Duch (ERC): "Esquerra té opcions de ser la llista més votada"

El portaveu d'ERC i tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà fa un balanç del mandat

El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Habitatge, Sostenibilitat, Via Pública i Benestar Animal, Francesc Duch, parla de la situació urbanística de la ciutat i com encara Esquerra les eleccions municipals

Els hem sentit dir que era necessari aquest canvi de govern, també repeteixen que han posat ordre dins de l'Ajuntament. Però realment en què ha canviat aquest Ajuntament des que vostès governen?
Quan parlem de política municipal, parlem de política de proximitat. Tots els grups municipals volen el millor per a la gent i al final les propostes no solen ser tan dispars. El que sí que  segons el partit tenen una sensibilitat o una altra en segons quins temes. Una de les qüestions és que s'ha invertit una gran quantitat de diners en temes de serveis socials en relació amb el que s'havia fet fins aleshores. Posem accent en aquelles coses que creiem que són prioritàries. En aquest cas amb les persones més desafavorides de la ciutat.

Què aporta ERC en aquest govern?
El primer que aporta és una gran alcaldessa, un lideratge de govern indiscutible i estem contents que repeteixi i que puguem formar un equip darrere seu, que s'hi deixa la pell. Hem fet una reflexió de ciutat que no s'havia fet en els últims 30 anys. Per exemple en àmbit urbanístic, encara es desenvolupava el planejament dels 2000. Faltava preguntar-se com era la ciutat, com s'ha desplegat i què passa amb la gent que marxa i la que arriba; i a partir d'aquí fem un pla d'habitatge assequible. Definim com ha de ser el futur barri de Ca n'Ametller. Revisem les infraestructures. Això és una feina molt important que no s'havia fet des de feia molts anys. És una visió actualitzada de la qualitat de vida que tenim a Sant Cugat, que s'ha de posar al dia. Amb tots els inputs de sostenibilitat, d'habitatge assequible... amb l'objectiu que els nostres fills el dia que s'hagin d'emancipar puguin continuar vivint a la ciutat. Això és una visió a llarg termini.

"El primer que aporta ERC a aquest govern és una gran alcaldessa, un lideratge de govern indiscutible"

Precisament ha tret el tema de l'habitatge, que era un punt clau pel qual vau formar aquest govern a tres i vau desbancar qui havia estat al govern. Com ha augmentat l'habitatge públic d'ençà el 2019?
Se n'ha fet, però amb els temes d'habitatge en tres anys no en tens prou. S'ha fet molta feina, perquè era una prioritat absoluta. Així que hem posat les bases pels anys vinents, en els quals aflorarà una quantitat d'habitatge assequible molt més gran de la que s'havia fet fins ara. En el programa anterior, es pensava que el 2030 es pogués arribar a un 5%, ara estem al 2,5% i nosaltres hem fet una nova programació en l'horitzó del 10% d'habitatge assequible al municipi.

Assequibles vol dir públics?
Vol dir públics en diferents modalitats. Vol dir cooperatius en cessió d'ús, per exemple. Diem assequible per no encasellar en l'habitatge típic de Promusa. Busquem fórmules diferents com cohabitatge, cooperatives... són fórmules que estem estudiant. Estem fent polítiques perquè es faci realitat. Una part molt important és la construcció, però també n'hi ha d'altres. Una altra? Modificacions en el planejament que permetin que en un lloc on ara hi ha un habitatge n'hi pugui haver dos.

  

Francesc Duch tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà, Habitatge, Sostenibilitat i Benestar Animal 11

Francesc Duch Tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà, Habitatge, Sostenibilitat i Benestar Animal FOTO: B:Millet

Això podria passar a Valldoreix?
Es veurà en el seu moment. Però fa molt de temps que se'n parla de passar d'unifamiliar a bifamilar en determinades zones. Potser no de manera extensiva, però sí en alguns punts de la ciutat.

Suposaria densificar més la població i que Sant Cugat creixi en nombre d'habitants?
No per força. Però entenem que en llocs on hi ha una centralitat important de la ciutat, per exemple al voltant de les estacions de ferrocarrils, amb cases de 500 metres quadrats on només hi viu una família, no cal construir més, ja que en el mateix edifici hi podrien viure dues famílies còmodament. S'hauria d'analitzar en quins llocs això seria possible. Això és un tema que no tenim enllestit i està en fase de treball.

Però això no està permès ara, encara que ho vulguis fer a casa teva.
El planejament, ara com ara, no ho permet. La voluntat és que no afrontem el tema de l'habitatge des d'un únic punt de vista, sinó que revisarem el que tenim. També hi ha el tema de tempteig i retracte. Estem recomprant molts de pisos de protecció oficial de venda.

"Estem recomprant molts de pisos de protecció oficial de venda"

Quants n'han comprat?
Més de 25 en total. Al final 25 ja és una promoció, però no podem fer una foto perquè no estan junts sinó repartits per la ciutat. De totes maneres, en el mandat anterior es van entregar 71 claus, entre ells 24 de venda. 39 de lloguer a Rius i Taulet i 8 pisos de tempteig i retracte. Al nostre mandat es van donar els 78 de Bielsa i els 60 de Jeroni de Pujades.

Però això és fer-se trampes al solitari, aquestes promocions eren del mandat anterior.
I en el mandat proper es donaran els nostres.

Però vostès deien que era prioritat l'habitatge.
Es pot comptar de moltes maneres. Doblarem el nombre d'habitatges que es van donar en l'anterior mandat i la previsió és que el proper mandat doblem una altra vegada. Els terminis són llargs, però ho estem fent.

"Ragull Centre continua endavant"

Avui en dia és notícia Ca n'Ametller, però fa dies que no sentim a parlar de Ragull Centre. En quina fase està el projecte?
Ragull Centre continua endavant, s'està fent la modificació del planejament i tenim molt clar que és una bona proposta per a la ciutat. Ens agradaria que tingués el màxim consens possible, ja que és un tema de ciutat. Estem treballant la part tècnica, però en paral·lel, estem treballant perquè els grups del consistori reconeguin les bondats de la proposta i s'hi sumin; si no ho fan, estan en una situació de certa irresponsabilitat si no veuen les bondats del projecte. Tindrem més habitatge accessible, més equipaments pel barri, més comerç...

S'està treballant fer el canvi de sòl industrial a sòl urbanitzable?
Sí, però amb unes condicions molt concretes, ja que no és una cosa reproduïble a tot arreu ni molt menys. Vam analitzar en el seu moment la situació i la zona reunia unes condicions necessàries per poder desenvolupar un projecte d'aquest tipus i l'hem fet i el seguirem fent.

Però això haurà de passar per ple. Està previst que passi abans d'acabar el mandat?
Doncs ja ho veurem. Hi estem treballant i quan tinguem el document tècnic i veiem què en pensen la resta de grups municipals, decidirem. En tot cas, tenim molt clar que Ragull Centre és un molt bon projecte per ciutat i que el tirarem endavant.

Podria passar que altres empreses volguessis requalificar el seu terreny i fer negoci i marxar de Sant Cugat?
El perill hi és, però el que és important és com s'entomen aquests temes des de l'administració. Nosaltres tenim molt clar que cada cas és cada cas i s'ha d'analitzar i si realment compleixen unes condicions, o si no. Generalitzar i dir que estem fent això no és cert. En aquest sentit, no hi ha propostes de canvis.

"Ho hem estudiat del dret i del revés i no hi ha pla B per la Mirada"

No s'han parat les obres de la Mirada, sinó el trasplantament dels arbres, però a efectes pràctics estan parades les obres. No hi ha pla B per la construcció de la Mirada? L'alcaldessa no ha parat de repetir que no hi ha pla B, però costa de creure.
Jo et dic el mateix. Ho hem estudiat del dret i del revés i no hi ha pla B per la Mirada. Sempre es poden fer malabars, però al barri no hi ha cap lloc on poder desenvolupar l'escola amb condicions i amb una certa pressa. Ara com ara no hi ha alternativa possible. Tenim claríssim que aquest és el projecte i que acabarem fent l'escola aquí. L'alcaldessa ho va deixar molt clar i va demanar a aquest grup de persones, (moltes d'elles que no són de Sant Cugat) que si us plau retiressin aquestes mesures cautelars i estem expectants a veure quina és la resposta.

"Renunciem a ubicar futurs equipaments al parc, ja que encara hi ha part del parc que està destinat a equipaments"

Ens agradaria pensar que hi ha una manera de desencallar-ho i que un grup de persones no pot aturar un projecte de ciutat com aquest. Hauríem de remar tots en el mateix sentit, també els grups polítics. La proposta és el millor per la ciutat, i és compatible la construcció amb la preservació del parc urbà. A més, ja hem dit que renunciem a ubicar futurs equipaments al parc, ja que encara hi ha part del parc que està destinat a equipaments. Farem el trasplantament de tots els arbres, replantarem la zona que ja es va tallar en la primera ubicació. Demanem una certa correspondència per l'altra part i que ens deixi tirar endavant aquest projecte.

En el cas que els tribunals acabin parant totalment la Mirada, qquè passarà?
Si hi ha una jutgessa que diu que s'ha de parar, nosaltres l'haurem d'aturar. Evidentment, farem un recurs i entenem que ens donaran la raó.

Però pot arribar a passar que no deixin construir l'escola.
No tenim al cap aquest escenari, perquè entenem que no té cap sentit.

"La majoria de llicències les portem al dia"

Com està el temps d'espera de llicències?
Depèn del tipus de llicència, ja que n'hi ha de molts tipus. La majoria de llicències les portem al dia, amb terminis d'un a dos mesos. El problema és amb les obres majors. Hi havia una motxilla des de feia molts anys. Ens vam trobar que no hi havia tècnics i estem posant més equip humà. El que sí que és veritat és que després de la covid hi ha hagut un repunt de sol·licituds de llicències, i això que ens pensàvem que ja ho tindrem gairebé arreglat, continua enquistat.

Què és el que vau fer amb aquest pla de llicències per posar-vos al dia?
No només vam posar gent, sinó que vam simplificar procediments, ja que eren molt complexes i molta gent havia d'intervenir cada cop que es donava una llicència. Això ho hem fet amb la mesura del possible i sense perdre la bona feina que es feia.

"Els tres partits hem sabut treballar plegats i ha funcionat molt bé."

És el portaveu d'ERC. Com veu el futur del govern a 3, des d'ERC veuen oportú tornar a repetir?
Faig una valoració molt positiva. Els tres partits hem sabut treballar plegats i ha funcionat molt bé. És un escenari possible, en el qual tots ens trobaríem còmodes. A partir d'aquí com a Esquerra aspirem al màxim, la qual cosa vol dir tenir el màxim de regidors i poder decidir amb més llibertat realment quin govern s'ha de configurar en el proper mandat. Nosaltres hem de definir el nostre programa, en el qual ja estem treballant, i a partir d'aquí, treure els millors resultats possibles. Tenim en compte que tenim l'alcaldessa de Sant Cugat, que es torna a presentar i que de moment és l'única candidata,i que tenim un equip amb moltes ganes de continuar. A partir d'aquí parlarem amb tothom i parlarem de programa com sempre hem fet i parlarem amb qui més s'ajusti al programa que presentem. No ens tanquem a cap opció d'entrada i anem a fer els millors resultats possibles.

Després del 2017, es va polaritzar la política entre independentistes, i no independentistes. Se'ls va criticar molt per haver pactat amb el PSC, amb el 155. Des d'ERC s'ha criticat a Junts perquè a la diputació governa amb el PSC. Vostès responen les crítiques al seu govern dient que tenen una alcaldessa independentista, no com el cas a la Diputació, on la presidenta és socialista. Aleshores, si l'aritmètica canviés i el resultat fos que l'altre soci de govern (PSC) fos la llista més votada, ERC podria plantejar-se fent alcalde un candidat socialista?
És una hipòtesi que no sé si ens hem plantejat, perquè aspirem a més i no creiem que arribarem a trobar-nos en aquesta situació. Sigui la situació que sigui, l'analitzarem i mirarem què fem. Hem treballat molt bé els tres equips que configuren el govern, més enllà de si som independentistes o no, estem parlant d'un govern local, per tant, els accents en polítiques d'esquerres o dretes són accents, però són importants. Sabem que una majoria absoluta és molt difícil, però de qualsevol grup, i, en conseqüència, sempre hem de parlar dels pactes. Haurem d'acabar negociant amb algun altre grup municipals.

"Sabem que una majoria absoluta és molt difícil"

I amb Junts?
Amb Junts també, evidentment, no tenim cap problema ni amb uns ni amb els altres.

Bé, veient els plens municipals, sembla difícil de creure. Les posicions són totalment antagòniques.
Jo no donaria res per tancat, hem de parlar amb tothom, hem de contrastar programes i voluntats. No ens tanquem a cap negociació.

Sembla que les majories absolutes han passat a la història, és important ser la llista més votada. Creu que Esquerra té opcions de ser la candidatura més votada?
Sincerament crec que sí. Crec que l'alcaldessa ha fet moltíssima feina amb tots els regidors darrere i estem cada dia fent el que és millor per obtenir aquests resultats. Sí que és veritat que a Sant Cugat hi ha poc vot indecís, la gent té bastant clar què vota normalment, i, per tant, el marge de maniobra no seria el que ens agradaria, però entenem que ERC té opcions de ser la llista més votada.

Repetirà a la llista d'ERC?
M'he posat a disposició del partit i de l'alcaldessa i a partir d'aquí farem el que necessiti el partit.

Va ser el segon a les llistes d'ERC. Es veuria com a relleu de Mireia Ingla?
D'això n'hauríem de parlar. No ho sé, no ho sé. El que és importat és que tenim la Mireia, que és l'alcaldessa que tenim i que seguirà i que tots hi confiem.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem