Experts i polítics debaten sobre espais multiesportius, una taula de sanitat i La Mirada

El TOT Sant Cugat ha començat el seu cicle de debats parlant sobre equipaments en l'àmbit de l'esport, l'educació, la sanitat i la cultura

El debat sobre equipaments ha obert el cicle de debats temàtics organitzat pel TOT Sant Cugat, on s’han tractat temes relacionats amb l’esport, l’educació, la sanitat i la cultura. L'ús d'espais multiesportius, la implementació d'una taula de salut, les necessitats de les escoles públics o espais compartits per difondre i promoure la cultura han estat algunes de les qüestions que s'han posat sobre la taula.

Eleccions municipals 2023 el futur de Sant Cugat a debat. Equipaments. FOTO: Bernat Millet.

El debat ha tingut lloc aquest dimarts, 9 de maig, a El Siglo, davant d'una setantena de persones; ha estat moderat pel periodista del TOT, Bernat Bella, i han participat diferents representants d'entitats del municipi i 8 representants dels partits polítics que van tenir representació els dos últims mandats (ERC, Junts, PDeCAT, PSC, Ciutadans, CUP, PP i Comuns).

Foment dels espais multiesportius

En matèria esportiva, s’ha posat en relleu en prioritzar el ciutadà com a persona que practica esport. El president de la Coordinador d’Entitats Esportives, Rafa Robledo, ha demanat als polítics empatia a l’hora de analitzar quines son les necessitats, tant dels col·lectius, com del ciutadà com a individu. A més, també ha reivindicat la manca d’estructures per l’esport d’aigua i ha demanat la construcció d’un pavelló olímpic per practicar natació a nivell professional.

En contraposició a la idea de grans instal·lacions per esports concrets, l’arquitecte d’equipaments esportius, Manel González, ha prioritzat “definir i saber què necessita la ciutat” abans d’invertir, per així “optimitzar recursos” i buscar un equilibri. També ha recalcat que “el gran trauma dels equipaments és el manteniment”.

La tinenta d’alcaldia de Cultura i número 3 d’ERC, Esther Madrona, ha acollit la idea de “posar el focus en el ciutadà” i ha plantejat el foment de l’esport en totes les seves expressions, de manera que la “pràctica multiesportiva” estigui present. En aquesta línia, ha plantejat el carrer o les escoles com opcions per practicar-lo, també arribant a consensos per “compartir espais” i fer un “ús racionalitzat” d’aquests, de mà de totes les entitats. El regidor de Participació i Barris i número 2 de la CUP, Oriol Sánchez, ha coincidit amb les afirmacions de Madrona.

Debat electoral sobre equipaments. Foto: Bernat Millet

Debat electoral sobre equipaments. Foto: Bernat Millet

L’aprofitament d’espais existents, evitant “grans despeses”, també ha estat una opció proposada pel número 3 del PDeCAT, Carles Toda, qui també ha posat en relleu “obrir espais” als nens perquè gaudeixin d’un lleure saludable els caps de setmana. La regidora d’Educació i número 4 del PSC, Pilar Gorina, ha exposat que tenen pendent “obrir els patis escolars” per contribuir a una visió de l’esport més de ciutat i no exclusivament d’equipaments tancats. També ha mencionat el CAR, considerant que “hauria de poder ser utilitzat per la ciutadania”.

L’alcaldable de Ciutadans, Aldo Ciprian, ha exposat una falta de compromís del govern amb les entitats en aquest últim mandat, però també coincideix en la utilització d’espais existents, com naus industrials, perquè són “més econòmiques”. L’alcaldable del PP, Àlvaro Benejam, ha estat el més crític amb el que s’ha fet: “Només estan justificant per què no s’han fet les coses i sent passius davant del futur”. Algunes de les opcions que planteja són la creació d’un pavelló poliesportiu, un espai per gimnàstica rítmica amb 3 pistes o una piscina olímpica per natació i waterpolo, a més d’un pla de manteniment d’instal·lacions.

Més facilitats per les escoles públiques i concertades

La previsió d’una reducció o eliminació del copagament que les famílies inverteixen en escoles púbiques ha estat una de les preguntes de la coordinadora de les AFES de Sant Cugat, Carme Roca, qui ha denunciat els elevats preus a pagar, considerant que “l’escola pública hauria de ser gratuïta”. També ha aprofitat el torn per preguntar sobre l’adaptació dels centres amb mesures d’eficiència energètica o pacificació dels entorns escolars. El president de FAPEL, Joan Manel Prats, en representació de les AMPAS concertades, ha denunciat que es troben “absolutament orfes i poc escoltats” pel que fa a polítiques municipals.

Debat electoral sobre equipaments. Foto: Bernat Millet

Debat electoral sobre equipaments. Foto: Bernat Millet

Madrona ha parlat d’adequar les escoles “a les demandes d’aquest segle”, el que implica la implementació de plaques solars i generar espais segurs. També ha comunicat la “necessitat” de més escoles bressol, i ha parlat d’una ampliació a l’escola Cavall Fort i de la projecció d’una nova escola bressol al barri de Sant Francesc. El número 7 de Junts, Àngel Pedrós, ha fet menció a la necessitat d’escoles d’educació especial a Sant Cugat perquè els nens no hagin de marxar fora. Gorina ha compartit la necessitat d’una lluita per tenir una escola d’educació especial i ha expressat que se senten “molt sols” i que no han tingut suport del departament d’educació en moltes de les actuacions.

Pel que fa a la construcció de l’escola La Mirada, tots els representants dels partits han coincidit en què es prioritària. No obstant, en la ubicació sí que han aparegut discrepàncies. El número 3 del PDeCAT ha compartit la seva preocupació pels nens de l’escola, expressant que “la zona que diuen verda, són 4 pins, entenem que s’ha de fer”. El representant de la CUP, ha defensat la seva construcció entre l’Institut Leonardo Da Vinci i l’AP7.

Benejam ha considerat que el pagament del material escolar “és un tema bàsic” i no hauria de ser un problema complicat de gestionar per l’Ajuntament. El suplent d’En Comú Podem, Jordi Casas, ha parlat de “garantir gratuïtat i qualitat” en matèria educativa, i també ha posat sobre la taula la importància de “diversificar i potenciar la formació professional”.

Una taula de sanitat i la "mala gestió" de la Mútua de Terrassa

En termes de sanitat, el membre de Marea Blanca, Antonio Asensio, ha compartit el seu descontent amb la gestió de la Mútua de Terrassa, de qui depenen els diferents equipaments sanitaris de Sant Cugat, i ha reivindicat una “sanitat pública i de qualitat”. Les seves peticions principals ha estat l’existència d’una taula de sanitat i un hospital de tercer grau perquè la gent no hagi d’anar a Terrassa.

Els partits han coincidit en la importància de comptar amb aquesta taula de sanitat. Oriol Sánchez ha denunciat la falta d’urgències pediàtriques a Sant Cugat en relació a la quantitat d’infants que hi ha al municipi. Jordi Casas ha exposat que “la prestació de la Mútua és molt millorable”, afirmació que han reafirmat altres partits, “s’hauria de gestionar des de la vessant pública”.

L’alcaldable del PP ha reivindicat la falta d’un hospital de referència, un quart CAP i una residència pública. Els diferents representants han anat coincidint amb l’existència d’una segona residència per a gent gran. “És prioritari fer residències per a gent gran i centres de dia” ha declarat Carles Toda.

La salut mental també ha estat un tema exposat, per part del PSC, Gorina ha reivindicat tenir les eines necessàries per “assegurar poder atendre la salut mental”. Esther Madrona ha titllat “d’urgent” establir sistemes de detecció de malalties mentals, especialment en infants i joves. A més, també ha proposat la creació d’un espai sanitari de referència al barri de Sant Francesc, buscant aplicar una “idea de proximitat”. Toda ha vist factible aquesta última proposta, perquè d’aquesta manera s’ofereix una “opció per no col·lapsar els altres CAPS”.

Construcció d’un espai firal

En matèria de cultura, el president dels Geganters de Sant Cugat, Ferran Ballester, ha reivindicat una casa d’entremesos per reunir les figures festives de Sant Cugat; un espai firal que serveixi d’aixopluc per combatre qüestions meteorològiques; i la facilitació de locals per les entitats de cultura popular.

També ha assistit la membre de XEMUSC i directora de l’Escola de música i dansa Fusió, Gemma Navarra, qui ha exposat que existeix molt desconeixement de les dimensions que avarca la música a Sant Cugat. “Més de 20 entitats estan impartint música de manera seria i tenim més de 6 mil aprenents d’educació musical a Sant Cugat, amb només 4 escoles autoritzades” ha declarat Navarra. També ha parlat d’una falta de bucs d’assaig i d’espais per fer concerts.

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha explicat que està pensat un espai firal ubicat on les carpes dels avions per activitats comunitàries. També ha parlat d’una “aposta per l’ensenyament musical i cultural” i d’una projecció d’un “espai de referència”. No obstant, també ha considerat el carrer com un equipament. Pel que fa a la biblioteca central, projecte aturat que han ressaltat molts dels partits presents, ha respost que no ho han deixat al calaix i que ja han avançat tràmits.

Àngel Pedrós ha nombrat diferents espais com la Torre Negra, el Monestir o la Casa Aymat on considera que es podrien realitzar activitats culturals i no s’està aprofitant, “tenim un pla estratègic de cultura que no s’està utilitzant”. PDeCAT, Ciutadans, PSC i CUP han coincidit en l’aprofitament d’espais existents, com també La Unió o el Teatre-Auditori com a opcions.

Ciprian també ha posat sobre la taula la creació d’un centre de congressos i una fira per donar respostes, incloent al sector empresarial. Casas ha declarat que “el pla de cultura va néixer mort” i que s’han de buscar altres instruments, com un consell de Cultural o un centre d’estudis i documentació.

Els pròxims debats seran els següents:

11 de maig; Mobilitat i Habitatge  (19 h, a El Siglo de Mercantic)

16 de maig: Empresa i Comerç (19 h, a El Siglo de Mercantic)

17 de maig: Debat de candidats a Valldoreix, a les 19 h a la Nau de Cultura de Valldoreix (Amb Cugat Mèdia)

23 de maig: Debat de candidats a Sant Cugat. 19 h a l'espai Àgora de l'Ajuntament (Amb Cugat Mèdia)

Debat electoral sobre equipaments. Foto: Bernat Millet

Debat electoral sobre equipaments. Foto: Bernat Millet

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem