ERC-MES i CUP-PC porten la denúncia a l'Operació Garzón al ple municipal

Dos santcugatencs van patir tortures en el marc de l'Operació Garzón contra l'independentisme

Els grups municipals d'ERC-MES i CUP-PC portaran l'Operació Garzón contra els independentistes al ple municipal amb l'objectiu que Sant Cugat mostri la seva solidaritat amb les víctimes de les tortures d'aquesta operació policial, entre les que hi ha els santcugatencs Ramon Piqué i Eduard Pomar.

Les dues formacions independentistes rebutgen l’actual legislació antiterrorista espanyola, "que no ofereix cap garantia pel que fa al respecte als drets humans de les persones detingudes i sota la qual s’han produït reiteradament pràctiques de tortura". L'Operació Garzón fa referència al dispostitiu impulsat pel jutge Baltasar Garzón de repressió a independentistes que, un cop detinguts per la Guàrdia Civil, van patir tortures.

ERC-MES i CUP-PC recorden que "l’operació va provocar una atmosfera de pànic al sí dels cercles de l’independentisme"  i "va generar una important onada de solidaritat ciutadana quan va transcendir que, en el període d’incomunicació al qual van ser sotmesos a l’empara de la legislació antiterrorista, els detinguts van patir tortures".

Depurar responsabilitats

Una actuació que es va fer a l'entorn de la celebració dels Jocs Olímipics de Barcelona el 1992: "La memòria de l’Operació Garzón i els fets ocorreguts que en deriven -tot i la seva rellevància política-, corren el risc que quedar eclipsats per un record triomfalista i acrític dels Jocs Olímpics".

Cal recordar que les víctimes de les tortures i detencions van portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans, que els hi va donar la raó per les poques garanties processals que va oferir l'estat espanyol. Els dos partits demanen a l'estat que depuri les responsabilitats i condemni públicament l'actuació judicial i policial, cosa que mai ha fet.

Finalment i en el context actual, ERC-MES i CUP-PC denuncien la "guerra bruta contra la voluntat democràtica dek poble català de disposar d'un estat independent". "25 anys després d’aquelles detencions, i en un altre context i amb unes eines probablement diferents, continua duent a la pràctica, a través de cossos policials amb o sense cobertura legal, operacions de guerra bruta", lamenten.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem