ICV-EUiA demana que els ajuntaments puguin gastar el seu superàvit com decideixin

Sant Cugat ja ha demanat en més d'una ocasió que es modifiqui la llei de la despesa que limita els ajuntaments

ICV-EUiA ha defensat que els ajuntaments puguin destinar el seu superàvit a les inversions i políques que considerin oportunes i sense el control financer de l'estat. Els ecosocialistes presentaran una moció al ple municipal d'abril per instar al govern espanyol a modificar la llei de la despesa, aprovada el 2012, i que limita i controlar les inversions dels ajuntaments amb l'argument d'assegurar l'estabilitat pressupostària.

ICV-EUiA argumenta que els ajuntaments amb garantia de sostenibilitat financera haurien de poder destinar el superàvit com creguin oportú. "La llei ha atacat l'autonomia dels ajuntaments, estan completament intervinguts a nivell financer encara que siguin administracions que compleixin amb l'estabilitat pressupostària", ha denunciat el portaveu ecosocialista, Ramon Gutiérrez, que denuncia que la llei de la despesa "posa el pagament del deute per davant de les desepesa social". Segons Gutiérrez, aquesta legislació ha dificultat la inversió en polítiques socials o habitatge públic.

L'Ajuntament de Sant Cugat i entitats municipalistes d'arreu de l'estat espanyol s'han posicionat en més d'una ocasió en contra de la llei de la despesa. En aquest sentit, el 2017, el Ple Municipal de Sant Cugat va aprovar una moció, amb els vots a favor de PDeCAT-Demòcrates, PSC, CUP-PC, ICV-EUiA i ERC-MES; per demanar al govern espanyol que permetís als ajuntaments invertir el superàvit com consideressin.

La llei de la despesa determina que el superàvit dels ajuntaments només es poden destinar en inversions 'financerament sostenibles', com poden ser el mobiliari urbà, rehabilitacions o altres inversions que no comportin més despesa de manteniment ni personal. "Ha afectat als serveis socials", ha lamentat la regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana. "L'Ajuntament de Sant Cugat ha resistit la crisi millor que altres i els ingressos han augmentat. Malgrat això no hem pogut fer el que voldríem", ha afegit Gutiérrez.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem