ERC crida a "no tenir por" i sortir "massivament a votar" l'1 d'octubre

La formació ha organitzat un acte de campanya a Valldoreix encapçalat per la secretària primera de la Mesa del Parlament Anna Simó

"Que no ens facin por; si estem al carrer, no ho pararà ningú", ha assegurat Anna Simó, secretària primera de la Mesa del Parlament de Catalunya i diputada de Junts pel Sí, durant l'acte de campanya a favor del Sí en el referèndum de l'1-O que ERC ha celebrat a Valldoreix aquest dimecres, 27 de setembre.

Un acte al qual han acudit més d'un centenar de persones i del qual han participat Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament de Sant Cugat; Lluc Cahís, portaveu de les JERC a Sant Cugat i secretari de política Institucional de les JERC Nacional; Marc Sanglas, diputat al Parlament de Catalunya; Roger Torrent, diputat i alcalde de Sarrià de Ter; Josep-Mari Terricabras, diputat d'ERC al Parlament Europeu; i Anna Simó, vicepresidenta del Parlament.


Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera

Mireia Ingla ha estat l'encarregada d'iniciar l'acte, reivindicant Sant Cugat com una ciutat "totalment compromesa amb la democràcia", lamentant que les traves de l'estat espanyol "impedeixen que puguem ajudar la bona gent", fent referència a la manca de finançament.

En el torn de paraules l'ha seguit Lluc Cahís, qui ha exposat els motius pels quals els joves defensen la república. "Han assaltat les nostres institucions, han tancat pàgines webs informatives", entre altres aspectes, ha destacat, reivindicant que "no estem fent qualsevol cosa, estem votant; estem desafiant el règim del 78". "Són dies molt intensos, i el jovent estem permanentment mobilitzat. Ens hi juguem molt. I puc dir amb orgull que els joves som la punta de llança d'aquesta revolució", ha reivindicat.

Lluc Chaís, portaveu de les JERC Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera



"Tenim tota la intel·ligència, tota la força, tot l'entusiasme, però és més, tenim tota l'esperança, tota l'organització, la tenacitat, la resiliència, tota la gent i tota la raó, tenim la determinació, l'humor, el compromís i la solidaritat", ha afirmat.

El diputat Marc Sanglas ha defensat que el projecte és "la voluntat de canvi d'aquest país", lamentant que "quan es tracta de parlar de llibertats, corren a organitzar una cacera de bruixes", fent referència a la lentitud de la justícia espanyola en els casos de corrupció. "N'estem tips de ser represaliats, i hem dit prou", ha recordat.

Sanglas ha tingut paraules de referència a com s'acomiadava els Guàrdies Civils dels municipis espanyols quan venien cap a Catalunya. "A por ellos, deien. Nosaltres no parlem aquest llenguatge; nosaltres diem benvinguts a tots aquells que vulguin formar part del nostre projecte, vinguin d'on vinguin, i es diguin com es diguin", ha reivindicat.

Marc Sanglas, diputat. FOTO: Artur Ribera



"El que estem intentant no és canviar de bandera; es tracta de canviar de model polític", ha afirmat. "Volem construir un país on els ciutadans es tractin com a ciutadans", afegia, fent una crida a què "no ens ha de superar la por", a pocs dies per l'1 d'octubre. "Ens queda un últim esforç", ha dit, recordant que "ens juguem molt més enllà de la independència; ens juguem els drets civils", i emplaçant els assistents a "guanyar-los on els hem de guanyar, a les urnes".

Roger Torrent també ha fet referència a la proximitat del dia 1 d'octubre. "Passi el que passi, això ja no ho atura ningú", ha afirmat, fent referència a les diferents represàlies que el govern espanyol pot exercir els pròxims dies. En aquest sentit, ha afirmat que "diumenge, votarem", reivindicant aquest fet com "un gest individual molt senzill, però el més poderós".

"Això va de defensar els drets fonamentals, i no podem perdre de cap manera, sobretot pels que venen", ha reivindicat, perquè "si no guanyem nosaltres, guanyaran ells, els que van en contra dels nostres drets. No ens podem permetre el luxe de perdre, i no ho farem". En aquest sentit ha emplaçat els ciutadans a "no tenir por". "Ens poden fotre a tots a la presó, que no guanyaran", ha afirmat, defensant que "no guanyaran perquè darrere està el poble, i això sí que els fa por".

Roger Torrent, diputat i alcalde de Sarrià de Ter FOTO: Artur Ribera



Davant els últims dies abans de l'1 d'octubre, Torrent ha fet tres recomanacions als ciutadans en el cas que tinguin "algun moment de flaquesa". "Penseu en els que ens han precedit, i en els sacrificis que van haver de fer; mireu al futur; els ulls dels més petits donen la força per seguir endavant; anem junts i segur que guanyarem", ha sentenciat.

L'eurodiputat Josep-Maria Terricabras ha iniciat les seves paraules lloant Catalunya. "Quin país tan bonic que tenim", ha dit, fent referència a la cultura, els moviments, i també la lluita. En les seves paraules, Terricabras ha fet un repàs a com va sorgir l'actual Constitució espanyola, i ha lamentat la imatge que està donant l'estat espanyol amb les actuacions dels darrers dies. "Quan ho expliques als suecs, els és incomprensible", ha lamentat, lamentant també que "moltes coses de les què passen em recorden al franquisme". En aquest sentit, ha reivindicat que "la situació és tan terrible que no podem recular".

Terricabras també ha volgut fer un seguit de recomanacions de cara als últims dies abans del referèndum. "No feu cas del que ens diguin i dels rumors; fem només cas al que ens digui el Govern, els partits, l'ANC i òmnium", ha destacat en primer lloc. Igualment, ha demanat que "no tinguem por", en aquest sentit, ha afegit, amb ironia, a les recomanacions de Torrent "prendre un gotet d'Aigua del Carme".

"Quan una persona creua el bosc de nit, té por. Si són 10, hi ha menys por, i si són 100, és el bosc el qui té por. No ens poden fer res", ha afirmat amb contundència.

Josep-Maria Terricabras, diputat al Parlament europeu. FOTO: Artur Ribera



També ha fet referència a Europa, afirmant que "no diran res", al·ludint que són conservadors. "Un cop has guanyat, tothom t'abraça, però no us estranyeu si ara no es pronuncien", ha afirmat, apuntant també que "s'està avançant en aquest sentit", fent referència a la carta signada per 56 diputats i enviada a Mariano Rajoy demanant-li un acord pel referèndum i el cessament de la repressió. "Som nosaltres els que hem de fer la feina, sobretot", ha recordat.

La secretària primera de la Mesa del Parlament, Anna Simó, ha estat l'encarregada de tancar l'acte. "Que no ens flaquegi el coratge", ha demanat, recordant que "hem arribat fins aquí unint esforços de gent molt diferent que ens hem posat d'acord perquè aquest país pugui ser lliure", ha reivindicat, recordant les eleccions autonòmiques de just fa dos anys.

En aquest sentit, ha defensat l'opció del referèndum. "Vam ser gent molt responsable posant en mans de la gent si volen o no la independència amb un referèndum", ha dit, defensant que aquesta ha estat una "bona decisió". Una situació que ha deixat "fora de joc" l'estat espanyol, ha dit, "que han de buscar porta del darrere per intentar aturar-ho", ha afirmat en relació al fet d'estar "en estat d'excepció de facto".

Anna Simó, secretària primera de la Mesa del Parlament de Catalunya FOTO: Artur Ribera



"El referèndum és l'objectiu a preservar, i ho hem de fer entre tots", ha dit, emplaçant a mantenir la confiança en el govern, perquè "sabem que s'hi deixaran la pell perquè sigui possible". "No és il·legal, ens empara la llei internacional, i la llei del referèndum que veu de la llei internacional", ha emfatitzat, recordant que "el Tribunal Constitucional no té res a dir, perquè ja hi hem desconnectat". En la mateixa línia, ha afirmat que "ens jutjaran a la Mesa del Parlament i a la presidenta, però m'és igual el que digui el TSJC perquè no li dono cap legitimitat".

"Que no ens facin por", ha demanat, recordant el paper de la societat civil sortint al carrer per aturar les detencions. "El dia 1, ben d'hora, tota allí, i tindrem ben clar el que haurem de fer. Tot el que fa és per fer por, però no ens faran enrere", ha dit. "Si estem al carrer, no ho pararà ningú", ha sentenciat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem