El 26 d'octubre serà el Dia mundial de les malalties cròniques

La Junta de Portaveus ha fet una declaració al ple municipal per visibilitzar les malalties cròniques

Sant Cugat ha mostrat la seva cara solidària amb la declaració de la Junta de Portaveus pel Dia de les malalties cròniques. La declaració ha tingut lloc durant el ple municipal d'octubre.

El govern de la ciutat, en nom de la Fundació Salut Plus d'atenció Psicosocial a les persones amb malalties cròniques, ha presentat la proposta d'acords atenent a diversos punts. En primer lloc, tal com explica la declaració, "les malalties cròniques són la principal causa de mort i discapacitat al món i afecten el 34,3% de la població general i estan associades a l'edat". A més, es considera el fet que l'any 2020 el percentatge de persones de més de 65 anys a Sant Cugat, en el conjunt de la població de Catalunya, ha augmentat fins al 18,94% i es preveu que es duplicarà en 30 anys. S'estima que actualment un 40% de la població pateix una o més malalties cròniques i "junt amb l'envelliment són el repte més gran pel sistema sanitari i les polítiques de benestar social". Finalment, es valora que una proporció important de malalties cròniques poden ser previngudes o millorades tenint en compte diversos factors i informant-ne a la població.

Les malalties o problemes de salut crònics o de llarga durada inclouen la diabetis, les malalties cardiovasculars i respiratòries, el càncer o els problemes de salut mental.

Els acords proposats a la declaració i aprovats per unanimitat inclouen declarar la celebració del Dia de les malalties cròniques el 26 d'octubre com a jornada de "conscienciació, informació i solidaritat", i introduir la difusió i suport a les malalties cròniques en les polítiques municipals, amb la intenció de convertir Sant Cugat en "Ciutat saludable". Les malalties o problemes de salut crònics o de llarga durada inclouen la diabetis, les malalties cardiovasculars i respiratòries, el càncer o els problemes de salut mental.

Per últim, s'acorda fer públic el compromís d'aquesta declaració a la ciutadania de Sant Cugat del Vallès, a la Generalitat de Catalunya, al Congrés dels Diputats de l'Estat espanyol, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques.

L'organització que impulsa aquesta declaració és la Fundació Salut Plus, una organització sense ànim de lucre constituïda per una xarxa de professionals vinculats activament en el Projecte d’atenció psicosocial al pacient crònic. En el marc del Dia de les malalties cròniques, organitzen un concert solidari al Teatre Auditori el mateix dia 26 a les 21 hores amb Marc Giró i la Companyia Elèctrica Dharma, entre d'altres. Tots els beneficis del concert solidari aniran destinats a la teràpia, acompanyament i activitats de les persones amb malalties cròniques de la Fundació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem