El cobrament de les pensions, "més segur" en l'estat català que en l'espanyol

Junts Pel Sí organitza una trobada amb dos economistes per rebatre el discurs de la por sobre les pensions

El cobrament de les pensions estaria més garantit a Catalunya amb un estat propi que formant part de l'estat espanyol. Aquesta és la conclusió dels economistes David Ros i Albert Castellanos que, convidats per Junts Pel Sí, han parlat sobre les pensions aquest dimarts, 15 de setembre, al Centro Popular Andaluz de Sant Cugat.

I és que el cobrament o no de les pensions en una Catalunya independent és un dels debats recurrents del procés sobiranista. La pregunta de si els pensionistes catalans seguirien cobrant està sobre la taula. Però Castellanos l'ha capgirat: "Quina garantia hi ha que es puguin pagar pensions a l'estat espanyol?". I és que per l'economista, "és menys segur" el cobrament de pensions en la situació actual que en una Catalunya independent.

Per David Ros, qui va ser tresorer de l'Ajuntament de Sant Cugat durant cinc anys fins al 2014, en "l'actual sistema, Catalunya està en millor situació". A més, també ha assegurat que les pensions es pagaran des de l'endemà de convertir-se en estat independent.

"Situació favorable a Catalunya"

El sistema de pensions espanyol funciona per repartiment, és a dir, els treballadors actuals paguen les pensions dels jubilats actuals. En aquest sentit, Castellanos ha explicat que la viabilitat del sistema depèn de l'ocupació, el nivell salarial i el nombre de pensionistes en proporció als treballadors". I creu que Catalunya és més forta que la resta de l'estat en aquests camps: "El mercat laboral i la piràmide poblacional és molt més favorable a Catalunya".

Ha aportat xifres en aquest sentit Ros: "En els anys de bonança, Catalunya va tenir un superàvit en el sistema de pensions de 24.000 milions d'euros i l'estat espanyol un dèficit de 82.000 milions".

A més, Ros ha argumentat que, en definitiva, el sistema de pensions acaba depenent de la situació econòmica. I en aquest sentit ha assegurat que una Catalunya independent milloraria la seva situació creant més de 450.000 llocs de treball i sent un dels quatre països europeus amb superàvit als pressupostos.

Situació "dramàtica"

Més enllà del debat sobre les pensions en un estat propi, la situació del sistema de pensions espanyol és "dramàtica" i "molt greu" segons David Ros. "Amb les cotitzacions, només es cobreixen tres de cada quatre pensionistes", ha apuntat. La resta es cobreix amb el Fons de Reserva, que segons Ros, estarà esgotat el 2017.

L'economista estén el problema a tot Europa: "Hi ha molta preocupació. S'ha de repensar. No és una bona idea pagar les pensions amb les cotitzacions actuals".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem