Junts aprova el pressupost de Valldoreix amb l'abstenció de Ciutadans

El pressupost disminueix respecte el 2021 per la incògnita de les plusvàlues

El govern de Junts per Valldoreix ha aconseguit aprovar inicialment el pressupost de l'EMD de Valldoreix pel 2022 gràcies a l'abstenció de Ciutadans. Els comptes, que preveuen una davallada dels ingressos pels dubtes amb l'impost de la plusvàlua, sumen gairebé 9,9 milions d'euros, 185.000 euros menys que el 2021. ERC, PSC i CUP han criticat el govern municipal per la "falta de transparència" i la falta de concreció en els projectes.

Elena Degollada, vocal d'Economia, ha argumentat que han volgut ser "prudents" davant la sentència que va posar en dubte l'impost de la plusvàlua. Una prudència que es tradueix en una previsió d'ingressar 800.000 euros menys.

Més info: L'impost de la plusvàlua no s'haurà de pagar si no hi ha benefici

Sense inversions definides

Pel que fa al capítol d'inversions, el pressupost només recull 53.000 euros. El motiu, ha detallat Degollada, és que només s'han comptat les inversions compromeses amb el Ferran i Clua, l'escola bressol i per arreglar la nau de cultura. La resta de projectes, que no estan definits, sorgiran del romanent de tresoria, que és d'uns 3,5 milions d'euros.

Ha avançat algunes de les propostes, com millorar l'enllumenat per fer-lo més eficient, una zona esportiva o l'avinguda del Baixador. D'altra banda, ha destacat la incorporació d'un arquitecte a mitja jornada per no bloquejar tràmits urbanístics, de dos agents cívics i d'un tècnic d'administració general.

La "responsabilitat" de Ciutadans

José Miguel García, vocal de Ciutadans, ha considerat que els pressupostos de l'equip de govern són poc ambiciosos i ha trobat a faltar més informació sobre els projectes que es volen impulsar. Per això, demana un pla estratègic on es recullin les iniciatives que es volen impulsar a curt i mig termini.

Però, la seva abstenció ha permès tirar endavant els comptes:" És imprescindible comptar amb uns pressupost. No posarem pals a les rodes per responsabilitat política". En aquest sentit, ha avançat que presentaran diverses esmenes. Tot i això, has demanat més diàleg i concreció en els projectes al govern.

L'oposició d'esquerres carrega contra el govern

D'altra banda, l'oposició d'esquerres ha estat molt crítica amb el govern, coincidint en la "falta de transparència", la manca deprojecte definits i els "incompliments" en les mocions aprovades per la Junta de Veïns.

"És un pressupost molt poc ambiciós, continuista, buit de contingut polític i sense informació", ha resumit Lluc Cahís, en nom de Guanyem Valldoreix (CUP i ERC). Una de les crítiques ve per la falta d'informació sobre els projectes d'inversió previstos: "Vam demanar tots els projectes pressupostats fins a final de mandat i no hem tingut resposta".

Una altra queixa compartida ha estat la no execució de moltes mocions aprovades en la Junta de Veïns i que no han quedat recollides als pressupostos. "Què més s'ha de fer? És un mínim que es compleixin els acords presos, o es mostri una mínima intenció. El que votem aquí no acaba servint de res", ha lamentat Cahís.

Susanna Casta: "Viuen en una realitat paral·lela"

Susanna Casta, des del PSC, ha avisat que no tornarien a permetre l'aprovació dels pressupostos, com havien fet en exercicis anteriors. "S'ha de presentar un llistat de projectes preferents, i no ho tenim. Hem de tornar a confiar en vostès?", ha reflexionat. En aquest sentit, ha reiterat que han perdut la confiança amb el govern, com ja va quedar pal·lès durant la darrera Junta de Veïns.

Més info: Trencadissa entre l'oposició i el govern de Valldoreix

A més, Casta ha lamentat "la falta de transparència i la prepotència" del govern i els ha acusat de treballar com si tinguessin majoria absoluta: "Vostès han de treballar amb nosaltres tot l'any, no al final. Necessiten el nostre vot; viuen a una realitat alternativa. No és un comportament que ens doni confiança". A aquest fet, li suma la "falta d'un projecte pel poble" i les "promeses incomplertes".

La resposta del govern

Elena Degollada ha explicat que va convocar a l'oposició a una reunió, tot i reconèixer que potser no era suficient. "No van tenir ni el detall de comunicar-me que no assistien", ha retret.

A més, ha respost a les crítiques per ser uns pressupostos poc ambiciosos: "D'on no n'hi ha, no en raja. Si no hi ha diners, no els podem dedicar". "Són els pressupostos que podíem fer", ha assegurat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem