Investiguen Romeva i Royo per suposat desviament de fons al procés sobiranista

El santcugatenc Raül Romeva ha declarat aquest dimecres davant del tribunal per una subvenció de 40.000 euros

El jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona està investigant els santcugatencs Raül Romeva, exconseller d'Afers Exteriors, i Albert Royo, exdirector general del Diplocat, pel suposat desviament fraudulent de fons públics per internacionalitzar el procés sobiranista entre el 2011 i el 2017. Tots dos ja han patit un embargament del Tribunal de Comptes pels mateixos fets. En el cas de Romeva, se l'investiga per una subvenció de 40.000 euros.

Més info: El Tribunal de Comptes ordena embargar els béns de Royo i Romeva

Romeva ha declarat aquest dimecres davant del tribunal i, divendres, ho farà Royo.  L'exconseller ha assegurat que el 2016 va aprovar una subvenció de 40.000 euros a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) perquè tots els informes tècnics ho avalaven, inclosos dos que avalaven la no concurrència, és a dir, que no calia fer un concurs obert perquè les activitats subvencionades només les podia dur a terme aquesta entitat.

Raül Romeva ha explicat que ell no mirava a fons els expedients de subvencions ni es va reunir amb la FOCIR, tampoc va veure les factures, però sí que va veure que aquesta subvenció comptava amb els informes tècnics i d'Intervenció de la Generalitat pertinents. De fet, fins i tot després de deixar de ser conseller i quan ja estava empresonat, l'interventor va emetre un informe tornant a avalar la subvenció i assegurant que s'havia dedicat a allò indicat, una sèrie d'activitats i xerrades.

Diversos representants polítics han donat suport a Romeva abans de declarar, entre els que hi havia l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla.

La Fiscalia

El jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona investiga el suposat desviament fraudulent de fons públics per internacionalitzar el procés sobiranista entre el 2011 i el 2017 mitjançant 11 contractes d'informes o treballs acadèmics que el Tribunal de Comptes i la fiscalia consideren arbitraris i fora de les competències de la Generalitat. La magistrada retreu al Govern que mentre hi havia dèficit públic i faltava pressupost per pagar els serveis públics “més típics” gastés diners en certs aspectes de la política exterior. A més de Romeva i Royo, hi ha altres exalts càrrecs investigats.

De fet diu que “pot resultar censurable i causar rebuig o incomprensió al comú dels ciutadans”. Tot i això, diu que no tot el diner públic que es gasta malament suposa una malversació delictiva, sinó que forma part de l’autonomia financera de l’administració pública. Ara, si que considera que certes despeses poden ser investigades penalment, i en concreta onze, per valor de prop d’un milió d’euros en total.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem