Josep Puig: "La gent de Valldoreix és reàcia als canvis"

Entrevista al president de l'EMD de Valldoreix

Josep Puig està arribant a l'equador del seu segon mandat com a president de l'EMD de Valldoreix acompanyat per l'equip de govern de Convergència i Unió, amb qui disposa de majoria absoluta. El TOT parla amb ell sobre l'actualitat valldoreixenca com el projecte de centralitat, l'habitatge a l'estació, futurs equipaments o el seu futur.

Com està afrontant aquesta segona etapa al capdavant de l'EMD?
En el primer mandat vam haver d'eixugar deutes i rentar part d'una roba bruta que ens vam trobar. A més de continuar inversions en marxa com la retirada de les torres d'alta tensió, que ens va hipotecar molt l'acció de govern. En aquest segon mandat podem tirar endavant projectes que ja teníem previstos però que ens faltava el finançament.

Un dels projectes que no ha avançat és el de la centralitat.
És un projecte de més envergadura. Volem seguir tirant-lo endavant, tot i que en aquest mandat segurament no es podrà fer res més enllà de deixar tots els plans urbanístics definits. Entenem que és una necessitat de Valldoreix i d'alguna manera o altra ha de seguir endavant.

Com es defineix aquest projecte ara com ara?
És un projecte que contempla usos comercials, habitatges, el 30% del qual s'ha de destinar a habitatge protegit, i espais culturals i socials com pot ser un nou casal d'avis o diferents espais de lleure. El dia que es construeixi, haurà d'anar gairebé tot el que hi ha a terra.

La centralitat ha aixecat recels entre veïns per l'impacte al petit comerç.
Valldoreix és un entorn únic, amb espais lliures, zones verdes, sense edificis grans... Això no ha de canviar però sí que hem d'evolucionar i dotar d'uns serveis que necessitem. És evident que necessitem un centre social, comercial... La gent de Valldoreix és molt reàcia als canvis perquè tenen por que ho convertim en el que és ara l'entorn de l'estació de Mira-sol, amb el Mercadona...

No es vol Mira-sol Centre o Volpelleres Centre?
No, l'espai comercial de l'estació fins a la plaça de Centralitat ja està consolidat i només cal millorar-lo i dotar-lo de més serveis. Està demostrat que quan s'ha fet algun comerç amb coherència, com el forn de pa o el Condis de Mas Roig, funciona. Més del 90% de les compres dels valldoreixencs són fora de Valldoreix i ha de canviar.

"L'entorn de l'estació pot estar bé per habitatge"

Recentment l'EMD ha adquirit el garden del costat de la casa de la vila.
La intenció és poder dotar el poble d'espais multiusos per encabir, per un cantó, l'escola de música. Per l'altre, espais multiusos culturals que també podrien acollir el teatre i portar activitats que ara es fan al centre cultural. Ja hi estem treballant.

Més projectes. L'aparcament que l'EMD farà al costat de Can Cadena.
Hi ha una mancança evident d'espais per aparcar i el que ens interessa és que la gent pugui aparcar al voltant de l'estació. Hi ha el debat de qui pot aparcar a Valldoreix, si només els veïns, els santcugatencs... No pots impedir que gent de Mira-sol, la Floresta... pugui aparcar. La intenció ara és fer un arranjament senzill i inversió mínima i que la gent ja pugui deixar el cotxe i durant el 2018 fer un arranjament més complet. Pot arribar a tenir gairebé 200 places. De moment fem un ús provisional i gratuït, després ja estudiarem si establim un pagament, que seria baix i simbòlic. .

Una àrea amb debat és precisament l'entorn de l'estació. L'EMD va cedir els terrenys a Promusa per fer habitatge però el projecte es va aturar per crítiques veïnals. Què s'hi farà?
Ara hi ha una demanda dels grups de l'oposició en contra del pla de zones verdes i de l'estació. Per això està en stand by i hem d'esperar que es resolgui aquesta qüestió judicial. Després ja decidirem què fem.

A favor de l'habitatge en aquest entorn, per això?
Estem a favor d'habitatge protegit. Hi ha partits que es diuen d'esquerres i posen pegues a fer habitatge protegit. L'entorn de l'estació és una ubicació que pot estar bé, o també la centralitat. No té perquè fer malbé l'entorn de Valldoreix, són edificis de planta baixa més dos.

El terreny s'ha regalat a Promusa?
Sempre s'ha criticat que nosaltres hem cedit el terreny a Promusa. És clar que s'ha cedit, però amb la finalitat de fer habitatge protegit, i a canvi d'altres terrenys. La gent de Valldoreix per tenir dret a l'habitatge protegit, també hem de fer una cessió de sòl. Penso que ho hem fet bé, no hem regalat res. Hem cedit el terreny de l'estació a Promusa a canvi de fer habitatge protegit i si, passats deu anys no ha fet res, tornarà a ser de l'EMD. És totalment lícit i lògic.

Precisament feia referència al procés judicial impulsat per l'oposició per denunciar presumptes irregularitats urbanístiques relacionades amb les zones verdes.
Entenem que quan es va fer tot aquest procés es va fer de la millor manera possible. En general es va fer bé i és el que estem defensant. L'oposició no ho veu així i per això han presentat un contenciós. El temps dirà qui té la raó. El que està clar és que teníem un problema amb les zones verdes i s'havia de solucionar, no ho podíem deixar igual.

Com està la pavimentació del camí de la Salut, que també va provocar controvèrsia per qui havia de fer l'obra.
El camí de la Salut és una via molt important que connecta l'autopista per la zona de Mira-sol amb Valldoreix i és molt utilitzada. Es diu que aquest compromís d'arranjar el camí era de Promusa, però no ho veiem així. Quan es va fer la cessió de Can Monmany a Promusa, el compromís va caure. Ho assumim nosaltres i començarem en breu a fer-ho.

"Nosaltres hem guanyat les eleccions"

Un dels problemes no només a Valldoreix sinó a tot Sant Cugat és l'accés a l'habitatge, sobretot per molts joves. Què es pot fer?
Dins de l'espai de centralitat, el 30% s'haurà de destinar a habitatge protegit que podrien ser una quarantena d'habitatges. I també al voltant de l'estació, que és un lloc per més habitatge protegit. És sorprenent que els partits d'esquerra no vulguin habitatge a Valldoreix. Hem de generar que la gent jove visqui a Valldoreix, si no ens quedarem els grans. Si no els hi posem fàcil, marxaran.

Governa sense tenir en compte l'oposició, com diuen algunes formacions?
L'oposició ha de fer el seu paper i moltes vegades poden no estar d'acord amb el govern. En tot moment se'ls informa, però ells volen prendre partit. Nosaltres hem guanyat les eleccions i una cosa és que els escoltem i, una altra, és que fem el que vulguin ells.

Fa uns mesos la Junta de Veïns de Valldoreix va demanar més presència policial a Sant Cugat. Com està la qüestió?
Hi ha el compromís d'enviar més dotacions a Valldoreix, tot i que no és el lloc de Sant Cugat on més roba. Però tota la seguretat que puguem tenir, no és suficient.

Té la intenció de tornar-se a presentar a les pròximes eleccions a la presidència de l'EMD?
No ho he pensat, la veritat. Jo estic content, sobretot per l'equip que tinc. Tots els meus vocals estan molt compromesos i fan molta feina. El plantejament me'l faré d'aquí a un any. Però el que tinc clar, que seria com una condició, seria continuar amb l'equip que tinc ara.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem