Josep Puig, president de Valldoreix: "Jo no dimitiré, ho tinc molt clar"

Entrevista amb el president de Valldoreix, Josep Puig, sobre la meitat del mandat

Josep Puig celebra deu anys com a president de l'EMD de Valldoreix, actualment amb Junts per Valldoreix. El TOT conversa amb ell sobre la primera meitat de l'actual mandat, on ha perdut la majoria a la Junta de Veïns i el govern de Sant Cugat està en mans d'un altre partit. A més, l'oposició li ha demanat la seva dimissió.

Quin és el balanç d'aquests dos anys?

És un balanç complicat, perquè hem patit la pandèmia de la Covid-19 i ha alterat tots els plans i actuacions que teníem previstes. Hem hagut d'incorporar aquesta feina al dia a dia i treballar per millorar les necessitats de la gent afectada. Hem estat treballant conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Cugat i rebent ajuts de la Diputació o la Generalitat. També ajudes de persones del municipi i empreses amb propietaris de Valldoreix, que han posat el seu gra de sorra per poder pal·liar els efectes de la Covid-19. Donaria gràcies a tothom, que en major o menor escala, han fet la seva aportació.

Què ha estat el més dur de fer front durant la pandèmia?

La incògnita de no saber què ens venia a sobre i quin abast tindria ha estat el més problemàtic. Cada dia anàvem aprenent i ens adonàvem que ens havíem quedat curts. Avui, encara surten notícies que torna una altra vegada a haver-hi més casos.

Tenint en compte de la mida de l'EMD, s'ha pogut fer front a les conseqüències de la crisi?

Hem donat suport als casals d'avis, a les escoles i a les associacions de Valldoreix. Probablement hauríem pogut fer més, també hauríem pogut tenir més subvencions o materials. Però s'ha fet una feina important, no només a través de l'EMD, sinó a través d'associacions i particulars. Ha sigut una lliçó que hem après entre tots. Han tornat a florir paraules com solidaritat, que semblava que ens n'havíem oblidat. Penso que la gent s'ha humanitzat una mica més.

"Abans érem del mateix partit i potser hi havia més sintonia o una resposta més ràpida"

Una de les diferències amb els altres dos mandats seus és que el govern de Sant Cugat és d'un altre color polític. Com ha estat la relació?

Ha sigut una relació lenta. És evident que ha entrat un nou govern i s'han de fer amb tot el que hi havia. Per desconeixement, necessitaven un temps. Hem anat treballant coses, però sempre voldríem anar més de pressa del que hem anat.

Ha perjudicat d'alguna manera el fet de ser de partits diferents?

Abans érem del mateix partit i potser hi havia més sintonia o una resposta més ràpida. Vull creure que la relació no ha de ser dolenta per ser d'un altre partit. El que es necessita és el suport de tots. Però es fa una mica més complicat.

I com ha sigut la relació amb l'oposició de Valldoreix?

Una mica complicada, al tenir ells la majoria ha fet que havíem de negociar més coses i d'altres no les hem pogut tirar endavant. Tenim l'esperança que puguem seguir treballant per tot allò important.

"Jo no dimitiré, ho tinc molt clar"

Us hauria agradat arribar a més acords?

Sí. Crec que l'oposició ha fet actuacions que no calien. I, pel bé de Valldoreix i la seva gent, hi ha coses que no s'han pogut tirar endavant perquè no hi ha hagut quòrum.

En l'última Junta de Veïns, l'oposició es va mostrar molt crítica i va enumerar més de 100 acords que el seu govern havia incomplert.

Entenem que, com que estan a l'oposició, és la feina que els toca. Dins de les 120 mocions que van dir, algunes s'han executat, altres estan en procés, algunes s'han iniciat i, potser alguna, en aquest mandat no es podrà fer. Precisament per la pandèmia, que ens ha endarrerit molt. I des de Sant Cugat no són receptius a moltes coses perquè primer les han d'estudiar. Esperem que canviï la sintonia i aquests dos últims anys puguem arribar a més acords.

Li van demanar un pas al costat. Es planteja dimitir?

El que està clar és que, des de la seva visió, mai ho faré bé. És molt fàcil dir que m'aparti perquè s'hi posin ells. Jo no dimitiré, ho tinc molt clar. No he fet res que sigui susceptible de demanar-me la dimissió.

"També hi ha molts costos assumits per l'EMD i l'Ajuntament, com el soterrament de les torres, i sembla que s'hagi oblidat"

Un dels grans projectes pendents és la urbanització de l'avinguda del Baixador.

Estem a l'espera de rebre tota la documentació de l'Ajuntament i assumir-ho des de l'EMD, perquè no acabem de congeniar ni de veure les coses des del mateix punt de vista. El nostre compromís amb l'avinguda del Baixador és total, portem treballant en aquest tema, almenys jo, deu anys. S'ha fet molta feina, s'han soterrat les línies elèctriques. És un repte personal poder aconseguir-ho. Després de tot el que s'ha patit, esperem poder executar-ho. Ens hem trobat que des de Sant Cugat han revisat el projecte i ha portat molt temps.

Alguns veïns s'han mostrat en contra per l'elevat cost. Es pot redimensionar?

Escoltarem a tothom i intentarem tenir en compte el que la majoria decideixi. Però és difícil, perquè hi ha un cost. També hi ha molts costos assumits per l'EMD i l'Ajuntament, com el soterrament de les torres, i sembla que s'hagi oblidat.

josep puig president valldoreix

Josep Puig, president de l'EMD de Valldoreix FOTO: Bernat Millet

Però es podran rebaixar els 5 milions d'euros previstos?

Suposo que sempre es pot reduir, és un preu de sortida i quan es licita, sempre hi ha baixes. Es pot retocar a petició dels veïns per poder buscar mètodes d'abaratiment. Tenint en compte que el calendari previst és del 2024 o 2025, es preveuen mesures pal·liatives per reduir les molèsties que denuncien els veïns de pols, fang, forats... Capes de rodament no, perquè, amb tot el respecte, és tirar els diners. Estem treballant en mesures perquè la gent no pugui córrer i hem tirat capes de sal antipols.

"Està molt clar que la situació de Valldoreix és de planta baixa més dos"

Quan hi haurà habitatge públic a Valldoreix?

Està previst fer la promoció de Santjoanistes, l'Ajuntament està fent tots els tràmits i ens ha de dir quan començarà. Esperem que sigui durant aquest mandat.

Ara que es parla tant d'alçades a Sant Cugat, veuria bé edificis d'onze pisos a Valldoreix per fer habitatge protegit?

Seria la rematada... Està molt clar que la situació de Valldoreix és de planta baixa més dos, és el que es pot fer. Onze pisos no ens hi caben.

Us agradaria que l'accés als habitatges públics de Santjoanistes es limités a veïns de Valldoreix?

No es pot limitar, ho fa Promusa i és tot Sant Cugat. De la mateixa manera que hi ha valldoreixencs que viuen en pisos de Promusa, aquí també podrà viure gent de Sant Cugat.

Sobre Can Cadena, hi ha pendent l'arranjament de l'aparcament i s'havia parlat d'una certa preferència dels veïns de Valldoreix a través d'una quota anual de 40 euros.

S'han fet aproximacions del que pot ser, però està per veure. El projecte ens ha arribat i s'ha de mirar com s'implanta i quins costos pot tenir per l'administració i pels veïns.

Serà prioritari pels veïns de Valldoreix?

D'una certa manera, sí que s'ha de buscar la possibilitat de donar cabuda als veïns. Però no d'una manera total. Potser tenir un preu diferent per aparcar. S'ha de mirar si és possible.

També s'ha presentat el projecte de mobilitat al voltant de Cadena.

Té que a veure amb l'aparcament i el comerç existent. S'està mirant com començar les obres. És un lloc bastant conflictiu i hem de mirar com es pot millorar.

"La nostra idea és tirar-lo endavant [el projecte de centralitat]"

Fa poc, la justícia va tombar la modificació del conveni del complex esportiu. Com està el tema?

Ara hem de buscar un advocat, perquè el nostre s'ha jubilat. Hem parlat amb l'empresa i ara farà un càlcul del que per ells els suposa la sentència si s'hagués d'executar.

Si es tornés al conveni inicial, les pistes de pàdel haurien de desaparèixer. És una possibilitat?

És una decisió judicial i ja veurem l'aplicació. Entenc que treure les pistes per deixar-ho com abans no és beneficiós pel complex, l'EMD ni els veïns.

Us preocupa haver de pagar una indemnització?

Sempre preocupa. Però la modificació del conveni que es va denunciar ens ha permès, en vuit anys, estalviar-nos mig milió d'euros en consums.

El projecte de centralitat ha quedat descartat definitivament?

No hi ha res descartat. Però, des que es va aprovar el projecte, hi havia un conflicte de mancances que s'havien de resoldre amb la Generalitat. La nostra idea és tirar-lo endavant.

Un dels compromisos és fer un pla d'equipaments. Quan es farà?

S'està treballant amb Sant Cugat conjuntament.

Quins equipaments fan falta a Valldoreix?

Un cinema, una escola de música, un teatre, una zona d'esbarjo... falten moltes coses. Una de les crítiques de l'oposició ha estat sobre la participació ciutadana.

"L'objectiu és mantenir en peu Can Monmany"

Vau aturar el Consell de la Vila i no s'ha tornat a convocar. Com ha de ser la participació?

Ha de ser oberta, no només representada pel Consell de la Vila, perquè entenem que no representava la població. S'estan fent taules sectorials d'alguns temes. 

Com s'articularà la participació?

Ja hi ha un reglament i s'està fent amb reunions per temes concerts.

El Consell de la Vila no es reprendrà?

No.

Quin és el futur de Can Monmany?

L'objectiu és mantenir en peu Can Monmany. Sempre s'ha dit que el millor seria que es pogués gestionar des d'una entitat supramunicipal o empresa. És molt gran i val molts diners mantenir-ho. Fa anys que es busca alguna empresa del món cultural o de la restauració que li pogués interessar. Però no hi ha res en ferm.

Sobre mobilitat, col·lectius com l'Assemblea de la Bici denuncien que a barris com Valldoreix els cotxes corren molt i hi ha poc espai per la bici.

Hem estat fent campanyes de 'Valldoreix, vila lenta' i 'Valldoreix a 30'. Estem intentant fer pedagogia, però requereix molt temps i que la gent es vagi mentalitzant que la preferència no és del cotxe, sinó de bicis i vianants. Però costa.

Un dels temes que s'arrossega són les cases del carrer de Sant Francesc que la justícia va ordenar enderrocar. Se'n va enderrocar una. I les altres?

Es va enderrocar una casa. Ara estan parlant els advocats de la part acusadora i acusada amb un intermediari del Departament de Justícia per intentar resoldre el problema amb l'actuació que ja s'ha fet. Les dues cases existents podrien ser legalitzables. L'EMD està a l'expectativa. El nostre interès és que es pugui resoldre.

"Valldoreix forma part de Sant Cugat i se n'han d'ocupar"

Un dels reptes que es va fixar va ser millorar la seguretat a Valldoreix.

És un tema complex que no ha anat tan de pressa com volíem. Hem fet reunions amb l'Ajuntament de Sant Cugat per poder tenir més mitjans, vigilància i aportar un plus de seguretat a la gent de Valldoreix.

No us satisfà la resposta?

Es prenen el seu temps i nosaltres esperem. També hi ha el tema de la comissaria que es pretenia posar a Valldoreix; que creiem que és un lloc idoni per la proximitat amb La Floresta, les Planes i Mira-sol. El regidor de Seguretat es va comprometre a tenir mensualment una reunió i el temps de la mensualitat ja ha passat, suposo que ens citarà pròximament.

Quines serien les demandes que faria a l'Ajuntament?

Els diria que per sobre de tot hem de defensar la seguretat i benestar dels veïns i hem d'abordar temes com la seguretat o la mobilitat per intentar resoldre tots els problemes. Valldoreix forma part de Sant Cugat i se n'han d'ocupar.

Quines prioritats us marqueu pels pròxims dos anys?

Baixador, el tema de la Colònia Montserrat, Can Cadena... Esperem fer el màxim possible.

 "No em penedeixo de res. Hem tingut encerts i errors, però penso que hem fet un bon treball"

Fa deu anys que és president. Quin balanç en fa?

Han sigut deu anys durs, amb molta feina i la satisfacció d'haver treballat pel meu poble i intentar fer una mica més feliç a tothom.

Canviaria alguna decisió?

Sempre es canviarien coses, però no em penedeixo de res. Hem tingut encerts i errors, però penso que hem fet un bon treball i és la gent qui ens ha de jutjar.

Li agradaria tornar-se a presentar?

No ho sé, és molt d'hora, ja decidirem.

Depèn de vostè o del partit?

Depèn de mi per la part que em toca a mi, però dependrà molt del partit i d'altres coses.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem