Elena (conseller d'Interior): "Catalunya té una gran policia"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha visitat Sant Cugat en el marc de la Junta Local de Seguretat on va afirmar que Sant Cugat és una ciutat segura

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va destacar l'aposta de Sant Cugat per la policia local i per l'augment d'efectius al cos i també va valorar la policia de proximitat.
Més info: Elena valora la qualitat de proximitat de la policia de Sant Cugat

 

Hi ha qui diu que és una anomalia un conseller d'Interior d'esquerres. Per què hauria de ser així i com ha de ser la seguretat des d'una perspectiva d'esquerres?
L'ordre és d'esquerres, perquè l'ordre és el que garanteix el dret i les llibertats a la majoria de ciutadans, no només als privilegiats que poden tenir i pagar-se la seguretat sinó justament a tota la societat en el seu conjunt. I perquè l'ordre és molt més que mà dura, és a dir, hi ha una confusió entre ordre i mà dura. L'ordre és acompanyar a la gent en les seves necessitats i això vol dir treballar profundament contra la violència masclista, està al costat dels comerciants, anar als instituts per informar sobre el consum d'estupefaents, o del bullying, entre altres. Vol dir proximitat, estar al costat de la gent. Per tot això, l'ordre és d'esquerres i la seguretat és millor quan és gestionada des d'una mirada d'esquerres, que mira a la Catalunya sencera, al conjunt de la societat, a aquells que més ho necessiten.

"L'ordre és d'esquerres i la seguretat és millor quan és gestionada des d'una mirada d'esquerres"

El model policial de Catalunya està qüestionat per alguns sectors. Quin hauria de ser aquest model a parer seu, necessita una reformulació?
La seguretat a Catalunya no està qüestionada, m'agrada dir que Catalunya té una gran policia i la té perquè mai s'ha cregut perfecte. És a dir, sempre ha estat amb la mirada i amb les orelles obertes per escoltar els canvis de la societat i adaptar-se. En aquest sentit, que hi hagi una comissió parlamentària que estudiï el model policial és molt positiu. Això indica que hi ha ganes de parlar sobre el model policial, d'adaptar-se als nous temps i que això no impedeix afirmar que avui tenim una gran policia. El fet és que la segona institució més valorada pels catalans és la policia de la Generalitat. Des de la seguretat, tenim reptes nous, des de la ciberseguretat que és on ara es produeixen més delictes, fins a la gestió de l'espai públic, fins a la violència masclista. Tenim una societat canviant a la qual hem d'adaptar-nos.

Però hi ha coses que s'haurien de canviar?
La policia de Catalunya ha estat sempre en evolució. És bo que hi hagi un debat polític en contrast, en opinions, sobre les millores que es poden fer. El que la policia de Catalunya no ha d'estar és sotmesa sistemàticament al partidisme. Com ha passat en accés.  Això és el que estic combatent i crec que ho aconseguiré.

Com veu la proposta de la CUP que els Mossos estiguin fiscalitzats per un òrgan extern?
És una proposta que es posa sobre la taula d'aquesta comissió. I es valorarà des dels partits polítics aquesta qüestió, juntament amb altres. No em posicionaré a l'inici dels treballs de la comissió, perquè em sembla que contribuiria molt poc a què la comissió anés bé i que, més a més, hi hagués consensos. Per tant, és una proposta d'un partit i ja veurem què en surt d'aquest debat parlamentari.

Hem vist setmanes enrere com agents de mossos i policies locals han hagut de fugir en llocs de 'botellons' quan han estat perseguits per ciutadans. La policia ha perdut autoritat?
Després d'aquests incidents no s'ha vist la segona part.

Què és?
Que van ser detingudes aquestes persones. Hi ha 90 persones detingudes relacionades amb aquests incidents. Per tant, la policia actua contra els delinqüents i ho fa amb fermesa. De la mateixa manera s'ha de dir amb contundència que no es poden confondre els que estan dins d'una massa pacífica per delinquir i del que és la massa pacífica. La majoria de la gent té un comportament molt raonable. L'autoritat de les policies i de tot el que és públic en moments determinats es veu afeblida i és un fenomen que es produeix al conjunt de les nostres societats. S'han produït incidents així a Madrid, a Noruega, a París... és a dir, és veritat que hi ha hagut una reacció al final de la pandèmia i de les restriccions molt explosives, però crec que al policia té autoritat i té el suport del seu govern. Però, la policia no està prou dotada i davant d'això, el suport a la policia es fa amb paraules, que són molt importants d'aquells que són responsables polítics, però més de fets. És a dir dotant-la amb els mitjans necessaris.

Diu que aquestes situacions s'han vist en altres llocs d'Europa. Creu que és conseqüència per la finalització de les restriccions o ha sigut una cosa puntual?

Veurem. Jo sempre dic que quan hi ha un fet delictiu o d'incivisme em preocupa i m'ocupa perquè sóc el conseller d'interior. Ara hem de veure quina evolució té. Hi ha un factor vinculat a la pandèmia, Hi va haver un decalatge entre la finalització del toc de queda i el manteniment de les restriccions, la qual cosa va provocar que a dos quarts d'una s'acabaven les activitats d'oci i la voluntat de moltíssima gent era mantenir l'activitat d'oci nocturn. Aquest decalatge va provocar que hi hagués més botellons i més nombrosos. Tot i que aquest fenomen ha existit sempre

 "L'Ajuntament de Sant Cugat que en aquest mandat vol incrementar entre un 15 i 20% la plantilla de la policia"

M'ha reconegut que falten dotacions a la policia què s'està fent?

775 nous policies distribuïts pel territori aquest any, 500 més que estan a l'escola ja formant-se per sortir el curs vinent, i al gener una nova promoció de 850 mossos d'esquadra nous. Això és donar suport a la policia, tal com fa també, l'Ajuntament de Sant Cugat que en aquest mandat vol incrementar entre un 15 i 20% la plantilla de la policia. Si és proximitat la seguretat aquest paper de coordinació entre policies locals i de policia de la generalitat i l'increment de les plantilles és determinant per garantir aquesta seguretat.

I d'efectius de Mossos a Sant Cugat com anem?
Hem incrementat un 15% dels Mossos d'Esquadra en l'últim any.
 

Quants efectius hi ha però a la comissaria de Sant Cugat?
En total hi ha una vuitantena d'efectius de Mossos d'Esquadra.

Catalunya té un problema de seguretat derivat del tràfic de Marihuana?
Hi ha hagut un augment exponencial de la producció de Marihuana a tot Europa, al sud particularment. Les causes són moltes una perquè ha augmentat molt el consum, perquè ha augmentat molt la producció i perquè es donen algunes circumstàncies en el nostre territori. Per exemple, hi ha zones residencials que fruits de la crisi del 2007 van quedar més a abandonades i que són propícies perquè s'instal·li el cultiu en aquella zona. Hi ha múltiples factors que fa que això sigui així.

"Hi ha hagut un augment exponencial de la producció de Marihuana a tot Europa"


I què s'ha de fer?
Posar mitjans. Primer investigació i posar recursos tecnològics i humans per investigar i anar al cor del problema. L'altra és formació d'agents en aquesta especialitat i això s'està fent. També després s'ha d'informar i formar els agents de seguretat ciutadana perquè detectin a on hi pot haver l'origen del tràfic per posar-ho al coneixement dels investigadors. I després, coordinació també amb policies europees perquè moltes de les detencions que s'han produït han estat de persones de diferents països. La cooperació internacional és molt important. És una activitat delinqüencial en creixement i des d'aquest punt de vista hem d'estar atents.

Elena durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet

Elena durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet 

Mitjans i un ull a sobre els policies perquè hi ha diversos casos de corrupció de policies relacionada amb el tràfic de Marihuana. Llinars, Santa Coloma... Està preocupat per aquesta corrupció?
Són casos puntuals com ho són també els caos de ciutadans que hi estan implicats. Ara, evidentment amb la policia és extremadament greu i s'ha de ser contundent i amb això i ho som. Les investigacions no només judicials, sinó també internes són exemplificant i contundents. Qui més dolgut està d'una circumstància d'aquesta són els seus mateixos companys. Des d'aquest punt de vista és molt més greu i s'ha d'actuar amb molta contundència, però acotar-ho als qui en són responsables estem parlant d'una immensíssima minoria.

Pot contribuir al desprestigi de la policia?
Des de la mesura que s'és contundent queda molt clar que és una minoria i que amb aquesta minoria quan és descoberta s'actua en contundència.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem