El govern de Valldoreix bloqueja una consulta per decidir la relació amb Sant Cugat

Malgrat posicionar-se a favor de fer una consulta, el president de l'EMD insta abans a resoldre els impediments legals que té Valldoreix per convertir-se en un municipi

Els valldoreixencs no podran decidir en una consulta quina relació volen amb Sant Cugat. Almenys, per ara. I és que durant la Junta de Veïns de l'EMD, celebrada aquest dijous 19 de novembre, el govern de CiU va tombar una moció de la CUP que, previ estudi de la viabilitat econòmica i jurídica, instava a celebrar una consulta perquè els veïns de Valldoreix decidissin quin tipus d'encaix volen amb Sant Cugat.

El president Josep Puig, que en les darreres setmanes s'havia compromès a celebrar una consulta sobre la independència de Valldoreix durant aquest mandat, va justificar la decisió del govern: "Ara la llei no permet que creem un nou municipi. Si no es resol això, per què hem de fer una consulta?". En declaracions recents al DIARI de Sant Cugat, Puig va afirmar que la llei no hauria de ser mai un mur insalvable en les aspiracions de Valldoreix.

La legislació, entre altres, estableix que un nou municipi tingui una separació de tres quilòmetres de trama no urbana respecte al poble que es vol independitzar. Puig també va comentar que una moció d'aquest estil l'haurien d'acordar i presentar tots els partits valldoreixencs conjuntament. A més, va instar a mantenir-se a l'expectativa del que passi a Bellaterra, que està en un procés d'independència de Cerdanyola.

Més competències

Per la seva banda, el vocal d'ERC, Noël Climent, va demanar seriositat al govern de l'EMD: "Deixem-nos de marejar la perdiu i fem els estudis necessaris per poder plantejar les diferents opcions". A més, Climent va indicar que també hi ha la possibilitat "d'aprofundir en les competències de l'EMD i apropar la presa de decisions als ciutadans". Va votar a favor de la moció de la CUP.

Susanna Casta, de Ciutadans, no va votar a favor perquè no compartia la idea que el procés hagués d'acabar amb una consulta, tenint en compte que els estudis potser descartaven la viabilitat de la independència. "S'haurien de recuperar competències perdudes i tenir una relació d'iguals amb l'Ajuntament de Sant Cugat", va assegurar.

"Tenim la millor situació dins del municipi"; va destacar Josep Puig, que es va mostrar partidari també de recuperar competències. Amb tot, Ferran Margineda, de la CUP, va lamentar la posició de Puig: "Segueixo sense entendre'l" i va recordar que els EMD tenen "una espasa de Dàmocles a sobre".

Estudis i consulta

Un dels aspectes que destaca la moció és que el futur dels EMD és incert tenint en compte la legislació espanyola, va apuntar Margineda, afegint que en aquest context és important saber cap a on pot tirar Valldoreix. És per això, que un dels acords de la moció establia la creació d'un grup de treball que engegui un procés d'informació, debat i participació sobre la qüestió.

A més, s'emplaçava a estudiar la viabilitat econòmica i jurídica i els avantatges i inconvenients de les diferents formes d'organització: municipi independent, dissolució de l'EMD i manteniment de l'estat actual. Finalment, es posaria la decisió en mans dels valldoreixencs amb una consulta.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem