L'escola de música i l'habitatge, temes discordants al debat electoral de Valldoreix

Cinc dels sis candidats a la presidència de l'EMD Valldoreix han debatut sobre temes de preocupació ciutadana a la Nau de Cultura de Valldoreix

Els candidats a la presidència de Valldoreix han posat a debat els seus punts de vista sobre el futur de Valldoreix aquest dimecres, 17 de maig, a la Nau de Cultura. Els ponents han estat Susana Herrada (Som Valldoreix), Juanjo Cortés (Valldoreix Plural), Pepe Escofet (Cs), Arnau Prats (FNC), Neus José (Independents). El candidat de Vox, Juan Pich-Aguilera, no ha assistit, tot i estar convidat.

Més info: Com s'escull el president de l'EMD de Valldoreix?

El debat ha estat organitzat pel TOT i Cugat Mèdia, i conduït per Àgata Guinó, directora adjunta del TOT Sant Cugat, i Sergio Morales, editor de Cugat Mèdia. L'esdeveniment s'ha dividit en quatre blocs temàtics i cada ponent ha disposat d'un temps concret per fer cada intervenció.

Debat de candidats de Valldoreix del TOT Sant Cugat i Cugat Mèdia. FOTO: Bernat Millet

Pel presidenciable Juanjo Cortés fer aquest pas endavant encapçalant una agrupació política com Valldoreix Plural és qüestió de “sentit de responsabilitat”. I s’ha remuntat anys enrere, quan la gent “s’emmirallava” en Valldoreix per aspirar a la seva qualitat de vida. Avui dia, per Cortés, l’entitat municipal descentralitzada ha “perdut pistonada” i ho volen revertir. Ha incidit en la importància d’escoltar a la ciutadania i tenir-la en compte a l’hora de prendre decisions, especialment en casos com Mas Fuster, Can Montmany o la Colònia Montserrat.

En relació amb les llicències d’obres, Cortés ha exposat que la falta de participació ha estat un dels motius de problemàtica i allargament dels tràmits. En aquest sentit, la presidenciable de l’agrupació política Som Valldoreix, Susana Herrada, ha expressat la voluntat del partit de “millorar el servei de llicències per agilitzar la tramitació”. La finalització de les obres de l'avinguda Baixador ha estat un tema tractat per tots els candidats i prioritari de solucionar.

L’estat dels carrers també ha sortit a debat amb diferents propostes i opinions. Cortés ha incidit en un “pla de renovació urgent de l’il·luminat públic amb llums led”, a més d’habilitar les voreres pels vianants, punt en què també ha coincidit Herrada. El presidenciable de Ciutadans, Pepe Escofet ha parlat d’una millora de la xarxa de transport públic, amb freqüències més curtes, on han coincidit altres candidats. A més, ha avançat que si entren a govern demanaran una “suspensió temporal de la Zona de Baixes Emissions” fins que tinguin un model consensuat per la Unió Europea.

Facilitats pels valldoreixencs

La construcció d’aparcaments i facilitats pels vallderoixencs en aquest àmbit també ha estat un punt recurrent. Herrada ha comentat que “ja està aprovat” la creació d’un pàrquing proper a l’estació que donarà prioritats monetàries als ciutadans de Valldoreix. En aquest sentitm Cortés també ha mencionat el foment d’un “aparcament preferent” per la gent de Valldoreix. Els partits han estat d’acord amb la millora del servei de bus ampliant horaris, especialment en hores puntes. Susana Herrada ha proposat la compra d’un bus elèctric per afavorir la sostenibilitat.

La presidenciable d’Independents Valldoreix, Neus José, ha parlat d’una “aprovació, licitació i inici d’obres participada amb els veïns” perquè tothom pugui conèixer i participar en què es treballa. També ha proposat “microurbanismes per una vila més segura i cuidada” i afavorir un urbanisme de baixa densitat amb un model de planta baixa més dos. La construcció del pàrquing de Can Cadena entra en els seus plans, igual que potenciar autobusos híbrids.

Des del Front Nacional de Catalunya, el candidat a la presidència, Arnau Prats, ha declarat que treballaran “per un nou pla urbanístic adaptat a la realitat d’ara, una ciutat de primeres residències”. En aquesta línia, ha reivindicat la presència de “més serveis”. Si parlem de llicències d’obres, el FNC exposa que tenen experts en la matèria per reduir el termini. A més també ha valorat potenciar el transport públic, un pla d’arranjament de carrers i afavorir el model de planta baixa més dos. També s’ha mostrat contrari a densificar més Valldoreix.

Debat de candidats de Valldoreix. Foto: Bernat Millet

Debat de candidats de Valldoreix. Foto: Bernat Millet

Inacció en habitatge protegit

Pepe Escofet, presidenciable de Ciutadans, s’ha mostrat ferm en la seva idea de dissoldre la EMD de Valldoreix, sent la seva “principal proposta”. El seu discurs ha carregat contra el govern de Sant Cugat, al·legant, i dirigint-se a Cortés (Valldoreix Plural), que no s’ha fet res pel que fa a habitatge de protecció oficial.

Herrada (Som Valldoreix) també s’ha dirigit a Cortés per apuntar que no s’ha fet “cap esforç pel que fa a habitatge protegit” i ha proposat estudiar les “cases unifamiliars”. En tot cas, els diferents representants han coincidit en el fet que s’ha d’actuar perquè canviï la situació i els valldoreixencs puguin gaudir d'habitatge protegit: "Tot i que no sigui la nostra competència, lluitarem perquè els joves no hagin de marxar" ha dit Cortés.

Centralitat i camp de futbol per Valldoreix

La construcció d’un camp de futbol, un teatre i una centralitat, han estat els tres punts més esmentats pel que fa a equipaments valldoreixencs. En tot cas, el camp de futbol hauria de ser en un terreny urbanísticament adaptable i sense risc d’inundacions. Des de Valldoreix Plural, Cortés ha exposat que no tenen un pla d’equipaments perquè no s’ha fet amb participació de les entitats: “Volem un camp de futbol propi i un pavelló per Valldoreix, per això hem de reclamar la gestió del pavelló a Sant Cugat”.

A més, Cortés ha considerat “urgentíssim” un consens amb les entitats per tirar endavant la centralitat. Altres prioritats per Cortés, i ho ha volgut deixar clar, és la millora de les condicions del casal d’avis. Per una altra banda, la construcció del teatre, segons Susana Herrada, ja està tramitada per a començar a fer-se. Per a ella Valldoreix és “un eix amb diferents centralitats” i s’han de potenciar diferents zones, com la del casalet.

Una altra actuació en línia d’equipaments és posar gespa al camp de futbol i crear un espai de socialització per gossos. Arnau Prats (FNC) comparteix la idea de posar gespa i també ha afegit la instal·lació de vestuaris. A més, ha afegit la importància de la presència de plaques solars als edificis públics, acció que també ha compartit Juanjo Cortés.

Seguint amb la idea de dissolució de la EMD, Pepe Escofet (Cs) ha considerat que seria d’utilitat per aprofitar l’espai i crear polivalència amb diferents entitats. Escofet ha mencionat la importància de garantir l'obertura dels CAP’s de Valldoreix, Les Planes i La Floresta el mes d’agost, a més de la proposta d’un conveni amb l’Hospital Universitari de Catalunya perquè els ciutadans no s’hagin de desplaçar.

Discrepàncies amb la ubicació de l'escola de música

La nova ubicació de l’escola de música ha estat un tema polèmic els últims mesos a l’EMD de Valldoreix, sent Junts per Valldoreix, partit de Susana Herrada, el proposant de dedicar un edifici exclusivament a l’entitat. Per a Herrada, és una acció “necessària” i que donaria “nom a Valldoreix”. Cortés ha estat clar: “El que no volem és el model d’escola de música que s’està plantejant”. Neus José (Independents) també rebutja la idea: “Hauria d’estar mancomunada i compartida amb altres entitats”. Escofet també ha volgut puntualitzar: "Tots defensem l'escola de música, però amb altres models".

Des d’Independents, Neus José ha qüestionat la capacitat dels fons monetaris per a fer tot el que proposen. Herrada ha respost que tenen prou per “poder fer front a l’escola de música i l’escola de futbol”. I respecte al teatre i inclús l’escola bressol ha considerat “viable” que es financi des de Sant Cugat.

Debat de candidats de Valldoreix. Foto: Bernat Millet

Debat de candidats de Valldoreix. Foto: Bernat Millet

Una sotscomisseria i més càmeres de seguretat

“Necessitem una sotscomissaria, però una suficientment gran perquè hi càpiga l’equipament necessari, no una comissaria de barri” ha exposat Pepe Escofet (Cs), qui ha recordat que han aconseguit la implantació de més càmeres de seguretat, però que encara no són suficients. Cortés i Herrada han parlat de col·laboració amb la Policia Local i els Mossos d’Esquadra.

Des d’Independents, Neus José han considerat “innecessària” una sotscomissaria i promouen una “xarxa de col·laboració veïnal” a més d’instal·lació de més càmeres de seguretat a l’entrada i sortida de Valldoreix. Herrada (Som Valldoreix) ha declarat que espera que no els tornin a “enganyar” i que de veritat es compleixi la construcció d’aquest espai policial, però que es necessita un espai més gran.

En defensa a les diferents intervencions dirigides a Cortés (Valldoreix Plural), el candidat ha volgut contestar: “No he governat a Sant Cugat, no em demanin a mi responsabilitats”. Així doncs, ha posat sobre la taula el tema de l’okupació: “El cap de Mossos diu que l’okupació és una alarma no justificada. No fem alarmisme. És una preocupació, estic a favor de la propietat privada. I estarem al seu costat, tot i no tenir competències”. Aquestes afirmacions han instigat a l’oposició a recordar-li a Cortés que sota el seu paraigua acull a la CUP.

Seguretat forestal i viària

Arnau Prats (FNC) ha considerat una tema de seguretat l’asfaltatge de l’avinguda Baixador i l’arranjament de carrers, a més d’un millor enllumenat als carrers i més senyals de tràfic. En temes d’enllumenat, els representants són conscients de la falta d’aquest a Valldoreix i la seva necessitat. Escofet (Cs) ha recordat que van donar suport a una moció de la CUP que proposava passejades feministes per entendre quines eren les preocupacions de la ciutadania envers els carrers, en aquest sentit ha proposat estendre-les a tots els veïns “per entendre on se senten insegurs”.

La prevenció d’incendis també és un tema d’importància ciutadana i també és un tema sobre què prenen consciència els candidats, valorant el paper de protecció civil. Cortés ha proposat franges de seguretat per evitar incendis i més mesures preventives

Per una altra banda, Susana Herrada ha parlat d’afavorir la pagesia i la pastura” i de tenir present la contaminació acústica i a la plataforma STOP Soroll. Cortés també ha suggerit “recuperar ramats de pastura del sotabosc” i reconegut el problema amb el soroll.

Convenis i finançament

Valldoreix viu una realitat, i és que “tots els convenis estan caducats” ha declarat Juanjo Cortés, “no s’ha arribat a un acord, els hem de consensuar”.

Arnau Prats (FNC) ha afirmat que defensen les EMD: Sant Cugat no ens cuida. Necessitem més competències i transparències des de l’Ajuntament. Valldoreix és un 20% del territori i necessitem un millor conveni per afrontar nous reptes”. A més, ha considerat important fer acte de presència als plens de Sant Cugat per “donar veu”.

En aquesta línia, Cortés ha parlat de gestionar primer les competències que es tenen abans de pensar en altres i s’ha proclamat un “gran de defensor de les EMD” i considera que són moltes les virtuts, ja que hi ha coses “que si no les fessin les EMD, no les faria ningú”. Neus José (Independents) també considera organitzar primer les competències que es tenen abans d’adquirir-ne de noves: “Sempre defensarem l'EMD, i bona entesa amb l’Ajuntament” ha dit.

Susana Herrada ha declarat que després de reunions amb l’alcaldessa els resultats “eren els mateixos” i “no s’ha renovat res”. També ha manifestat que Sant Cugat deu 142 mil euros a l’EMD de Can Montmany. “Tenim els comptes sanejats, hem fet els deures i hem aprovat els pressupostos, no com el tripartit” ha puntualitzat Herrada.

Pel que fa a la independència, coincideixen en que abans de prendre qualsevol decisió seria necessari un estudi per obtenir dades i veure la viabilitat.

Debat de candidats de Valldoreix. Foto: Bernat Millet

Debat de candidats de Valldoreix. Foto: Bernat Millet

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem