Ingla, alcaldessa: “Hem vingut a treballar pel Sant Cugat del 2030”

Entrevista a Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat, quan es compleixen mil dies de l'anomenat nou govern

Mireia Ingla (ERC) és alcaldessa de Sant Cugat des del juny del 2019. S’han complert mil dies del canvi de govern a Sant Cugat i l’alcaldessa fa un balanç de què s’ha fet i del que queda per fer fins a final de mandat, a poc més d’un any de la celebració de les eleccions. Els recursos humans, la digitalització de l’Ajuntament i fer un organisme més eficient i al servei del ciutadà són alguns dels reptes que va afrontar el nou govern quan va entrar el juny del 2019. Així ho explica l’alcaldessa.

Mil dies del nou govern. Quins són els projectes que han portat a terme?

Hem remodelat tota l’estructura directiva: directors d’àmbits nous, nous professionals, amb experiència, hem portat nou talent. A més, hem reforçat direccions en àmbits que per nosaltres són claus per la bona gestió de l’Ajuntament: en l’àmbit de la contractació, de recursos humans i transparència,  i també de serveis jurídics, urbanisme serveis socials... Són els àmbits imprescindibles per poder fer les polítiques públiques que necessita aquesta ciutat i, per tant, atendre les necessitats de la gent i desenvolupar el nostre acord de govern. Hem dimensionat l’estructura de l’Ajuntament per poder-la posar al servei el que la ciutat necessita. Tenint en compte que hem vingut a treballar pel Sant Cugat del 2030, hem afrontat un nou projecte de digitalització de l’Ajuntament. Necessitem un Ajuntament digitalitzat, que doni una resposta ràpida, eficient, moderna i de més qualitat; per fer això s’ha de tenir una estructura que estigui al servei de tot això i aquesta estructura no hi era.

D’aquí a finals de mandat quines iniciatives tangibles es podran veure?

Vam presentar el pla d’accés a l’habitatge. És un projecte imprescindible. Aquests mil dies, hem estat treballant per trobar sòl per construir habitatge i garantir el 10% d’habitatge públic de lloguer. És una feina ingent, i ara, l’haurem de desenvolupar per poder trobar espais per construir habitatge de lloguer assequible. La gent ha vingut a viure a la nostra ciutat per la seva qualitat de vida i ara toca garantir la qualitat de vida amb els estàndards del segle XXI, d’altra banda, aquesta qualitat de vida l’hem de socialitzar, per tant, garantir que tothom que ha viscut i que ha nascut a la nostra ciutat s’hi pugui quedar a viure. En paral·lel,  posarem els equipaments esportius al nivell de què la ciutat necessita. A més, reforçarem la mobilitat, el que necessita una ciutat com la nostra és preparar-la i que la ciutat estigui a l’altura, amb una mobilitat sostenible. També veurem la vianantització del segon tram de l’avinguda de Cerdanyola. Igualment, volem consolidar equipaments com és La Unió, amb l’escenotècnia, o la prioritat del govern que és l’escola La Mirada.

Quines promocions d’habitatge tindrem aviat?

Aquest govern ha posat per primera vegada l’objectiu de l’habitatge damunt la taula. Veurem les cases dels mestres, la promoció de Jeroni de Pujades i començarem a treballar amb els santjoanistes cap a final de mandat. Però, tot i això, són projectes que no suposen incidir en aquest percentatge del 10% que busquem i nosaltres hem vingut a trobar la manera d’arribar a aquesta xifra. No tenim sòl públic i el primer que hem de fer és buscar-lo.

D'aquí el projecte de Ragull centre com estarà el projecte a final de mandat?
Al febrer es va aprovar el conveni amb Ferrer, aquest és un projecte fruit d'una col·laboració publicoprivada. Per buscar aquest sòl haurem de fer aquestes col·laboracions. Ara s'ha de fer la modificació del planejament, que fins que no es faci, no podrem plantejar la construcció per entendre'ns. Aquest procés acostuma a durar uns dos anys. Ens queda molta feina per fer.

Veu cap contra en la situació de perdre sòl industrial a la ciutat?
El que veig és que guanyarem la possibilitat de 62 habitatges públics de lloguer, que en aquests moments, és el problema principal que té aquesta ciutat; la gent que ha de marxar. Hem d'arribar al 10% d'habitatge protegit i només hi arribarem anant sumant totes aquelles oportunitats que se'ns doni. A Ragull Centre hi haurà habitatge públic, equipaments per al barri, per la ciutat... I també, és l'hora de fer una actuació en el barri més antic de la ciutat, reestructurar per tal que l'avinguda Cerdanyola i Sant Francesc tinguin un espai amb un carrer ample, en definitiva, una zona per gaudir. La gent d'aquest barri s'ho mereix.

Ha dit per activa i passiva que la Mirada és una prioritat. 

Continua sent-ho. Modifiquem l’import del projecte, el desviament econòmic que hi ha hagut entre la primera licitació  que va quedar deserta i la d’ara no és prou gran perquè hàgim de tornar a redactar un projecte i podrem aprovar la licitació en el proper ple. És una de les prioritats, però ens hem trobat amb molts entrebancs, que  anem resolent.

En quin procés estan les demandes de l'ADENC?
El Tribunal català de la contractació pública s'ha de pronunciar sobre si suspèn, o no, el procediment i, per tant, estem a l'espera. Ho recorrerem, però mentrestant anem avançant,.

En cap moment s'han plantejat canviar el projecte i canviar la ubicació?
Bé, és que el que fem és superar les dificultats, no tornar enrere. Ja vam haver de modificar el projecte.

Alcaldessa Mireia Ingla i Mas 1

Mireia Ingla durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet

El contracte d’escombraries està prorrogat. Quan hi haurà un contracte nou? La ciutat està bruta?

Fa dos anys que està en pròrroga aquest contracte no està dimensionat pel que la ciutat necessita, ara mateix. En tot cas, estem treballant amb el nou contracte de recollida de residus, que estarà licitat abans d’acabar el mandat. Serà una nova manera de recollir residus, més eficient i més sostenible i tindrà menys impacte en l’espai públic. La ciutat està bruta? Els voluminosos no ajuden i determinats models de contenidors tampoc. La ciutat ha crescut molt i el contracte correspon a una ciutat que tenia pràcticament la meitat d’habitants. Això és una evidència que no negarem. Ara bé, el que sí que és evident és que fem esforços ingents per la recollida de voluminosos, de residus.

I el sistema de voluminosos?
Ens ho hem de platejar, el contracte encara no està acabat. Però ens hem de plantejar algun canvi, perquè el sistema no funciona bé, però l'anterior tampoc funcionava. Amb la recollida dels voluminosos es necessita la col·laboració ciutadana. Una bona part del sistema es basa en això. Segur que el sistema podria ser millor, així i tot, també cal apel·lar el civisme, hi ha unes hores i uns dies per baixar els voluminosos. Cal col·laboració ciutadana, hi ha d'haver consciència de comunitat.

Municipalitzar el servei de neteja d'equipaments municipals està en marxa?
Sí, la idea és tenir-ho com abans millor.

És més eficaç i sostenible per l'Ajuntament?
No ho podríem fer si no tinguéssim informes de sostenibilitat econòmica i eficiència. Però no només és això, gairebé el 100% de les treballadores són dones i és més important que nosaltres gestionem el servei, així podrem garantir millors condicions de treball en un sector molt feminitzat. Com tots els sectors feminitzats tenen menys equitat que en altres àmbits que estan masculinitzats.

Alcaldessa Mireia Ingla i Mas 4

Mireia Ingla FOTO: Bernat Millet

Falta poc més d’un any per a les eleccions. Mireia Ingla tornarà a ser la candidata d’ERC?

Sóc l’alcaldessa de Sant Cugat i vull continuar fent d’alcaldessa en el proper mandat. Tinc la confiança del meu partit per fer-ho. En aquests moments Esquerra Republicana és el projecte polític que té més clar cap on ha d’anar la ciutat i jo vull continuar liderant-lo.

Tornaria a fer el mateix pacte de govern si l’aritmètica ho permet?

Avui em toca, una vegada més, valorar l’estabilitat del govern. Això és possible perquè som tres forces que ens vam comprometre amb un acord, a banda de les nostres sigles, i que posen les necessitats de la gent per sobre dels interessos partidistes. Així és com les coses funcionen. Tenim lleialtat institucional, la qual cosa és clau.

Això és un sí?
És la meva valoració d'aquest acord de govern, i en aquest sentit és modèlic.

ERC va ser la segona força el 2019. Creu que pot arribar a ser la primera força el 2023?
Treballem cada dia amb el convenciment que això sigui possible.

En el cas que el tripartit no sumés, es veuria pactant amb Junts? O això és impossible?
En el moment en què estem ara i tenint en compte el que acabo d'exposar, que nosaltres estem convençuts que podem ser la primera força política a la ciutat. Aquest és l'objectiu.

Després d'aquests mil dies, quina és la principal raó de pes per justificar el canvi, encara que ja ha dit que estava convençuda de què la ciutat ho necessitava el canvi?
Tota aquesta feien ingent que hem hagut de fer durant aquests mil dies per modernitzar la institució i dotar-la de recursos humans per posar-los al servei de la ciutadania, tot això ho hem hagut de fer perquè no hi era. La qual cosa demostra clarament que calia fer aquest canvi.

Així res de pactar amb Junts?
Pregunta-m'ho l'endemà de les eleccions.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem