Escolà (CUP): “És necessari obrir un nou cicle on s’agafi un nou embat amb l’Estat”

Entrevista al número 6 de la CUP Carles Escolà

Carles Escolà i Sánchez és enginyer informàtic va ser entre el 2015 i el 2019 alcalde de Cerdanyola del Vallès. Ara es presenta com a número 8 per la candidatura de la CUP, que ha sumat també el moviment Guanyem. Ara mateix la CUP té 4 diputats, les enquestes pronostiquen que poden doblar la representació aquest pròxim 14 de febrer. L’entrevista també es publicarà al web del TOT Sant Cugat. El dimecres, 10 de febrer, vindrà en acte de campanya a Sant Cugat.

Quin és l’estratègia de la CUP?

Tenim un missatge molt clar, Cal obrir un nou cicle després de 3 anys del govern que hem tingut, entre ERC i Junts, són tres anys perduts. Han estat anys de picabaralles i no han permès avançar en res, i sobretot en allò en què havien de ser els objectius que ens vam imposar el 2017. És necessari obrir un nou cicle on s’agafi un nou embat amb l’Estat. Hem de continuar aprofundit amb l’estratègia del conflicte, de compaginar la lluita a la institució i la lluita al carrer per continuar desbordant l’Estat. Al mateix temps això no pot ser només l’únic objectiu. És imprescindible tirar endavant polítiques socials, que des del carrer es reivindiquen i que nosaltres impulsem des del municipalisme on hem estat i on estem- Ara és l’hora que a la Generalitat es puguin fer polítiques valentes de defensa als drets socials i nacionals. Hem de superar aquesta etapa de bloqueig.

"Hem de continuar aprofundit amb l’estratègia del conflicte, de compaginar la lluita a la institució i la lluita al carrer per continuar desbordant l’Estat"

Tres anys perduts en temes socials o nacionals?

Amb tot plegat. Una de les tasques que es va posar al govern i per això vam donar suport a la investidura era implementar el mandat de l’1 d’octubre. Aquella energia i la força que es va acumular de l’1 d’octubre s’ha deixat perdre, entre altres per les picabaralles contínues dels socis de govern. Tot i que sí que s’han fet algunes iniciatives interessants, com la llei de regulació del lloguer. S’ha de tornar a posar aquella inversió necessària al sector públic a posar fi als concerts, en l’àmbit de l’educació, a obtenir sobirania en els temes que són serveis bàsics, com ara l’aigua, l’energia o la banca pública. Amb tot això, que són elements imprescindibles, no s’ha avançat amb res. S’ha continuat amb la línia d’anar desballestant serveis públics, de no tenir valentia a l’hora d’enfrontar-se a les grans empreses que monopolitzen els serveis bàsics. El que sí que hem vist és les picabaralles que han bloquejat el govern.

Com s'entendria un altre govern Junts, ERC i que la CUP li dones suport?
Volem centrar el debat en què i no amb el qui. Si algú vol fer un govern amb el suport de la CUP i de Guanyem quan ens digui de seure ens haurà de posar sobre a la taula propostes de com tronem a avançar amb un embat contra l'Estat, com garantim que es podrà fer el procés d'autodeterminació i com el podrem sostenir. El 2017 es va fer una proclamació que no es va poder sostenir perquè hi havia molta feina prèvia que no es va fer. I poso un exemple: en aquell moment tothom es va espantar molt perquè La Caixa va marxar, si volem fer efectiu aquest procés d'autodeterminació caldrà fer una banca pública. Caldrà assegurar que no ens puguin tallar l'aigua, la llum, que no ens puguin tallar les comunicacions. Alhora també direm que qui vulgui tenir el nostre suport haurà de posar sobre la taula què pensa fer amb els desnonaments. Volen continuar acusant persones que reivindiquen drets socials i drets nacionals? Això ens ho hauran d'aclarir. Depèn de la resposta que hi hagi a tot això. Nosaltres tenim molt clar que volem fer i posarem tot el que hi ha de part nostra.

" El 2017 es va fer una proclamació que no es va poder sostenir perquè hi havia" molta feina prèvia que no es va fer"

Està plantejant que hi hagi un canvi de model de país abans de fer la independència? 
El que plantejo és que va tot de la mà. Considerem que la lluita pels drets socials i nacionals són dues cares de la mateixa manera, per tant no prioritzarem una cosa o una altra.

El full de ruta de la CUP per arribar a la independència és com més serveis de primera necessitat públics tingui Catalunya millor?

També necessitarem un reconeixement internacional. Però és evident que si hem de poder fer una proclamació com es va fer el 2017 l'hem de poder sostenir i sostenir-la vol dir això, que no et puguin tallar la llum, que no et puguin fer un bloqueig econòmic, que no et bloquegin les telecomunicacions, poder controlar el territori. S'ha de pensar amb l'endemà i cal treballar-lo des de ja. No podem continuar amb solucions màgiques que simplement apel·len a l'emoció de la gent. Això implica disposar d'un sector públic fort i alhora fer una estratègia unitària, que també comporti treballar conjuntament amb la mobilització al carrer i amb aquells sectors socials que aposten per aquest procés de ruptura.

Em parlava del reconeixement internacional. Per exemple, el reconeixement de la Unió Europea és important, però no és que tingui de referent un model de gestió públic dels serveis.
El que pensem que cal fer és buscar aliats a tot arreu. Hi hauran estats que voldran ser-ho, altres que no. Tenim pràcticament el 80% de la població que pensa que el conflicte només es pot resoldre per la via d'un referèndum i pel reconeixement del resultat d'aquest referèndum. El que hem d'aconseguir combinant la lluita institucional, social i al carrer és que no tinguin més remei que reconèixer aquesta situació. L'1 d'octubre va ser possible perquè hi havia una estratègia unitària de la institució, de governs de grups polítics, de la gent del carrer.... Aquesta estratègia cal continuar-la endavant precisament perquè acabi siguen insostenible per qui no vulgui reconèixer aquesta situació.

Quines propostes tenen per ajudar a les empreses?
Quan diu empreses està posant al mateix sac a tothom. Endesa va tancar el novembre amb més de 1500 milions d'euros de beneficis, amb aquests diners, aquestes són les desigualtats que cal combatre. S'ha de crear una taxa específica per pagar tota la despesa derivada de la situació de pandèmia. S'han de reforçar els serveis de salut i les polítiques socials en el seu conjunt. Aquests diners existeixen i no s'han de treure de les butxaques de les famílies, sinó dels grans capitals que tenen molts beneficis. Estan guanyant molts milions d'euros i com ells moltes altres empreses. El que cal és aprofundir en una política fiscal progressiva i redistributiva. Nosaltres no ho plantegem com un escenari utòpic, ja que en aquells municipis on hem governat aquestes polítiques de fiscalitat progressiva han avançat. Malgrat que molts anys ens deien que era impossible, hem demostrat que és possible. Doncs la Generalitat que té un marge fiscal molt més gran que un municipi, té capacitat de crear instruments de fiscalitat progressiva i per tant tenir diners per fer polítiques socials imprescindibles. Molts parlen què hem de ser més, la via ampla i diuen que per això les polítiques socials s'han de fer, perquè la gent les necessita. Hem de treballar per aquesta república catalana dels drets, no dels grans propietaris o tenidors; volem la república dels drets socials. La república on la gent pugui sortir al carrer a manifestar-se encara que ens pugui molestar. La gent ho ha de poder fer sense que després sigui el seu govern qui li demani més penes que la fiscalia. No són solucions màgiques ni utòpiques.

"En aquells municipis on hem governat aquestes polítiques de fiscalitat progressiva han avançat"

Hi ha d’haver confrontació amb l’Estat, un ebat. Sembla que la CUP estigui més a prop de Junts que d’ERC?

Estarem més a prop de qui vulgui continuar aprofundint amb el procés d’autodeterminació per la via del conflicte, perquè s’ha demostrat que la taula del diàleg no ha funcionat., però tampoc una DUI que alguns s’han tret de la màniga, ja es va fer el 2017 i no va servir de res. El que no podem és caure en el mateix forat. El que hem de fer és treballar tot això, i per tant, estarem a prop de qui vulgui construir una banca pública perquè no ens puguin fer un bloqueig financer, qui vulgui apostar per la gestió pública de l’energia, perquè ningú pugui jugar a aturar-nos el país i l’economia. Que ningú ens pugui deixar sense aigua. Qui vulgui lluitar contra una Catalunya dels desnonaments, qui vulgui això ens tindrà al seu costat. Potser tenim la sort que la ciutadania aposta per les nostres propostes i siguin altres que vinguin aposar-se al nostre costat i donar-nos suport. Això ja ho veurem depèn del resultat. No som tant de parlar del qui sinó de què.

Àgata Guinó i Carles Escolà durant l'entrevista FOTO: Mariana Castel

Àgata Guinó i Carles Escolà durant l'entrevista FOTO: Mariana Castel 

 

El 21-D van baixar de 10 a 4, ara potser dobleu aquest 4. Quina anàlisi en fa?
Aquests tres anys han estat pràcticament estèrils, d'una picabaralla contínua de Junts i ERC. S'han paralitzat, el mateix Quim Torra, ho va dir. Això ho veu molta gent i molta gent fa la reflexió. Cada vegada la gent se n'adona més que l'escenari en el qual van passar coses va ser després de les eleccions del 2015 quan la CUP va tenir deu escons. Quan la CUP i la unitat popular tenim força passen coses i nosaltres pensem que el dia 14 molta més gent apostarà perquè passin coses.

Podria haver-hi un escenari semblant al del 2015, quan no van investir a Artur Mas? La seva candidata va dir que no investiria Laura Borràs per estar imputada.

No va dir exactament això, s’ha matisat. Jo no entraré aquest nivell de detall, nosaltres no volem centrar el debat en el qui, sinó en què.

Laura Borràs està imputada pels tribunals espanyols, ella sosté que aquesta imputació és una forma més de repressió. La CUP no li compra?

És un debat més complex, defugiré sempre de quedar-nos en aquest debat perquè és superficial. L’any 2015 alguns van voler-se centrar en una persona en concret i no volem centrar el debat sobre les persones, sinó en què.

La CUP es veu donant suport a un govern amb el PSC?

Tornem a què, no al qui. Està disposat el PSC a treballar amb l’objectiu d’un referèndum i aturar la repressió?

"En l’àmbit municipal hi ha matisos, però el PSC en l’àmbit estatal o nacional ara mateix és un pilar del règim"

Sembla que no està disposat. El PSC d’aquí a Sant Cugat tampoc està disposat i esteu governant amb ells

En tot cas hi haurà una realitat local més complexa, el que està clar és que en l’àmbit de la Generalitat ara mateix és impossible, hi hauria d’haver un canvi tan gran. En l’àmbit municipal hi ha matisos, però el PSC en l’àmbit estatal o nacional ara mateix és un pilar del règim.

Un dels temes del moment que afecten la ciutat és el futur camp de golf de Sant Cugat. Per què ha de ser un espai verd obert?

És una iniciativa dels companys de la CUP, ara des de l’Incasòl es vol fer el contrari del que s’ha aprovat als plens, i això evidencia les prioritats del Departament de Territori. Plantegem és que el que cal és apostar per la renaturalització d’aquests espais perquè hi pugui haver un ús públic i de tothom, no un ús privatiu i que només puguin fer algunes persones. És el moment d’apostar per aquesta iniciativa, nosaltres pensem que els governs municipals també han d’estar al costat d’aquesta reivindicació veïnal i fer possible això. Aquest parc interurbà ha de servir també de connexió, com altres que tenim, entre Collserola i Sant Llorenç.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem