Josep Maria Vallès, de periodista a alcalde de Sant Cugat

Josep Maria Vallès va fer el salt a la política el 2019, després de trenta anys dedicats al periodisme de Sant Cugat

Josep Maria Vallès va deixar l'empresa privada per fer el salt a la política el 2019. Ho va fer a la llista de Junts encapçalada per Carmela Fortuny i, quatre anys després, serà proclamat alcalde de Sant Cugat. En només quatre anys, ha passat de ser un nouvingut a la política a convertir-se en el batlle de la seva ciutat. 

Més info: Josep Maria Vallès ( Junts) ja és el nou alcalde de Sant Cugat: "Cal més diàleg"

Vallès va arribar a Sant Cugat el 1995 i sempre ha estat molt vinculat al poble a través del seu ofici, el de periodista. Els seus inicis van ser a Ràdio Sant Cugat, des de 1991. Posteriorment va incorporar-se a Totmedia: va ser director del TOT entre 1997 i 2019 i director dels Quatre Cantons i el Diari de Sant Cugat entre el 2000 i el 2015. També ha escrit dos llibres: Polítics a la carta, on explicava sopars amb diferents polítics del panorama nacional i Confinats, un recull de 100 històries de santcugatencs durant el confinament i amb el qual va aconseguir finançament per La Marató.

Josep Maria Vallès: "Són 30 anys treballant amb Sant Cugat, connectant persones i projectes, entitats i empreses"

"Són 30 anys treballant amb Sant Cugat, connectant persones i projectes, entitats i empreses", emfatitza sovint per reivindicar la seva capacitat com a alcalde i teixir complicitats i xarxa. La seva vinculació amb Sant Cugat el va portar a rebre diversos reconeixements, com el premi Paul Harris del Rotary Club o ser pregoner de la Festa Major de Volpelleres. Com a representant del TOT, va formar part de la junta fundadora de les Aules de la Gent Gran i va ser banderer de Sant Antoni. És soci d'algunes entitats locals, com la Penya Blaugrana o Òmnium i membre dels Geganters de Sant Cugat des d'aquest any.

Així explicava el seu pas a la política: "M’agrada molt escoltar i donar un cop mà, implicar-me tant com em deixin. Connectar persones i projectes. Fer possible que les coses passin. Per aquest motiu vaig iniciar una nova etapa el 15 de juny de 2019". Va ser el número 4 a les llistes de Junts com a independent i va sorgir escollit regidor. En aquests quatre anys, tot i que Junts va guanyar les eleccions de 2019, va estar a l'oposició del govern d'ERC, PSC i CUP.

El pas a alcaldable

A l'octubre de 2021, Josep Maria Vallès va anunciar la seva voluntat de ser alcaldable de Junts a les eleccions municipals de 2023. Va començar llavors una cursa dins del partit que va començar amb la renúncia de l'exalcaldessa Carmela Fortuny i la posada en marxa d'un procés de primàries. Inicialment tres membres del partit es van postular: Vallès, el regidor Carles Brugarolas i Borja Aitor Arriaga. 

Arriaga es va unir a la candidatura de Brugarolas, que va ser finalment el rival de Vallès a les primàries, que es van celebrar a finals de juny de 2022. I el resultat va ser sorprenent: Josep Maria Vallès i Carles Brugarolas van empatar amb 75 vots cadascun. Es van haver d'obrir negociacions per determinar qui seria el cap de llista. Finalment, es va decidir que Vallès fos l'alcaldable i Brugarolas es va integrar a la llista com a número 3, així que serà regidor del govern. Es va anunciar el 28 de juliol de 2022.

Govern, de moment, en minoria

En menys d'un any de precampanya, Vallès i Junts van aconseguir ser els més votats a Sant Cugat, mantenint els nou regidors i incrementat el percentatge de vot (tot i perdre vots absoluts per la caiguda de la participació). D'aquesta manera es convertirà en alcalde de Sant Cugat, acompanyat d'un equip que barreja cares noves i responsables dels anteriors governs convergents, com el mateix Carles Brugarolas o Cristina Paraira. 

Així, Josep Maria Vallès ha canviat de bàndol, del periodisme a la política, i en quatre anys ha aconseguit l'alcaldia. Per endavant té un mandat on Junts governarà, tot i que d'entrada no té majoria (9 de 25 regidors).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem