport pels professionals dels serveis essencial per facilitar els seus desplaçaments en transport públic, implementar rutes més curtes, amb punts d’interconnexió entre els diferents transports públics i cercar altres formes de mobilitat sostenible.

Estudiarà a més la possibilitat d’implementar una estació central d’autobusos, traspassar el servei de transport urbà a l’AMB, implementar camins escolars segurs, recuperar el transport escolar, instaurar la Zona de Baixes Emissions, realitzar un primer estudi amb relació als intercanviadors naturals entre la línia de RENFE i Ferrocarrils i realitzar accions de foment de l’ús del transport públic i la bicicleta.

Replantejament del model policial

En aquest àmbit l'equip de govern estudiarà la implementació o retirada d’altres mecanismes de seguretat, activarà una subcomissaria de la Policia Local, augmentarà la plantilla de la Policia Local afavorint l’equitat de gènere, instal·larà una aplicació de contacte àgil amb la Policia, renovarà la flota policial, elaborar un pla de càmeres de control i seguretat per tota la ciutat o estudiarà la desconcentració del servei.

Activarà també la implantació d’un nou punt de referència de la Policia Local a Valldoreix i implementarà la perspectiva de gènere en l’atenció, la formació, les dinàmiques i protocols d’actuació de la policia local.

Benestar animal

En aquest àmbit l'equip de govern ha inclòs en el PAM una sèrie de mesures com elaborar un Pla per al control i benestar de les colònies de gats, crear un refugi d’animals i una gatera, recuperar la campanya d’establiments amics dels animals, ampliar la presència de gossos a la recepció de locals públics, realitzar una campanya d’esterilització de gats de carrer, crear colònies de gats controlades, instal·lar pipicans al municipi (prova pilot a Volpelleres) i Impulsar la policia animalista (formada en Benestar Animal).

Serveis de prevenció i emergències estables d'intervenció ràpida i social

En aquest àmbit l'equip de govern municipal es proposa establir mecanismes de coordinació transversal entre els diferents serveis, dotar al municipi d’un servei de brigada mòbil d’emergències per actuacions ràpides i puntuals, millorar els equips de protecció civil, ADF i d'autoprotecció i consolidar el servei dels agents de civisme.

Tot això l'equip de govern municipal ho proposa per assegurar un desenvolupament urbà sostenible i un territori interconnectat i segur respectuós amb el medi ambient i per millorar la mobilitat urbana amb criteris d'eficiència i la seguretat amb criteris de proximitat, prevenció i de no discriminació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem