Junts denuncia un forat milionari a l'Ajuntament per la "gestió nefasta del tripartit"

Junts per Sant Cugat creu que el "forat" en les finances de l'Ajuntament de Sant Cugat pot ser d'entre 14 i 15 milions d'euros

"La gestió econòmica del tripartit és nefasta" i hi haurà "conseqüències severes que la ciutat ja està patint". És l'advertència del portaveu de Junts per Sant Cugat, Josep Maria Vallès, després que el govern municipal demanés ajuda a l'Estat i a la Generalitat per fer front a les dificultats econòmiques que viu la institució. Segons Junts, l'Ajuntament té un forat econòmic d'entre 14 i 15 milions d'euros i serà inevitable fer retallades en subvencions a entitats o persones, en equipaments o inversions.

Més info: Sant Cugat demana a l'Estat compensar els ingressos municipals

Des de Junts han assegurat que fa més de tres anys que alerten que la gestió econòmica del govern d'ERC, PSC i CUP estava generant un "forat enorme" a l'Ajuntament i rebutjen els arguments del primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, que ho atribueix exclusivament al context global d'inflació, la guerra d'Ucraïna i els canvis amb les plusvàlues. "Lamentem profundament que després de tants advertiments, haguem d'arribar a aquesta situació", han assenyalat.

Carles Brugarolas: "Amb tota seguretat, el rumb de l'Ajuntament ens porta al col·lapse"

Per posar-ho de manifest, els juntaires han recordat les paraules del seu regidor Carles Brugarolas al maig de 2021: "Amb tota seguretat, el rumb de l'Ajuntament ens porta al col·lapse". Resumidament, Brugarolas ha assenyalat que aquest rumb ha consistit en augmentar les despeses ordinàries, mentre els ingressos es congelaven. El dèficit que s'ha generat any a any, afegia, s'ha anat tapant amb els estalvis. "No es pot estirar més el braç que la màniga", ha insistit el regidor de Junts.

Més info: L'oposició carrega contra el pressupost de tripartit: "És una greu irresponsabilitat"

Segons Brugarolas, el govern d'ERC, PSC i CUP ha anat "inflant els ingressos i infradotant les despeses" per tal de quadrar els pressupostos. "Pel 2023 ja no quadrava de cap manera perquè haurien de fer unes retallades molt bèsties", ha afegit, fent referència al fet que el tripartit ha anunciat la voluntat de prorrogar els pressupostos en lloc de fer-ne un de nous. Mentrestant, amb els estalvis, ha remarcat, s'han pagat "despeses segures" com nòmines, consums elèctrics, festes majors o serveis de telefonia. 

Les retallades i les eleccions

Junts ha assegurat que tota aquesta situació provoca un forat del 10% del total del pressupost. És a dir, que el pressupost actual no donarà per cobrir les necessitats econòmiques de l'Ajuntament per tot l'any 2023. Per això, han demanat al govern que sigui transparent i expliqui a la ciutadania i a les entitats les retallades que hi haurà. A més, han demanat que aquest "forat" es reparteixi durant tot l'any i no es faci com si no passés res fins a les eleccions municipals del maig. 

Per Junts, l'acció del govern santcugatenc ha estat "irresponsable" per no tenir en compte situacions com la inflació o el canvi amb les plusvàlues. De fet, Brugarolas ha assenyalat que els 16 milions d'euros que el govern va preveure recaptar amb les plusvàlues ja van advertir que no eren realistes. Finalment, en van ser 11. Segons Junts és un exemple de com s'han "inflat" els ingressos per quadrar els pressupostos.

Carles Brugarolas: "El 2024 hi haurà un pressupost duríssim i haurà d'haver menys despesa"

"Les entitats ja ho estan patint i n'hi ha que estan cobrant molt menys del que s'havia acordat", ha insistit Josep Maria Vallès. Finalment, Brugarolas creu que aquesta situació no es podrà revertir fins d'aquí a dos anys: "El 2024 hi haurà un pressupost duríssim i haurà d'haver menys despesa". Per això, ha reclamat "transparència" al govern perquè expliqui aquesta realitat a la ciutadania. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem