Hi ha pobresa energètica a Sant Cugat?

La contra crònica del ple municipal de desembre

En el ple municipal ordinari del mes de desembre s'ha debatut, entre altres temes, una moció conjunta dels grups municipals d'ICV-EUiA i ERC-MES de lluita contra la pobresa energètica. Una moció que s'ha plantejat a l'Ajuntament de Sant Cugat després que el TOT Sant Cugat organitzés un debat sobre aquest afer el 2 de novembre passat; el resultat de la qual es va recollir en un ampli reportatge al TOT Sant Cugat publicat el 16 de novembre.

En qualsevol cas, sigui conseqüència de l'acte organitzat per aquest mitjà de comunicació o no, és ben rebut i necessari que el ple de l'Ajuntament destini part del seu temps a debatre sobre la pobresa energètica perquè hi ha llars que, malauradament, tenen problemes en aquest sentit. Hi ha famílies que viuen sense poder abonar les factures d'aquests serveis i, per tant, no poden cobrir les necessitats bàsiques dels seus membres.

Entre alguns dels acords de la moció inicial s'instava a totes les empreses subministradores d'energia, aigua, gas i electricitat a què abans d'interrompre el servei a qualsevol abonat de Sant Cugat, comuniqui la circumstància als serveis socials de l'Ajuntament amb la finalitat d'investigar les causes de l'eventual impagament. En funció del resultat d'aquesta anàlisi, l'Ajuntament autoritzaria la interrupció del subministrament o bé pactaria amb la companyia la corresponent la forma de cobrir l'impagament.

Estava convençut que era a l'Ajuntament a qui li corresponia confeccionar un llistat dels ciutadans o famílies que, per problemes eventuals i diversos, no poden fer front a les factures de les empreses de serveis, o de les escoles bressol municipals o dels serveis de menjador, etc. És a dir, entenia que era l'Ajuntament qui disposava de la informació de les famílies amb precarietat econòmica i, posteriorment, la compartia amb les esmentades empreses de serveis.

Probablement aquest llistat s'hauria de confeccionar conjuntament entre les empreses i els Serveis Socials de l’Ajuntament creuant dades dels casos existents perquè, òbviament, a ambdós els hi consta informació en aquest sentit. Una documentació que haurien d'actualitzar periòdicament i fer-ne seguiment per evitar també que hi hagi gent que es beneficiï d'exempcions de manera potser injusta.  

El cas és que la moció ha prosperat i, per tant, és un pas més per ajudar a aquells que ho estan passant malament i, per tant, continuar posant fil a l'agulla. Però si és important i urgent tenir els casos detectats abans que arribi la tardor. Buscar solucions ara a finals d'any és com una mica tard, no?

Un ple amb botifarra

El debat  de la pobresa energètica ha finalitzat amb un advertiment per part de l'alcaldessa Mercè Conesa a tots els regidors del consistori després de detectar que un regidor de l'oposició li ha propiciat un gest poc respectuós a un altre regidor també de l'oposició. Un gest que, segons la mateixa alcaldessa, significa "fer la figa o enviar a fregir espàrrecs". O com es coneix popularment, fer una botifarra. Conesa ha fet una crida al respecte entre tots els membres del consistori.

L’alcaldessa no ha volgut desvelar qui ha estat l’autor de l’esmentat gest ni tampoc a qui anava dirigit. Ha estat el grup municipal del Partit Popular qui hi ha fet públic a través de la xarxa social Twitter i ho ha titllat de “vergonyós”. Segons el PP, Mireia Ingla ha demostrat amb aquest gest “la seva capacitat argumentativa i educació”. Val a dir, que poc després, la mateixa regidora portaveu d’ERC-MES ha demanat disculpes al regidor del PP Álvaro Benejam via whatsapp.

El nou to de Pere Soler

El regidor portaveu del PSC Pere Soler sempre s'ha destacat des de l’inici d’aquest mandat per les seves crítiques a l’equip de govern i, més concretament, per les seves desavinences amb l’alcaldessa Mercè Conesa. Doncs darrerament, la seva actitud ha canviat.

Ara sovint aplaudeix i felicita l’equip de govern local, i les seves critiques ara arriben amb cotó fluix. Qualsevol diria que Soler aspira a tenir una cartera en el govern que presideix la convergent Mercè Conesa… Potser simplement és que ha avançat la seva llista de bons propòsits de cara al nou any.

Nou horari

Per primera vegada a la història de l'Ajuntament de Sant Cugat, el ple municipal va acabar a dos quarts de nou del vespre. No, no és que fos un ple breu, simplement és que es va estrenar el nou horari d'inici a les 16 h. A primera hora només hi havia cinc persones de públic, entre periodistes i representants d'alguns partits polítics.

Més tard, cap a les vuit del vespre, hora d'intervenció del públic assistent, s'hi van afegir alguns més, pocs. Potser serà la tònica a partir d'ara, poc públic a l'inici i augment d'assistència cap a les 20 h. Aquesta vegada tots: polítics, periodistes i públic vam sopar més aviat. Gràcies.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem