Gutiérrez (ECP): "La nostra percepció és que el govern continua improvisant"

Gutiérrez és regidor portaveu d’En Comú Podem i fa un repàs de l'actualitat santcugatenca

Ramon Gutiérrez és regidor portaveu d’En Comú Podem i va ser el candidat en les eleccions del 2023, on els comuns van treure 2.274 vots i van aconseguir 2 regidors. Així, els comuns tornen al ple després de quedar fora en les eleccions del 2019, on Gutiérrez també era alcaldable. En el mandat 2015-2019 va ser portaveu regidor per ICV. Aquesta entrevista forma part de la sèrie d’entrevistes fetes a portaveus de l’oposició i regidors del govern. 

Quins són els objectius que teniu com a partit de l'oposició?
Ara mateix detectem que la ciutat està en un moment de canvi, de transformació forta, i passarem a ser una ciutat de 100.000 habitants. La nostra prioritat és que aquesta transformació es faci tenint en compte els grans reptes que tenim a sobre, com és la transició ecològica i tota la qüestió relacionada amb el canvi climàtic. Per altra banda, en una ciutat tan gran les desigualtats seran cada cop més evidents. Per tant, els serveis socials i la qüestió de l'habitatge han de ser rellevants. També hi ha el risc que l'individualisme agafi força, així que també volem reforçar el sentit de comunitat. En resum: la qüestió climàtica, la qüestió social i les desigualtats. 

"Els serveis socials i la qüestió de l'habitatge han de ser rellevants"

I quins serveis necessita aquesta ciutat de 100.000 habitants? Residència, escola, hospital?

Ens hem de centrar menys en grans serveis com un hospital o aquestes coses tan grosses que a vegades ens reclamen i centrar-nos més en el dia a dia de les necessitats de la ciutadania. Això vol dir que, en lloc d'un hospital, potser el que necessitem és reforçar la primària, mirar quines són les limitacions ara mateix en els CAP de la nostra ciutat, si fa falta o no un nou consultori a la part de Sant Francesc. Tenim la sensació que hi ha hagut durant molts anys moltíssima falta de planificació a la nostra ciutat pel que fa als serveis públics. Tenim una manca d'equipaments a l'hora de fer segons quin tipus d'activitats. Hi ha molts elements que s'han anat gestionant a la ciutat improvisant, ara ho veiem amb el tema del Maristany. En un moment de canvi com el d'ara, és important decidir com volem que sigui la ciutat quan sigui gran. Quina ha de ser la seva forma en termes urbanístics i com això afecta tant els serveis com el dia a dia de la ciutat. Ho necessitem fet entre tots i amb els màxims consensos possibles.

Diu que s'ha de repensar l'habitatge. Aquest govern ja ha dit que descarta Ragull Centre i aparca Ca n'Ametller, sembla. Què en pensen que s'hagin aparcat aquests dos grans projectes del tripartit?
Els dos projectes són paradigmàtics, i també eren fruit d'una improvisació. Ragull era fruit de les necessitats d'un privat i de dir "puc fer habitatge aquí, doncs perfecte", però no formava part d'una estratègia de com donar-li forma a tota la zona de Can Magí, de com dinamitzar Sant Francesc, de pensar en totes les afectacions de mobilitat, actuacions per temes de comerç... Tot això no estava pensat. Ca n'Ametller clama el cel, va ser una gran campanya comunicativa abans de les eleccions municipals per vendre una cosa que està a les Beceroles i que no era palpable en cap sentit. Hi ha moltes qüestions amb l'habitatge que no resoldrem sols, i que ens cal treballar amb l'AMB, amb les APIs de la ciutat... és una feina ingent. En aquest mandat hem vist com s'ha aplicat el tempteig i retracte, millor moure's que no moure's, però això no són les úniques coses que s'han de fer.

Pel que diu aquest govern i el passat no es diferencien gaire? Vam veure que criticaven l'antic tripartit en alguns aspectes.
No es diferencien molt des del nostre punt de vista. Nosaltres analitzàvem que, si bé era un govern diferent, no era un govern suficient, s'estaven deixant coses i continuaven amb la dinàmica del model i sense fer la reflexió de com volien que fos el Sant Cugat del futur. I ara continuem igual, sense fer aquesta reflexió i aquest pensament. Aquest govern, el que tenim ara mateix, no està a l'altura dels grans reptes que té la ciutat i la ciutadania es mereix un govern que lideri.

Gutiérrez: "Si bé era un govern diferent, no era un govern suficient (sobre el tripartit)"

Creu que el govern està buscant el màxim consens?

La nostra percepció és que el govern continua improvisant. La prova és que portem ja 7 o 8 mesos de govern i encara no tenim Pla d’Actuació Municipal, i alhora li falta el lideratge de dir “vull marcar una línia, vull elaborar”. Tenim instruments com el Consell de Ciutat, que segueix sense convocar-se, com els diferents espais participatius. Per mi consens no és arribar a acords amb totes les forces polítiques, que també, sinó fer-ho amb tota la ciutat. És un govern que segueix a la seva, a l’oposició ens informa ben poc de les qüestions rellevants, i tampoc està fent aquesta feina amb la ciutat.

Ramon Gutie rrez. Portaveu d'En Comu  Podem 8 (1)

FOTO: B.M

Quin balanç en fan del tripartit? Des del punt de vista de les esquerres era una oportunitat per canviar. En Comú va quedar fora del ple i els vam veure bastant crítics amb algunes coses.

Vam detectar dues coses. Una, que es quedaven a mitges amb moltes coses. No acabaven de canviar algunes dinàmiques de les quals veníem, el govern continuava tancat en la dinàmica pròpia del govern, no en les necessitats de la ciutat, en escoltar la ciutat, en buscar nous consensos i construir noves idees. En el moment en què ens trobem, els ajuntaments necessiten ser innovadors i no ho va ser prou. Des de fora, també vam intentar participar i vam veure que la dinàmica continuava sent la mateixa pel que fa a la participació, els espais servien per informar del que feia l’Ajuntament, però no per codecidir. En aquest sentit, hi ha qüestions amb què es va fer bona feina i que quedarà, però vam veure que es va quedar a mitges.

A vegades la mateixa administració és un impediment pels canvis.
Hi ha molts elements. Una és la resistència de la mateixa administració a canviar. També vam tenir una pandèmia i hi havia inexperiència, només hi havia un regidor (Pere Soler) que hagués governat, i poc temps. Però si nosaltres haguéssim governat també hauríem tingut aquests factors, però ens haguéssim esforçat a marcar una diferència. L'interès majoritari era intentar no marcar gaire la diferència i que l'electorat no notés que hi havia un canvi potent, perquè a vegades ens pensem que és conservador i que vol mantenir les coses tal com estan.

Gutiérrez: "Hauríem pogut apujar alguns impostos"

Sobre el dèficit que té ara l'Ajuntament, sou crítics també amb la gestió econòmica del tripartit?
No. I em sap greu ser els únics que ho defensem. El Partit Socialista ha entomat el mea culpa, CUP ja ho va ser de crítica, i ERC mut i callat. L'Ajuntament es va gestionar prou bé. I l'expressió de forat que es fa servir no és un concepte econòmic, perquè en realitat hi ha una tensió econòmica fruit de moltes coses: Plusvàlues, infrafinançament municipal... de fet és una situació que han patit molts Ajuntaments. Aquí s'ha decidit rebaixar la càrrega fiscal, en un moment que no és necessari. Hauríem pogut apujar alguns impostos, amb mesures correctores perquè no afectessin les classes més baixes. Hem entrat amb tutela de la Generalitat, i així s'evita que l'Ajuntament es pugui endeutar. En un moment de crisi, un Ajuntament no és una família, s'ha d'endeutar per poder sostenir els serveis públics i mantenir les polítiques que es fan. La solució ha estat no endeutar-se i retallar. Ja ho veiem en cultura, medi ambient i cooperació. I han començat a vendre projectes que faran el 2025. 

Diu que Esquerra muts i a la gàbia. Quin balanç en fan del seu paper dins del govern?
Em decep una mica. En un govern de coalició, el que tensa sol ser el soci minoritari. Aquí, és al revés, qui està protagonitzant les polèmiques del govern és Junts. Estic veient una acció d'Esquerra molt a la reacció de Junts, però sempre tard. Al principi del mandat, vam dir que era molt més útil per a la ciutat tenir una oposició d'11 regidors d'esquerres per fer front comú i que poguéssim negociar conjuntament amb el govern, pressupostos, acords... ERC va decidir que li interessava molt més negociar ell amb els seus quatre regidors, entrar al govern, assegurar-se uns sous, assegurar-se uns càrrecs de confiança. 4 poden menys que 11. 

Gutiérrez: "ERC va decidir que li interessava molt més negociar ell amb els seus quatre regidors, entrar al govern i assegurar-se uns sous"

Ho redueix a què buscaven un sou i uns càrrecs de confiança?

L'excusa que volen mantenir l'acció de govern anterior s'està desmuntant.

Han parlat de sous, vau ser molt crítics amb la pujada de sous del govern, però els de l'oposició també han pujat.

Sí, però no els hem pujat nosaltres.

Però no han renunciat? 

Però hi hem votat en contra. Al final la feina que fem els polítics també s'ha de remunerar i ha de ser una remuneració justa. No tenen res a veure els sous de l'oposició amb els del govern. 

"La feina que fem els polítics també s'ha de remunerar i ha de ser una remuneració justa"

Tampoc la responsabilitat.

Tampoc. Però dubto si hi ha algun comissionat que tingui més responsabilitat que algun portaveu.

La polèmica de la comissionada de Valldoreix.

No existeix aquesta figura, és clarament un assessor. 

 

Ramon Gutie rrez. Portaveu d'En Comu  Podem 9

FOTO: B.M

No hi ha hagut polèmica pel comissionat de les persones amb discapacitat.

Té més sentit aquest, perquè necessites polítiques més transversals, que poden incorporar moltes qüestions. La comissionada de Valldoreix no té sentit perquè ja tenim un president de l'EMD i perquè les relacions amb l'EMD les ha de fer l'alcaldia. Tindria més sentit tenir un comissionat per l'emergència climàtica, el tripartit tenia una regidora amb aquest càrrec. Qualsevol equip de govern està amb el seu dret de gestionar el seu equip, però sí que qüestiono la comissionada de Valldoreix. 

La mobilitat és un tema cabdal per En Comú. El govern parla d’una comissió i d’un gran pacte de govern.

Amb el tema de la mobilitat jo no he detectat que s’hagi fet res, si s’ha posat en marxa algun equip o alguna comissió, doncs no se’ns ha convocat. Tenim una ciutat que té un problema en l’àmbit d’accessos a la part més poc densa a Mira-sol, Valldoreix... Tenim uns carrers molt petits que suporten molt de trànsit. Tenim un centre que requereix pacificar encara més alguns carrers. Tenim un transport públic que és molt deficient, això també és fruit de la planificació. Un contracte que acabava el 2018 i que vam esperar que caduqués i es prorrogués per posar-nos a reclamar que el gestionés l'AMB. Tenim molta feina amb el tema de la mobilitat. Va ser molt mala notícia que la primera acció del govern fos anar traient pilones d'un carril bici. L'excusa que no passaven les ambulàncies no s'aguanta, ara quan hi passa una ambulància i hi ha un cotxe aparcat.

Diuen que falta pacificar encara més, el pla de mobilitat vigent preveu pacificar Quatre Cantons. Hi estarien d'acord?
Sí. Estava molt ben pensada aquesta mesura, de manera que fos una via on poguessin passar els autobusos urbans, els veïns i l'accés al pàrquing. Per creuar la ciutat ja tenim les rondes.

Gutiérrez: "Acabarem veient Quatre Cantons vianatitzat"

No fa falta alguna altra infraestructura abans de tancar Quatre Cantons?
Crec que no, però no soc expert en mobilitat. Al final els estudis diuen que si tu tens un carril i l'amplies a dos, fas que hi hagi més cotxes, i al revés també passa, si passés de dos a un, la ciutadania agafa altres mètodes per fer aquest desplaçament. Acabarem veient Quatre Cantons vianatitzat.

I treure el carril bici i tornar als dos carrils?

No crec que això passi. La tendència de totes les ciutats europees és que els índexs de partícules contaminants al centre de la ciutat han baixat des que hem reduït carrils.

Des de fora s'ha tingut la sensació que l'oposició que presenta mocions per buscar la confrontació dels dos socis de govern.
És una pràctica que no m'agrada i, últimament, la política sí que s'ha convertit en això. No és una pràctica que fem, les mocions que presentem són perquè puguin ser aprovades i perquè tinguin la complicitat dels grups de govern. Vam aprovar la moció per a les ombres a les escoles, i en aquest ple presentem una moció perquè les extraescolars de la nostra ciutat puguin ser subvencionables i tindrà suport.

Creu que en algun moment hi ha algun partit, algun grup, hagi portat a terme aquesta pràctica?

Ha passat, sí.

Gutiérrez: "S'està fent molt politiqueig amb La Mirada"

Qui?
És evident. S'està fent molt politiqueig amb La Mirada. Jo preferiria que l'equip de govern s'assegués amb l'oposició i ens expliqués les alternatives. Que ens fes còmplices per evitar que grups de l'oposició, per falta d'informació, presentin mocions. Hi ha responsabilitat compartida.

Estaven disposats a entrar en un govern d’esquerres, si s’hagués sumat 13 regidors?

Estem disposats a governar sempre, per això ens presentem a les eleccions. Ens presentem per governar i per canviar les coses. I encara que ara estiguem a l’oposició, el nostre objectiu és construir i, per tant, intentar guanyar les eleccions municipals i si no les guanyem, construir una majoria que faci possible  un acord d’esquerres.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem